Täysistunnon puheenvuoro
PTK
120
2020 vp
Täysistunto
Tiistai 29.9.2020 klo 14.02—19.09
4
Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2020 kuudenneksi lisätalousarvioksi
Hallituksen esitys
17.08
Arja
Juvonen
ps
Arvoisa herra puhemies! Kiitos edustaja Lindtmanille hyvästä puheenvuorosta ja siitä, että kuulitte minun puheenvuoroni ja olette kuunnellut niitä myös aikaisemmin ja tiedätte minun kantani. 
Edustaja Lindtman, viittaatte varmastikin tähän somessa käytyyn keskusteluun, josta oli tehty sitten artikkeli. Se oli todellakin some-keskustelua, ja pitää paikkansa. Totta kai me mietimme ja pohdimme erilaisia vaihtoehtoja myös sille yhteiskunnalliselle keskustelulle, miten me pidämme yrittäjät siellä työn ja leivän syrjässä kiinni. Toki me kannamme kaikki syvää huolta matkailusta ja siitä, että Lappiin tulisi saada turisteja, mutta entä jos ne turistit eivät tule? Millä keinolla me tuemme Lapin matkailua? Millä keinolla me tuemme ravintoloitsijoita, yrittäjiä, baareja, pubeja, jos ne ihmiset eivät tule sinne? 
Olen pohtinut tässä mielessäni, kun tuossa viime viikonloppuna kävin pohjoisen kierroksella ja 2 500 kilometriä noin tuli ajettua siellä ja näin sen tilanteen — Kuusamosta etenin sinne korkeammalle Lappiin, muun muassa Posiolle ynnä muualle — että matkailukupla, mitä me mietimme, ei saa olla saippuakupla. Jos ihmiset matkustavat tänne ja tulevat tänne, meidän pitää turvata se, että he voivat olla turvassa. Minua huolestuttaa, että entä jos se matkailukupla onkin saippuakupla. Se riippuu niin paljon meistä itsestämme, millä tavalla me sitten toimimme ja millä tavalla turistit toimivat. 
Mutta toki on huoli siitä, miten ravintola pärjäävät, koska heihinhän tämä osuu erittäin kovasti. Toki me muistamme, mitä tapahtui muun muassa Itävallassa, kun korona alkoi. Siellä oli Kitzloch, pieni pubi, joka osoittautui koronalingoksi, ja sieltä ihmiset lähtivät jokainen omiin maihinsa, tulivat muun muassa myös Suomeen, mutta meillähän ei ollut testejä rajalla. Sen sijaan kun turistit menivät kotimaahansa Ruotsiin, heidät saatiin tavallaan kiinni, elikkä tartunnat olivat sieltä. Samoin kun turistit menivät Tanskaan ja tartunnat paljastuivat siellä, silloin vasta löydettiin, että hei, se oli Itävallan Kitzloch, pieni koronalinko. 
Eli isoja kysymyksiä, vakavia kysymyksiä, mutta myös perussuomalaisilla on se huoli, millä tavalla me tuemme ravintoloita ihan oikeasti. Toki meillä on erilainen tilanne Suomessa. Kun kävin tuolla jossakin pienellä paikkakunnalla Pohjois-Pohjanmaalla tai Savossa Siilinjärvellä, niin voisiko siellä ravintola kenties olla auki pidempään, jos ei ole tapauksia, eli voisimmeko me nähdä myös paikkakuntakohtaisesti sen tilanteen?  
Mutta aivan varmasti, edustaja Lindtman, me olemme ihan samassa veneessä, ja me pohdimme sitä, miten me tuemme yrittäjyyttä, millä tavalla me varmistamme työpaikkoja, miten me vähennämme sen tarjoilijan lomautuksen tai irtisanomisen, mitenkä kokki voi olla jatkossakin töissä. Elikkä isoja, vakavia kysymyksiä ja pohdintaa. On ihan hyvä asia, että nostetaan esille täällä erilaisia vaihtoehtoja, ja näen kyllä, että Suomi on iso maa, ja kohdataan korona myös sillä tavalla, että katsotaan, missä ovat kriisipesäkkeet ja tartutaan sinne ja puututaan sinne. Mutta kaiken kaikkiaan tärkeä asia. 
Vielä koirista, arvoisa puhemies, jos maltatte minun antaa puhua, niin koronakoirat [Puhemies koputtaa] ovat hieno lisä tähän meidän tulevaisuuteen niin paljastamaan tartuntoja kuin myös syöpiin. [Puhemies: Aika!] Tein lakialoitteen suolistosyövistä, ja toivon että myös koirat voivat sitä tunnistaa. — Kiitos. 
Viimeksi julkaistu 23.10.2020 7.22