Viimeksi julkaistu 22.3.2023 14.06

Täysistunnon puheenvuoro PTK 164/2022 vp Täysistunto Keskiviikko 8.2.2023 klo 13.59—19.33

3. Välikysymys julkisen talouden velkaantumisesta

VälikysymysVK 7/2022 vp
18.46 
Ben Zyskowicz kok :

Kiitos, herra puhemies! Demareitten ryhmäpuheenvuorossa kansanedustaja Filatov sanoi sanatarkasti seuraavaa: ”sosiaalidemokraatit haluavat taittaa velan kasvun ja tasapainottaa taloutta”. Minäkin kannattaisin tällaisia sosiaalidemokraatteja, mutta nykyhallituksessa heitä ei ole ollut, eikä heitä ole ollut tekemässä SDP:n vaaliohjelmaa seuraavalle vaalikaudelle. Nimittäin SDP:n vaaliohjelma ei ole taittamassa velan kasvua eikä tasapainottamassa taloutta. SDP:n vaaliohjelmassa on, sanoisinko nyt sitten, molemmat jalat ilmassa, koska se hyvin pitkälle rakentuu sen varaan, että talous kasvaa nopeammin kuin on arvioitu ja työllisyys kehittyy paremmin kuin on arvioitu. Kuitenkaan vaaliohjelma ei tosiasiassa tarjoa mitään keinoja tämän talouskasvun vauhdittamiseksi, eikä se tarjoa myöskään keinoa työllisyyden parantamiseksi. Puhun sellaisista realistisista keinoista, jotka saattaisivat vaikuttaa jo alkavalla vaalikaudella. Sen lisäksi SDP:n vaaliohjelma tuntuu luottavan siihen, että kiristämällä, sanoisinko lainausmerkeissä, ”vuorineuvosten verotusta” saadaan taloutta tasapainotettua. On siellä myös säästöjä, niitä on äärettömän vaatimattomasti ajatellen tarvetta. Siellä on säästöjä ehdotettu noin 400 miljoonan euron edestä, ja ne kohdistuvat tila- ja matkakustannuksiin ja sitten hankintojen tehostamiseen, lähinnä näihin. Eli tässä on sellainen bluffi demareilla meneillään kohti vaaleja mentäessä, että kokoomus tekee säästöjä, jotka kohdistuvat ihmisiin, tavallisiin ihmisiin, [Kimmo Kiljunen: Kyllä!] mutta me demarit, me taas tasapainotamme julkista taloutta ja me taitamme velkaantumisvauhdin sellaisilla säästöillä ja veronkorotuksilla ja talouspoliittisilla toimilla, jotka eivät millään tavoin koske tavallisia ihmisiä. Tämä on demareitten bluffi, jolla ollaan menossa vaaleihin. Jos näin toimittaisiin, niin nämä kansanedustaja Filatovin puheet siitä, että sosiaalidemokraatit haluavat taittaa velan kasvun ja tasapainottaa taloutta, eivät kyllä voi toteutua. 

Herra puhemies! Ihan lyhyesti jatkan vielä pöntöstäkin. [Puhuja siirtyy puhujakorokkeelle] 

Toinen varapuhemies Juho Eerola
:

Joo, olkaa hyvä vaan. 

Herra puhemies! Kun kävimme debattia tästä samasta välikysymyksestä iltapäivällä, niin kokoomusta yhtäältä moitittiin siitä, että se ei kerro, mistä se aikoisi valtion menoja vähentää. [Kimmo Kiljunen: Kertokaa!] Esimerkiksi valtiovarainministeri Saarikko oli tätä mieltä. Toisaalta sitten pääministeri Marin ja esimerkiksi sosiaalidemokraattien Pia Viitanen ja vasemmistoliiton kansanedustaja Honkasalo taas moittivat kokoomusta siitä, että se aikoisi säästää esimerkiksi ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja esimerkiksi asumistuesta. Sanoinkin jo silloin, saatuani lyhyen, minuutin puheenvuoron, että molemmat näkemykset eivät voi samanaikaisesti pitää paikkaansa. Ei voi samanaikaisesti sanoa, että kokoomus ei kerro, mistä se säästää, ja sitten samanaikaisesti toinen edustaja sanoo, että kokoomuksen säästökohteet ovat vääriä. Kun vastasimme tähän, että näin on, niin täällä Iiris Suomela vihreistä keksi, että joo, kyllä ne siellä teidän vaihtoehtobudjetissa ovat, nämä väärät säästökohteet, mutta te piilottelette niitä eikä puheenjohtaja Orpo tämän päivän välikysymyspuheenvuorossaan tuonut niitä esiin. 

Herra puhemies! Haluan vakuuttaa edustaja Suomelalle ja muille vihreille, joista kukaan ei tietystikään ole paikalla, että emme me tätä vaihtoehtobudjettia, jonka teimme syksyllä, ole todellakaan salassa tehneet. Teimme kaikkemme, jotta meidän vaihtoehtomme saisi riittävästi, mahdollisimman paljon huomiota julkisessa keskustelussa, mediassa, ja tällainen ajattelu, että me jotenkin yrittäisimme piilotella sitä, mitä olemme julkisesti täällä eduskunnassa ehdottaneet ja tiedotteilla laittaneet maailmalle, on aivan harhaista ajattelua. 

Toinen varapuhemies Juho Eerola
:

Näin. — Ja edustaja Leppä.