Viimeksi julkaistu 6.6.2021 14.44

Täysistunnon puheenvuoro PTK 126/2020 vp Täysistunto Torstai 8.10.2020 klo 10.00—22.01

3.  Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2021

Hallituksen esitysHE 146/2020 vp
11.24 
Puolustusministeri Antti Kaikkonen :

Arvoisa puhemies! 3 minuutissa tiukkaa tekee, mutta tehdään, mitä pystytään. 

Kanervalle: Suomi—Norja—Ruotsi-yhteistyö rahoitetaan enimmäkseen muista momenteista kuin kv-yhteistyön momenteista. Mitään oleellisia muutoksia yhteistyön tasoon ei ole suunnitteilla muilta osin. Jatketaan aktiivista yhteistyötä. 

Edustajat Ronkainen ja Könttä kysyivät Maavoimien tilanteesta. Kun nämä Merivoimien ja Ilmavoimien hankinnat tulevat vanhan puolustusbudjetin päälle, niin Maavoimien toimintakyky pystytään turvaamaan sillä vanhalla puolustusbudjetin tasolla myös tulevana vuosikymmenenä. Epäilemättä tarpeita aina pystyy rakentamaan mielessään lisää, mutta sen verran isot lisäpanostukset on tulossa Puolustusvoimille, että en minä ainakaan kehtaa kovin paljon enempää pyytää, ja kyllä Puolustusvoimien arvio on se, että kyllä tällä pärjätään. 

Edustaja Kalli, reservin koulutusta kehitetään. Myös informaatiovaikuttaminen otetaan entistä vahvemmin huomioon sekä varusmies- että reservin koulutuksen kehittämisessä. On tulossa myös sähköisen asioinnin järjestelmä, josta tulee mielenkiintoinen — se koskee koko palvelusaikaa. Mutta palataan siihen myöhemmin, siinä on kehitystyö vasta alkuvaiheessa. 

Edustaja Halla-aho, tässä hankkeessa vertaillaan kokonaissuorituskykyä. On juuri niin kuin sanoitte, että tämä kappalemäärä ei enää ole… Tai kun kysyitte, niin kappalemäärä ei ole enää se merkitsevin asia tässä näin. Totta kai, kun tehdään kokonaisarviota, niin katsotaan, kuinka monta konetta, mutta katsotaan myös aseistusta, muuta kokonaisjärjestelmää, ja puolustushallinto vertailee näitä viittä kokonaisuutta, miten ne vertautuvat keskenään, ja painottaa suorituskykyä. Hintakatto ei jousta. Kyllä sillä 10 miljardilla pitää tämä investointi pystyä tekemään. 

Edustaja Heinonen, Arctic Lock on peruttu. Tilalle tulee kansallinen pääsotaharjoitus ensi touko—kesäkuussa. Tutkitaan mahdollisuutta, voiko ja onko tarpeellista katsoa joskus myöhemmin 20-luvulla vastaavaa harjoitusta. On järkevää katsoa myös, minkälaisia harjoituksia vaikkapa Ruotsilla on tulossa, ettei ainakaan päällekkäisiä harjoituksia sitten järjestettäisi, mutta tästä asiasta ei ole mitään päätöksiä vielä tässä vaiheessa. 

Edustaja Holopainen, yhteistupakokeiluraportti on tulossa ensi vuonna. Naisten osuus rauhanturvatehtävissä ‑tavoite — no, siinä ollaan melko hyvin tavoitteissa, mutta olen vähän samaa mieltä, että olisi hyvä, että päästään vieläkin pidemmälle. 

Edustaja Tuomiojalle: Afganistanin operaatio — ei ole vielä varma, miten siellä käy, mutta on mahdollista, että siellä tilanne muuttuu ensi vuoden aikana. Selvitämme muita mahdollisuuksia. Tavoitteena on suurin piirtein tuo taso kyllä ylläpitää, mikä meillä tällä hetkellä on. Esimerkiksi Afrikkaan meiltä on aika paljon kysyntää, mutta tämä on kaikki täysin avoinna tässä vaiheessa, ja muuallakin maailmassa kyllä riittää kriisiä, missä Suomea tarvittaisiin. 

Edustaja Mustajärvi, Suomi—Ruotsi—Norja-yhteistyö ei muuta Suomen Nato-suhdetta. 

Edustaja Essayah, kotimainen työ ja teollinen yhteistyö on iso osa tätä HX-investointia, sen voi todeta, eli se pystytään ottamaan huomioon. 

Tässä jäi nyt pari kysymystä vastaamatta. Sanotaan vielä edustaja Sankelolle, että siviilipalvelusmiehet kuuluvat itse asiassa TEMin rooteliin, sinne on hyvä sitä kysymystä heittää. Komitea voi kyllä tätä asiaa pohtia, mikä on nyt — tämä parlamentaarinen kysymys — käynnissä.  

Ja toivottavasti edustaja Kiljuselle käy myös tuo vastaus tästä teollisesta yhteistyöstä. Kaikki neljä toimittajamaata ovat meidän hyviä puolustusyhteistyökumppaneitamme. — Jatketaan.