Viimeksi julkaistu 6.6.2021 13.21

Täysistunnon puheenvuoro PTK 120/2020 vp Täysistunto Tiistai 29.9.2020 klo 14.02—19.09

4.  Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2020 kuudenneksi lisätalousarvioksi

Hallituksen esitysHE 131/2020 vp
17.14 
Arja Juvonen ps :

Arvoisa puhemies! Kiitos tästä hyvästä keskustelusta, mitä nyt käymme. Minun mielestäni on hyvin tärkeää, että me, jotka pohdimme näitä asioita erityisesti myös täällä ja saamme sen viimeisimmän tiedon, viemme sitä tietoa myös eteenpäin. Itselläni on ollut sellainen linja, että 15 minuuttia on se altistuminen. Täälläkin me salissa istumme hyvinkin pitkään, ja on hyvä, että meillä on nyt nämä kasvomaskit — olisivat saaneet olla jo paljon aikaisemminkin — meidän kasvoillamme. 15 minuuttia on se altistumisen aika. Jos menet ravintolaan, niin sitten täytyy miettiä, menetkö sisälle syömään vai menetkö terassille syömään. Suositeltavaa on, että syöt terassilla. Kaikkein suositeltavinta olisi tietysti, että haet sen ruuan mukaan, kannatat sillä tavalla sitä ravintoloitsijaa, että käyt nappaisemassa, samoin kuin huoltoasemalta otat kahvin ja pullan matkaan ja sitten syöt ne matkallasi — että kuitenkin kävisit siellä vierailulla. 

Arvoisa puhemies! Kyllä se, missä näitä altistumia tapahtuu ja on, on hyvin paljon myös nuorten ihmisten keskuudessa. Oli huolestuttavaa aamulla lukea, että myös Espoossa, josta itse tulen, kirjastossa Sellossa Espoon Leppävaarassa, oli nyt ensimmäiset altistumiset. Sehän tarkoittaa sitä, että parastaikaa abiturientit, lukiolaiset, opiskelevat hyvin paljon kirjastoissa. Olen itsekin tehnyt valtuustoaloitteen siitä, että hiljaisia tiloja niihin lisätään, ja ne ovat olleet Espoossa kovassa käytössä. Eli kun siellä on hyvä opiskella, niin onhan se myös huolestuttavaa, että esimerkiksi kirjastoista nyt, jos tartunnat alkavat leviämään, väistämättä me tulemme jossakin pisteessä miettimään, laitetaanko kirjastoja kiinni, vähennetäänkö henkilöiden sisäänpääsyä, millä tavalla me teemme sen. 

Ja kuten tuossa ensimmäisessä puheenvuorossani sanoinkin, olen hyvin skeptinen. Olen myös hyvin peloissani siitä, mitä kohti me menemme. Olen hyvin peloissani siitä, riittävätkö meidän sairaalasijat, riittääkö meidän hoitohenkilöstö, koska valmiuslaki, joka täällä nousi myös esille, tullessaan viimeksi voimaan aiheutti kyllä hyvin paljon hoitajissa myös sitä, että ihmiset ovat lähteneet alalta. Olen saanut monta viestiä siitä, että kun on oma perhe, on omat lapset, niin on huolestuttavaa mennä töihin esimerkiksi vanhustenhoitoon, jos näitä tartuntatapauksia siellä tulee. 

Ja olisi myös erittäin tärkeää — THL:lle lähettäisinkin viestiä, tuskin tietenkään tätä kuuntelevat, mutta olisi jotenkin toivottavaa — että enemmän meille suomalaisille avattaisiin sitä tartuntamekanismia ja sitä, mitkä ryhmät ovat erityisesti vaarassa, kun he saavat sen tartunnan, ja mitä ne riskiryhmät oikeastaan ovat. Olisi tärkeä kuulla myös se, niin että sitten ihmisetkin ymmärtäisivät sen, että kun tartunta tulee ja se iskee vaikka normaaliin terveeseen nuoreen, kuinka vakava se silloin on, koska monilla ihmisillä on se käsitys, että se on vain yksi influenssa ja se on siinä, ja totuus on kuitenkin toinen. Yli miljoona uhria ympäri maailmaa, yli miljoona koronakuolemaa. Se on niin pysäyttävä määrä, että me Suomessa emme voi jäädä kuitenkaan osattomiksi. [Puhemies koputtaa] Meihinkin tämä kohdistuu. 

Ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne
:

Me keskustelemme tämän vuoden kuudennesta lisätalousarviosta.