Täysistunnon puheenvuoro
PTK
121
2020 vp
Täysistunto
Keskiviikko 30.9.2020 klo 14.01—20.45
7
Välikysymys hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä
Välikysymys
17.41
Arja
Juvonen
ps
Arvoisa puhemies! Tekisi mieli sanoa tähän alkuun viime kesän kuulluimmat lauseet tuolta radiosta: tässäkö tämä oli? No, ei ehkä kuitenkaan ollut, hyvä keskustelu jatkuu, ja myös rakentavassa hengessä toki täällä yritetään ja täytyykin keskustella. 
Perussuomalaisten linjoista täällä on kysytty: YEL-alarajan nosto, polttoaineveron alennus, työtulovähennyksen nosto, kotitalousvähennyksen leikkauksen peruutus, alv-velvollisuuden alarajan nosto — ja on hyvä, että hallitus tarttui tähän, tämä on ollut perussuomalaisten linja myös — Viron-mallin kaltainen yhteisöveromalli, jossa yrityksen voittoja verotetaan vasta voitonjaon yhteydessä, varainsiirtoveron huojennus työn perässä muuttaville, energiaverotuksen lasku EU:n minimitasolle — muun muassa näitä muutamia teemoja tässä. 
No, elvytyspaketti: on hieno asia, että saamme tänne eduskuntaan myös kansalaisten viestin siitä, mitä mieltä he ovat elvytyspaketista, ja kiitos perussuomalaiselle nuorisolle, joka on ollut tässä taustalla myös tekemässä ja kysymässä kansalaisten ajatusta. Perussuomalaisten mielestä valtion menojen lisäämisen sijaan veronkevennysten sekä liikkumisen ja asumisen helpottamisen kautta tulisi antaa kansalaisille itselleen mahdollisuus päättää, mihin he haluavat velaksi otetut elvytysrahat käyttää; kyllä suomalaiset myös itse tietävät. Täytyy tukea suomalaista teollisuutta, yrittämistä, tavallista työntekijää, ja kyllä ”suosi suomalaista” on aika hyvä teema tähänkin hetkeen. Ostamalla suomalaisia tuotteita ja käymällä siinä lähikylän oman yrittäjän luona tilaamassa erilaisia palveluja varmasti edesauttaa sitä, että työpaikkoja syntyy. 
Arvoisa puhemies! On ehkä laajemman ja suuremman pohtimisen paikka siinä, kuinka me saamme arvostusta yli 50-vuotiaille työntekijöille, yli 55-vuotiaille työntekijöille, että yritykset palkkaisivat heitä ja he saisivat työpaikkoja. [Kimmo Kiljusen: Jopa yli 65-vuotiaille!] — Kyllä, juuri näin. — Tiedän yhden alan, minne nämä ihmiset kyllä kelpaavat, ja se on sosiaali- ja terveysala, hoito ja hoiva. Ja kun täällä on puhuttu, että oletteko te lukeneet, perussuomalaiset, välikysymystä: totta kai me olemme lukeneet, kun me olemme olleet siinä mukana, ja siellä mainitaan muun muassa sanat ”hoito” ja ”hoiva”. Sanoihin kätkeytyy paljon asioita, ja joka tietää perussuomalaisen politiikan, tietää, mitä niiden takana on. Hoito ja hoiva ovat perussuomalaisille tärkeitä teemoja. Ne ovat kaikille suomalaisille erittäin tärkeitä. Sinne jos jonnekin on mahdollista luoda työpaikkoja. 
Huomenna on ilon päivä: 1.10.2020 astuu voimaan laki henkilöstömitoituksesta, mitä perussuomalaiset ovat olleet ajamassa täällä eduskunnassa ja itsekin vuodesta 2011 alkaen, ja on hienoa, että vihdoin ja viimeisen sen saamme. Perussuomalaiset olisivat halunneet työllistää enemmän hoitajia. Meidän esityksemme oli 0,7 ensi vuoden alusta, mutta valitettavasti hallitus ei tähän meidän esitykseemme yhtynyt. Ja olisikin ollut syytä olla kaukaa viisas, tämä olisi ollut erittäin hyvä täsmätoimi lisätä sitä työllisyyttä, jos 0,7 astuisikin nopeammin voimaan. Nythän se jää sinne 0,5:n tasolle, ja se on riittämätön sinne vanhustenhoidolle, mutta se vie myös sitä henkilöstöä sieltä kentältä. 
Samaan aikaan kun tätä henkilöstömitoitusta nyt odotetaan ja sitä, että se lisää vanhustenhoidon laatua — kukaanhan ei puhu mitään vanhustenhoidon laadusta nyt koronakriisin keskellä, vaikka me tiedämme kaikki, että siellä ne hiljaiset ovat ja sinne tarvittaisiin sitä katsetta — samaan aikaan hallitus on tekemässä sote-mallia. Ennen kuin vuosi vaihtuu, saamme tänne sote-lait. Paljon olemme kuulleet jo siitä, miten sote tulee vaikuttamaan muun muassa Uudenmaan alueella. Sote-mallin rahoitus vaarantaa osan sairaanhoitopiireistä, kuten muun muassa HUSin rahoituksen ja työpaikat. HUSille yksinomaan 400 miljoonaa euroa on miinusmerkki, ja alijäämää on jo se 120 miljoonaa. Ja tämä tarkoittaa sitä, että meillä tulee olemaan valtakunnalliset, laajat yt-neuvottelut ei ainoastaan pääkaupunkiseudulla vaan myös kaikkialla muualla, ja entistä enemmän on näitä työntekijöitä, näitä hoitajia, näitä naisia, työttömänä. Tekevistä käsistä joudutaan karsimaan, mutta samaan aikaan maakuntiin perustetaan lukuisia uusia hallintovirkoja, jotka menevät henkilöille, jotka eivät tee päivääkään potilastyötä. Ja tämän kysymyksen toistan, minkä esitin äsken debatissa, että näinkö hallitus aikoo ratkaista sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöongelmat. 
Toivoisin, että, ministeri, vastaisitte siihen, millä tavalla tuette henkilöstön jaksamista ja työpaikkoja hoitoalalla soten jälkeen ja ennen sotea. — Kiitos. 
Viimeksi julkaistu 2.11.2020 15.21