Täysistunnon puheenvuoro
PTK
119
2018 vp
Täysistunto
Torstai 22.11.2018 klo 16.00—19.08
19
Lakialoite laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta
Lakialoite
Satu
Taavitsainen
sd
ym.
19.00
Satu
Taavitsainen
sd
Arvoisa puhemies! Hyvä edustaja Hoskonen, kiitän puheenvuorosta mutta haluan kuitenkin muistuttaa, että vaikka on maailma myllerryksessä ja kaikki on kehittynyt, niin ei se ole kuitenkaan mihinkään poistunut, että ihminen tarvitsisi lääkärin tapaamisen ja lääkärin ajan saadakseen vaivoihinsa apua. 
Monet asiantuntijat ovat verranneet Suomen yleislääkärien määrää muihin EU-maihin, kuten esimerkiksi Tanskaan ja Englantiin, ja he ovat sanoneet, että Tanskassa ei ole mitään vaikeuksia päästä yleislääkärille elikkä terveyskeskuslääkärille. Siellä yhdellä yleislääkärillä on vastuullaan noin 1 100 potilasta. Suomessa esimerkiksi isoissa kaupungeissa, vaikkapa Turussa, Tampereella ja Helsingissä, joissa lääkäreitten virat on parhaiten saatu täytettyä, mitoitus saattaa olla yksi lääkäri 3 000:ta asukasta kohti. Elikkä tästä voi edustaja Hoskonenkin helposti laskea sen, että kyse on siis siitä, että meillä ei ole riittävästi lääkärinvirkoja. Niitä pitää lisätä, aivan kuten SDP on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt, mutta sen lisäksi meidän pitää laittaa lakiin aikamääre, että vähintään seitsemässä arkipäivässä on saatava lääkäriin aika. Tämähän sitten pakottaa kunnat ja kuntayhtymät lainmukaisesti toimimaan. 
Vielä, arvoisa puhemies: tämä yleislääkäripula Suomessa kurittaa kaikista pahiten harvaan asuttua maaseutua, ja toivoisi, että keskustakin olisi nimenomaan tätä asiaa huomioimassa. Sote-uudistus ei tähän parannusta tuo. 
Viimeksi julkaistu 1.9.2020 10.07