Viimeksi julkaistu 6.6.2021 1.08

Täysistunnon puheenvuoro PTK 40/2020 vp Täysistunto Perjantai 27.3.2020 klo 20.39—22.59

2.  Valtioneuvoston asetus valmiuslain 118 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta

Muu asiaM 9/2020 vp
Valiokunnan mietintöPeVM 8/2020 vp
21.29 
Arja Juvonen ps :

Arvoisa herra puhemies! Myös minä kiitän peruslakivaliokuntaa ripeästä ja nopeasta toiminnasta ja siitä, että meillä on täällä valiokunnan mietintö käsittelyssä. Kannatan lämpimästi sitä, että Uusimaa laitetaan kiinni. 

Arvoisa herra puhemies! 16.1. THL:n asiantuntija: ”Ei tästä tarvitse Suomessa yöunia menettää.” Yle. 24.1. Iltalehti: ”Lappiin voi matkustaa.” 4.2. THL: ”Suomalaisten ei tarvitse pelätä koronavirusta — varsinkaan hiihtolomamatkoilla.” Yle. 4.3. Yle, THL:n Mika Salminen: ”Koronavirus ei ole niin vakava kuin aluksi luultiin.” 

Arvoisa herra puhemies! Tein 24. päivä tammikuuta kirjallisen kysymyksen: mihin Suomi varautuu koronavirusepidemian ennaltaehkäisyssä? Silloin kysymykselle naurettiin ja sanottiin, että älä levitä pelkoa, älä panikoi, vaikka huoli oli suuri. Seurasin aktiivisesti ulkomaista lehdistöä ja totesin, että meidän on pakko herätä ja kiireesti.  

Sain vastauksen 17. päivä helmikuuta, ja siinä todetaan näin: ”Tilanteen seurannan ja analyysien perusteella on muun muassa toteutettu kansalais- ja viranomaisviestintää, kehitetty materiaalista valmiutta, nostettu omaa johtamisvalmiutta ja tiivistetty viranomaisten välistä yhteydenpitoa.” 

Pääministeri kertoi eilen, että valmistautumiset koronavirusepidemiaan alkoivat jo tammikuussa. Mikäli näin on ollut ja mikäli tämä ministeri Kiurun vastaus pitää paikkansa, niin miten on mahdollista, että matkalaiset pääsivät tulemaan suoraan lentokoneesta julkisilla kulkuvälineillä koteihinsa virusta kantavina? Miten on mahdollista, että meiltä puuttuu materiaalia? Meidän huoltovarastot on avattu. Meiltä puuttuu suojausvälineitä, kasvomaskeja. Miten on mahdollista, että täällä on ollut tunne, että ei ole johtajuutta? Miten on mahdollista, että sanotaan, että ministeriössä ei ole tieto kulkenut? 

Arvoisa herra puhemies! Todellinen johtajuus löytyy HUSista. Tänään kuulimme, että HUSin kirurginen sairaala avaa 330 potilaspaikkaa koronapotilaille. HUS myös kouluttaa tehohoitoon hoitajia. HUS etsii valmistumassa olevia hoitajia. Tänään päivitetty tieto: tulkaa töihin, kun tietty määrä opintoja on saavutettu. Kahdeksan päivää sitten Siun sote toimi etunojassa: rekrytoi suoraan harjoittelusta hoitajat, opiskelevat hoitajat töihin ja maksaa heille myös palkkaa. Todella hieno juttu, että terveydenhuolto on askeleen edellä. 

Arvoisa herra puhemies! Meillä on edessä erittäin vakava tilanne. Yritykset, työntekijät, kaikki me olemme tässä kärsijöinä. Me taistelemme aikaa vastaan. Kaksi ja puoli tuntia, niin rajat Uudellemaalle ovat kiinni. Ei ole aika olla jälkiviisas, vaan täytyy katsoa eteenpäin. Meillä on valtava jälleenrakentamisen aika tulevaisuudessa. Me emme edes tiedä, miten kovasti tämä virusepidemia tulee koskettamaan Suomen kansaa. Voimme vain seurata maailmalta niitä viestejä. 

Arvoisa puhemies! Toivon, että Uudenmaan sulkeminen edesauttaa sitä, että saamme viruksen leviämistä pysäytettyä. Se on kuitenkin niin vaarallinen virus, että lopullisesti sen tapamme vasta silloin, kun meillä on siihen rokote, ja se vie vielä aikaa. HUSin Lasse Lehtonen on sanonut, että jouluun asti me joudumme tästä kärsimään.