Viimeksi julkaistu 6.6.2021 12.13

Täysistunnon puheenvuoro PTK 25/2020 vp Täysistunto Tiistai 17.3.2020 klo 17.39—1.32

2.  Muu asia:  Valtioneuvoston asetus valmiuslain 86,  88,  93-95 ja 109 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta

Muu asiaM 1/2020 vp
19.27 
Arja Juvonen ps :

Arvoisa herra puhemies! Valmiuslain käyttöönotto on ehdoton, ja kiitos, hallitus, että olemme nyt tässä tilanteessa ja tiukentamassa asioita. 

Meitä on kohdannut valtaisa epidemia-aalto, mikä on jo maailmalla näyttänyt sen, mitä tuleman pitää. Myös yhä useampi suomalainen tulee tämän sairauden sairastamaan. On siis erittäin tärkeää, että kaikki eivät sairastu yhtä aikaa vaan sitä sairastumishuippua pystytään tasaamaan. Sen takia nämä rajoitustoimenpiteet ovat erittäin tärkeitä, jotta meillä riittää hoitoalan henkilöstö, jotta meillä riittävät sairaalapaikat, ensihoitopaikat, päivystyspaikat ja ne tehohoitopaikat, joista on hyvin paljon täällä puhuttu. 

Ihmiset ovat peloissaan ihan syystäkin. Pelkoa ei pidä lietsoa, mutta me puhumme realistisesti ja hallitus on kertonut sen, mitä ja millaista suomalaisten elämä tulee lähikuukausina olemaan. Me olemme kaikki tässä samassa veneessä. Itselläni soi puhelin ja tulee paljon viestejä, ihan arkipäivän kysymyksiä — voinko mennä kauppaan, voinko lähteä ulos, kuka voi käydä luonani — kysymyksiä, joihin ihmiset haluavat vastauksia, ja sen, mitä olen pystynyt, olen yrittänyt vastata. 

Äsken sain viestin äidiltä, jonka tytär on lähihoitaja, ja hän kysyi, millä tavalla suojellaan ne hoitajat, joilla itsellään on joku sairaus, joka altistaa mahdollisesti tälle infektiolle. Millä tavalla tähän, hallitus, vastaisitte? 

Olette muuttamassa tätä 87 §:ää valmiuslaissa, mikä liittyy lääkkeiden myyntirajoituksiin, ja kysyisin, tarkoittaako se myös sitä, että lääkkeet ja hoitotarvikkeet pysyvät täällä Suomessa meidän rajojemme sisällä, että ei myöskään ulkomaille mitään myydä. 

Sitten kysyisin lennoista kotiin, koska on tullut ulkomailta myös viestiä, että kuinka minä pääsen kotimaahani, koska lennot ovat jäissä. 

Tässä oli muutama kysymys.