Viimeksi julkaistu 6.6.2021 12.22

Täysistunnon puheenvuoro PTK 100/2020 vp Täysistunto Tiistai 23.6.2020 klo 15.40—19.38

3.  Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta

Hallituksen esitysHE 101/2020 vp
Valiokunnan mietintöStVM 17/2020 vp
19.23 
Arja Juvonen ps :

Arvoisa herra puhemies! Käsittelyssä on sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, ja tässä esityksessä ehdotetaan säädettäväksi koronaepidemian aiheuttaneen koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua tehostavasta tietojärjestelmästä koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden tavoittamiseksi. Tavoitteena on, että väestölle tarjotun mobiilisovelluksen avulla henkilö voi itse osallistua koronaviruksen leviämisen estämiseen, eli tämän mobiilisovelluksen tarkoituksena on testaa, jäljiltä, eristä, hoida ‑mallin toiminnan korostaminen. 

Arvoisa puhemies! Kuka olisi uskonut, miten valtavia harppauksia olemme koronavirusepidemian aikana joutuneet ottamaan. On ollut etäkoulut, on ollut etätyö ja nyt tulee mobiiliteknologia ja tällainen äppi, jonka avulla yritämme ennaltaehkäistä koronavirusepidemian leviämistä, koska huolestuttavasti kyllä on mielessä, että syksyllä ja talvella saamme uuden aallon ja joudumme miettimään kaikki mahdolliset keinot, miten epidemiaa voimme ennaltaehkäistä. Mutta on erittäin tärkeää, että ihmisten tietoturvallisuudesta huolehditaan, koska tämä äppi tallentaa kansalaisten tietoja. On erittäin tärkeää myös, että kustannuksia, joita muun muassa tästä mobiilisovelluksesta mahdollisesti aiheutuu esimerkiksi yhteiskunnalle, kun näitä ollaan tekemässä, seurataan tarkasti, että tiedämme, mitä saamme ja mistä me maksamme, eli seurantaa tarvitaan. 

No, sitten tämän mobiilisovelluksen hyödyn mittaamisesta. Sehän riippuu siitä, kuinka moni ihminen tämän mobiilisovelluksen ottaa käyttöönsä, löytyykö henkilöiltä laitteita ja luottavatko he siihen, että laitetta voi käyttää. On myös huolestuttavaa, että päinvastoin voi syntyä sellaisia ajatuksia, että ihmiset pelkäävät, että heitä stalkataan ja kytätään ja he eivät missään nimessä halua ottaa tällaista mobiilisovellusta käyttöön. Erityinen osa on myös ne ihmiset, joilla ei ole valmiuksia eikä ole älykännyköitä ottaa tällaista sovellusta käyttöön, saati että osaisivat sitä käyttää. Esimerkiksi ikäihmiset eivät välttämättä pysy tämän teknologisen kehityksen mukana, ja siksikin on erittäin tärkeää, että näillä sovelluksilla ei korvata sitä perinteistä menetelmää päästä testeihin ja ryhtyä jäljittämään ja sitten myös eristämään ja hoitamaan ihmisiä, eli säilytetään myös testit. Varmasti, jos uusi aalto tulee syksyllä, ja niin kuin todennäköisesti tuleekin, entistä enemmän testauskapasiteettia tulemme tarvitsemaan, ja on hyvä, että valmistaudutaan siihen hyvissä ajoin, ja varmasti näin myös tehdään, kuten myös, että on sitten hoitajia ja hoitopaikkoja, tehohoitopaikkoja ja kaikkea muutakin tarjolla, ei ainoastaan pelkkää äppiä. — Kiitos.