Täysistunnon puheenvuoro
PTK
29
2020 vp
Täysistunto
Torstai 19.3.2020 klo 17.22—21.01
9
Lakialoite laiksi ehdokkaan vaalirahoituksesta annetun lain 4 §:n muuttamisesta
Lakialoite
Jouni
Ovaska
kesk
ym.
20.47
Pauli
Kiuru
kok
Arvoisa herra puhemies! Vaalirahoitusta sopii miettiä aika ajoin, ja sitä on perustuslakivaliokuntakin käsitellyt, ja esimerkiksi tämän vaalikaton osalta ei päädytty siihen, että esimerkiksi olisi ylärajaa. Sitten tämä ulkomainen rahoitus on toinen näkökulma, ja sen suhteen pitää olla äärimmäisen tarkkana. Viimeaikaiset uutiset kertovat vääjäämättä siitä, että Suomikin on kiinnostava kohde ja vaikuttamisyrityksiä on. 
Kun vaalirahoituksesta lakia tehtiin aikanaan, niin henki oli avoimuuden lisääminen, mutta kaikilta osin se ei ihan käytännössä toteudu. Jokainen meistä varmasti on nähnyt lehti-ilmoituksia, joissa maksajaa ei ole näkyvillä, vaikka vaalikausi on menossa, ja vaikka se maksaja siellä näkyisikin, niin siellä saattaa olla maksajana ”Kaikkea hyvää kaikille ry” tai joku vastaava taho, mikä ei kyllä yhtään avaa sitä, mistä se raha on sinne tullut. Siinä suhteessa on syytä seurata. 
Tarkastusvaliokunnassa meillä ovat käsittelyssä Valtiontalouden tarkastusviraston kertomukset vaalirahoituksen valvonnasta, ja näyttää olevan mietintöluonnoskin valmis, mutta sattuneesta syystä mietintö ei ole valmis, eli palaamme siihen asiaan myöhemmin. Olemme näihin asioihin kyllä kiinnittäneet siellä huomiota ja jatkamme asian seuraamista myös tarkastusvaliokunnassa. 
Viimeksi julkaistu 3.4.2020 11.03