Täysistunnon puheenvuoro
PTK
126
2020 vp
Täysistunto
Torstai 8.10.2020 klo 10.00—22.01
3
Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2021
Hallituksen esitys
21.12
Arja
Juvonen
ps
Arvoisa rouva puhemies! Hyvät kansanedustajat, joita täällä paikalla edelleen on. Talousarvion tulot ensi vuodelle ovat 53,4 miljardia euroa ja määrärahat ovat 64,2 miljardia euroa. Talousarvioesitys on 10,8 miljardia euroa alijäämäinen. Tänä vuonna velkaannumme 16,7 miljardia euroa, ja ensi vuonna 10,8 miljardia euroa otamme lisää velkaa, eli me olemme todella nyt velkaisella tiellä. 
Arvoisa rouva puhemies! Korona on näytellyt kovaa roolia koko vuoden Suomessa, ja olemme kaikki olleet tässä samassa veneessä. Taistelu koronaa vastaa on ollut kovaa. On menetetty työpaikkoja, ja ihmiset menettävät niitä edelleen ennen kuin tämä vuosi on loppunut. Samaan aikaan kuitenkin meidän pääministeri epäilee, onko yrityksillä yhteiskuntavastuuta. Tämä kyllä karahti korvaan todella paljon. Olisi tehnyt mieli kysyä keskustalta, että oletteko te samaa mieltä. Kuitenkin yrittäjät ovat niitä, jotka niitä työpaikkoja Suomeen luovat. Meidän ei tulisi puhua siitä, että meillä on työvoimapulaa, vaan siitä, että meiltä puuttuu työpaikkoja. Ja kaikki kunnia ja kiitos yrittäjille siitä, että jaksavat vielä tämän koronan keskellä. 
Arvoisa rouva puhemies! Olemme isojen asioiden ääressä, ja mielestäni myös hallitusohjelma tulisi viilata sen mukaisesti uuteen uskoon. Meillä on tulossa muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, ja olemme nyt jo kuulleet kuntajohtajilta kautta Suomen, kuinka tuleva sote aiheuttaa taloudellista ahdinkoa. Muun muassa Uudellemaalle 400 miljoonaa euroa miinuksia ja yksinomaan Espoossa 91—92 euroa per henki tämä tuleva sote aiheuttaisi, ja ne ovat isoja, isoja lukuja, ja samalla olemme jo alijäämäisiä. Tiedustelisinkin sitä, että millä tavalla sote viedään maaliin, millä ihmeen hartioilla, koska tilanne on näin vaikea. Meidän tulisi kohdistaa kaikki voimamme siihen, että me torjumme nyt koronaa. 
Kaiken tämän keskellä juuri lokakuussa astui voimaan henkilöstömitoituslaki, ja nyt olisi erittäin tärkeää, että ensi vuodelle kohdentuu riittävästi resursseja sen lain aikaan saamiseksi. Nythän mitoitus on tänä vuonna 0,5 ja ensi vuonna 0,55. Ne määrät hoitajista, jotka lisääntyvät, eivät ole suuren suuria, mutta kuitenkin olisi hyvä, että toimijat mieluummin palkkaisivat jo enemmän niitä hoitajia kuin liian vähän. 
Arvoisa puhemies! Muutamia kiitoksia haluan hallitukselle antaa. Kuulin juuri äsken tuossa työministeri Haataiselta, että ideani kesäsetelistä on menossa eteenpäin, ja odotan mielenkiinnolla, millainen se tulee olemaan. Tarkoitushan olisi kannustaa nuoria töihin esimerkiksi ensi kesänä, saada heille kesätyöpaikkoja. Esitin siinä, että kesäseteliä olisi mahdollisuus käyttää myös kotitalouksissa. Kotitaloudet voisivat palkata lisää nuoria. 
Arvoisa puhemies! Kiitosta haluan antaa myös saattohoitoasiasta. Olen puhunut siitä täällä vuosikausia, ja ilmeisesti nyt vihdoinkin saattohoitoon liittyviä teemoja ollaan kirjaamassa lakiin. Sitä ei siis minun tarvitse enää talousarvioaloitteena tuoda tänne uudelleen. 
Elvytyspaketista sen verran haluan sanoa, että kun kansalaisilta kysyy, niin he ovat sitä mieltä, että siinä ohitetaan suomalaisten hätä ja ahdinko. Me koemme, että elvytyspakettirahat ovat suoraa tukea valtioiden budjetteihin eikä niillä itse asiassa osuta koronakriisiin. Niillä tuetaan niiden valtioiden budjetteja, jotka ovat huonosti taloutensa hoitaneet. Velkamäärä kasvaa, mutta velan otolla ei saa ostaa seuraavia vaaleja. Kun kaikille annetaan kaikkea, niin tällainen kuva siitä syntyy.  
Hoitovelka on iso ongelma, jota meidän tulee koko ensi vuosi hoitaa. Tarkoittaa sitä, että kun kiireetöntä hoitoa on nyt rajoitettu, niin ihmiset ovat jääneet sinne jonoihin ja ne kestävät vielä vuosikausia.  
Koronalisä, arvoisa rouva puhemies, olisi kyllä hyvä työllisyystoimi hoitajille. Tänään saimme kuulla, että Attendo tuo Filippiineiltä hoitajia Suomeen. Me tiedämme kaikki, miten aikaisemmin on käynyt. He ovat korkeasti koulutettuja sairaanhoitajia, mutta muun muassa kielitaito-ongelmien vuoksi he eivät pysty tekemään sairaanhoitajan työtä vaan tekevät itse asiassa hoiva-avustajan tehtäviä. Eikö tämä nyt ole täysin väärin, että me tuomme korkeasti koulutettuja hoitajia, jotka omaavat ammattitaidon, mutta itse asiassa päätyvät tekemään sitä pienipalkkaisinta työtä? Ja tämä jos joku on alipalkkausta, ja tämä on väärin. Sen halusin tässä sanoa. 
Arvoisa rouva puhemies! Budjetti on velkainen, koronan keskellä elämme. Yritetään tehdä kaikki voitava sen eteen, että selviämme koronakriisistä. 
Viimeksi julkaistu 9.10.2020 9.28