Täysistunnon puheenvuoro
PTK
59
2015 vp
Täysistunto
Torstai 5.11.2015 klo 16.01—18.33
5
Lakialoite  laiksi  transseksuaalin  sukupuolen  vahvistamisesta  annetun lain nimikkeen muuttamisesta
Lakialoite
Outi
Mäkelä
kok
17.18
Olli-Poika
Parviainen
vihr
Arvoisa puhemies! Kiitos edustaja Mäkelälle tästä aloitteesta, se on kannatettava ja mielestäni osoittaa hyvin sen, että meidän kannattaa käydä lakeja läpi ja myös todeta silloin, kun ne ovat vanhentuneet ajastaan, että me voimme korjata niitä aika pienilläkin askeleilla tai ainakin päästä siinä korjaamisessa alkuun. 
Käytän tämän puheenvuoron hyväkseni muistuttaakseni tästä samasta asiasta, josta edustajakin äsken kertoi, eli siitä, että translaissa on muutakin ongelmallista tällä hetkellä aika paljonkin, tämä nimi on vain jäävuoren huippu. Toivon, että me pääsemme tällä hallituskaudella aidosti sukeltamaan tähän lakiin sisälle ja myös tekemään niitä välttämättömiä korjauksia, joita mielestäni moderni oikeusvaltio ja ihmisoikeudet edellyttävät. 
Viimeksi tämän vuoden huhtikuussa Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on kiinnittänyt huomiota siihen, miten translait voidaan toteuttaa, ja tässä yhteydessä he ovat antaneet päätöslauselman ja suositelleet useita toimenpiteitä jäsenmailleen. Suomessa edelleen on olemassa arveluttavia vaatimuksia transsukupuolisille ihmisille liittyen esimerkiksi sterilisaatioon, aviosäätyyn tai siihen, miten ilmoitetaan tämä sukupuoli. Toivottavasti saamme näistä asioista paljon keskustelua ja toivottavasti tällä kaudella jatkamme sitä hyvää yhdenvertaisuuskehitystä, jota Suomessa on viime vuosina nähty. 
Viimeksi julkaistu 9.1.2018 14.48