Viimeksi julkaistu 11.2.2022 14.30

Täysistunnon puheenvuoro PTK 120/2020 vp Täysistunto Tiistai 29.9.2020 klo 14.02—19.09

4.  Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2020 kuudenneksi lisätalousarvioksi

Hallituksen esitysHE 131/2020 vp
16.52 
Arja Juvonen ps :

Arvoisa herra puhemies! 200 miljoonaa euroa lisää covid-19:n eli koronavirusepidemian testaukseen ja löytämiseen on paikallaan. On hyvä asia, että kohdistetaan resursseja sinne, minne niitä kipeästi tarvitaan. On toki myös niin, ettei rahaa kohdisteta ainoastaan testeihin vaan myös siihen, että me löydämme näitä ihmisiä, tätä henkilökuntaa tekemään näitä testejä. On varmasti niin, että tällä hetkellä testauskoneisto toimii jo aivan äärirajoilla ja täysillä. Siellä ihmiset työskentelevät, testit valmistuvat ja niistä informoidaan, mutta kuinka voisi vielä nopeuttaa sitä prosessia, siinä onkin sitten jo isompi kysymys. Se on hyvin vaikeaa varmastikin, he toimivat jo äärirajoilla siellä. 

En näe ongelmaksi, arvoisa puhemies, ainoastaan niitä testejä, vaan myös sen, että me kansalaiset, me ihmiset täällä, emme lähtisi potemaan kisaväsymystä tämän koronainfektion ympärillä, vaan me noudattaisimme niitä ohjeita ja suosituksia, mitä meille on annettu: käytämme maskia, huolehdimme käsienpesusta ja käsideseistä ynnä muusta, mikä on erittäin tärkeää tämän virusepidemian nujertamiseksi. Pahoin pelkään, että meillä on edessä vielä todella vakavat ja pahat ajat. Vaikuttaa sille, että tämä epidemia leviää entisestään ja tartunnat lisääntyvät, ja on varmasti vaikeaa myös löytää näitä tartuntalähteitä ja sitä, ketkä kaikki ovat altistuneet. Jää hyvin paljon ihmisen itsensä vastuulle tarkkailla omaa vointiaan ja miettiä, onko kysymyksessä mahdollisesti syysflunssa vai sitten koronavirustartunta, koska myös oireet ovat monimuotoiset. Tässä mielessä on erittäin tärkeää, että ihmisille annetaan ohjeistusta ja selkeitä neuvoja, miten tulee toimia, kun on ajatus siitä, että on saanut sen jonkun virusinfektion, on se sitten vaikka syysflunssa, eikä jää pohtimaan, miten tulisi toimia. 

On tärkeää, että ohjeistus myös karanteenista siirtyy ihmisille ja ei ole sitä epäröintiä. Itsekin saan vastata sähköposteihin, että hei, olen menossa matkalle tai olen tulossa jostakin ja pitääkö minun jäädä karanteeniin. Sen tulisi olla ihmisille selkeästi kerrottu, selkokielellä, mistä maasta, milloin, miten ja mitä se karanteeni tarkoittaa. Myös työnantajille jää pohdittavaa: jos henkilö lähtee vapaaehtoisesti jonnekin reissun päälle, onko se työnantajan velvollisuus sitten maksaa ja kustantaa se karanteeni, minkä hän on pois. Eli tällaisia isoja kysymyksiä. 

Halvat pikatestit — on varmasti paikallaan pohtia myös niitä, ja koen kyllä, että olisi toivottavaa, että testien hinnat tulisivat alaspäin ja kokisimme tätä kansalaisvelvollisuutta myös testien valmistajien ja toimittajien ohella. Tämä on suuri kansallinen kriisi, missä me olemme, ja me suomalaiset teemme kaikkemme sen kriisin voittamiseksi. 

Mutta todellakin, lisää henkilöstöä, tekijöitä, koneisto toimimaan, ja arvostetaan, kunnioitetaan sitä. Ja kiitos kaikille testien tekijöille — teette tärkeää työtä.