Täysistunnon puheenvuoro
PTK
132
2018 vp
Täysistunto
Maanantai 17.12.2018 klo 13.00—2.20
5.1
Pääluokka 21 Eduskunta
23.14
Arja
Juvonen
ps
Arvoisa herra puhemies! On todella hyvä asia, että resursseja kohdistetaan ikäihmisten oikeuksien toteutumisen valvontaan ja edistämiseen. Se, että tämä asia huomataan, kertoo juuri siitä, että oikeusasiamies on huomannut, todennut ja nähnyt hyvin usein niitä epäkohtia, mitä vanhustenhuollossa on. On tehty paljon ilmoituksia, kanteluita, ja on lähdetty hyvin usein myös sitten tarkastuskäynneille. On hyvä, että myös päättäjät täällä eduskunnassa ovat tämän nähneet ja kuulleet ja lukeneet näitä oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin kertomuksia, joissa sitten käydään läpi erilaisia tapauksia ja sitä, mitä kaikkea on nähty. Ja kyllähän tämä nyt hieman enteilee mielestäni myös sitä, että me emme tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. 
Minä suhtaudun hyvin epäilevästi tulevaan sote-uudistukseen ja siihen, mikä on ikäihmisen osuus siinä ja millaista on sitten hänen hoitonsa, onko riittävästi hoitajia ja millaiset palvelut ovat ja kuinka nopeasti ne vastaavat ikäihmisen tarpeeseen. Jos ei ole tarpeeksi hoitajia, niin hoitamattahan se ihminen jää siellä hoivakodissa, ja silloin on syytä, että oikeusasiamiehen kansliasta lähdetään liikenteeseen, katsomaan, mitä siellä oikein tapahtuu. Tämä tuntuu tietysti vähän käsittämättömälle. Eli myös sinne hoitajiin pitäisi satsata, jotta me voisimme varmistaa, että hoito on hyvää. Perussuomalaisilla on todellakin tämä esitys, että hoitajamitoitus lakiin, ja sitähän ei nyt siellä vanhuslaissa ole. Eli me olemme valmiita avaamaan vanhuslain ja tuomaan sinne sen esityksen. 
Kun kissa on pois, niin hiiret hyppivät pöydällä, ja se meidän tulee muistaa. Kyllä toivon, että tähän soteen myös liitetään entistä pontevammin keskustelu ikääntyneistä ja vanhuksista, koska tällä hetkellä se on täysin unohtunutta. Kuka tietää, millä tavalla vanhus tulevaisuudessa niitä palveluja valitsee? 
Toivotan kyllä tervetulleeksi tämän rahasumman ja olen iloinen, että se on sinne annettu, että vanhustenhoitoa valvotaan. 
Viimeksi julkaistu 15.1.2019 13.48