Täysistunnon puheenvuoro
PTK
42
2017 vp
Täysistunto
Tiistai 25.4.2017 klo 13.59—16.18
7
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Hossan kansallispuistosta
Hallituksen esitys
Valiokunnan mietintö
15.00
Pauli
Kiuru
kok
Arvoisa herra puhemies! Valiokuntamme puheenjohtaja piti hyvän esittelypuheen, jossa oikeastaan kaikki näkökulmat tulivat esille. Itse pidän tärkeänä sitä, että valiokunnan mietintö oli yksimielinen. Muu vaihtoehto näin juhlavuoden merkkihankkeen ollessa kyseessä olisi antanut hieman oudon signaalin. Avajaiset pidetään 17. kesäkuuta, ja myös tasavallan presidentti Niinistö kunnioittaa läsnäolollaan puiston avajaisia samoin kuin ympäristövaliokunta. Tärkeätä näissä kansallispuistohankkeissa on paikallinen tuki, ja tässä tapauksessa aloite on tullut kunnalta, ja yrittäjät ja kuntalaiset ovat takana.  
Aina näissä hankkeissa, joissa on vähänkin kalastukseen tai metsästykseen liittyviä asioita, saattaa syntyä erilaisia näkökulmia ja vähän kitkaa. Tässä tapauksessa olimme tekemässä kansallispuistolakia, ja sen takia luonnonsuojelulaki ja metsästyslaki olivat sellaisia lakeja, jotka eivät olleet auki ja joiden sisältöön emme voineet tässä yhteydessä vaikuttaa, ja sitten omalta osaltaan tuli se maa- ja metsätalousvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan pieni näkemysero. Ymmärrän toisen valiokunnan roolin, heidän roolinsa on eri kuin ympäristövaliokunnan rooli.  
Kansallispuisto on kokonaisuudessaan runsas 11 000 hehtaaria — jos otetaan kilometreinä, niin se on noin 10,5 kilometriä kanttiinsa, jos se laitetaan neliön muotoon — eli kovin iso alue tämä Hossa ei ole, mutta sitäkin upeampi ja arvokkaampi 40. kansallispuisto. 
Viimeksi julkaistu 20.3.2018 11:18