Täysistunnon puheenvuoro
PTK
29
2020 vp
Täysistunto
Torstai 19.3.2020 klo 17.22—21.01
10
Lakialoite laiksi metsästyslain 27 §:n muuttamisesta
Lakialoite
Vilhelm
Junnila
ps
ym.
20.51
Pauli
Kiuru
kok
Arvoisa herra puhemies! Viimeksi keskustelu jäi hieman kesken. Tähän metsästykseen... Nyt täytyy vähän kerätä ajatuksia, kun tuli näin äkkiä. 
No, ensinnäkin kiitos ministeri Lepälle. Tuossa puolisentoista vuotta sitten, marraskuussa 2018, Urjalassa Pirkanmaalla järjestettiin peurailta, jossa näitä asioita käsiteltiin. Etelä-Pirkanmaan Punkalaitumella ja Urjalassa ovat populaatiot erittäin suuria, ja se aiheuttaa ongelmia, ei pelkästään liikenteelle, vaan eläimet tulevat ihan jo ihmisten pihoille ja puutarhoihin. Joitakin asioita tuli siellä peuraillassa esille. Ministeri ehkä hieman puolileikillään sanoi, että pitäisikö siirtyä malliin ”ammutaan tavattaessa” — ehkä nyt ei niin pitkälle, mutta kuitenkin esimerkiksi koirien säkäkorkeutta on muutettu ja pyritty sitä kautta asiaa parantamaan. Metsästyslupien määriin ja tämäntyyppisiin asioihin on syytä kiinnittää huomiota. Nämä vieraslajit ja niiden ylikasvaminen kantokykyyn nähden on sellainen asia, jota pitää kyllä seurata. 
Yksi suuri ongelma: metsästäjät tekevät arvokasta työtä, ovat kurinalaista väkeä, ja ongelma on heidän kohdallaan kyllä se, että monet metsästysseurojen jäsenet alkavat ikääntyä, ja tässä on kyllä mietittävä, miten saamme nuorempaa sukupolvea kannustettua mukaan. 
Viimeksi julkaistu 3.4.2020 11.03