Täysistunnon puheenvuoro
PTK
75
2018 vp
Täysistunto
Keskiviikko 27.6.2018 klo 14.01—19.25
8
Pääministerin ilmoitus maakunta- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen voimaantulon siirtymisestä alkamaan 1.1.2021
Pääministerin ilmoitus
PI 2/2018 vp
15.24
Antti
Rinne
sd
(ryhmäpuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Alkuun ihan pieni kiitoksen sana: Kun SDP ja muu oppositio reilu viikko sitten vaati, että sote-uudistuksen tilanteesta annetaan pääministerin ilmoitus, pääministeri Sipilä sanoi, että ei käy, että se ei ole oikea väline, kun asia on keskeneräisenä valiokunnassa. Toissa päivänä pääministeri sanoi, että harkinnassa on mitata hallituspuolueiden tuki luottamusäänestyksessä tiedonannon jälkeen. Eilen tilanne muuttui jälleen ja pääministeri päätyikin kaikkien hämmennykseksi viikko sitten kieltämäänsä pääministerin ilmoitukseen, [Välihuutoja] vaikka asia on täsmälleen samalla tavalla kesken valiokunnassa. Kaiken tämän hämmennyksen jälkeen me saimme mahdollisuuden keskustella sotesta eduskunnan suuressa salissa. Kiitos siitä, pääministeri Sipilä. 
Pääministeri Sipilä, reilut kymmenen vuotta sitten päädyttiin siihen, että suomalaisten kannalta aivan keskeiset sosiaali- ja terveyspalvelut on uudistettava, huolimatta siitä, että tälläkin hetkellä Suomen terveydenhuollon laatu ja tulokset ovat laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan maailman parhaat. Syynä oli terveyserojen kasvu maaseudun ja kaupunkien välillä ja kaupunkien sisällä keskustojen ja lähiöiden välillä. Syynä oli se, että osa sotesta oli ja on edelleen rikki: lääkäriin ei pääse kaikkialla, ikääntyvien ihmisten hoivapalvelut eivät ole kaikkialla inhimillisellä tasolla, ja lastensuojelussa on vakavia ongelmia edelleen. Ja syynä oli se, että ongelmat uhkaavat pahentua, kun me ikäännymme ja palvelun tarve kasvaa. On vaara, ettemme kykene maksamaan tarvittavia palveluita, että niistä tulee liian kalliita pienituloisille ihmisille tai että verorasitus kasvaa kohtuuttomaksi. [Matti Vanhanen: Siksi uudistus!] Näistä syistä tämä uudistustyö käynnistyi. Vaiheita ja malleja tässä työssä on ollut paljon näitten kymmenen vuoden aikana. [Simon Elo: Kolmentoista vuoden!] 
Arvoisa puhemies! Viime vaalikauden lopulla pääsimme kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisellä työllä lähelle valmista lopputulosta. Yhdessä rakentamamme mallin olisi voinut korjata nopeasti tämän vaalikauden alussa, siis yhdessä. Mutta pääministeri Sipilä, teidän hallituksenne kuitenkin päätti heittää parlamentaarisen ja huolellisen valmistelun roskakoppaan ja sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet roskakoriin. Teen tässä yhden asian selväksi: ilman keskustan ja kokoomuksen lehmänkauppaa Suomessa olisi jo sote-uudistus valmiina — utan centerns och samlingspartiets kohandel skulle vårdreformen redan vara klar. [Välihuutoja] Ilman lehmänkauppaa uudistuksen aikataulu ja asiasisällöt eivät olisi menneet täysin sekaisin. Ihmiset ovat syystäkin ihmeissään ja hämillään, eivätkä he halua tällaista sotea.  
Arvoisa puhemies! Nyt tässä hallituksen näytelmässä on meneillään kolmas näytös, jonka nimi on ”Sote siirtyy taas kerran”. Syynä on se, että hallituksen valmistelu on jälleen kerran sanalla sanoen kehnoa. Hallitus viis veisaa uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista, perustuslaista, asiantuntijoista, muun muassa korkeimmasta hallinto-oikeudesta ja notifikaatiovaatimuksista. [Markku Rossi: Tuo on vääristelyä!] Sen sijaan hallitus tuo eduskuntaan keskeneräisiä esityksiä, joita se on joutunut ja joutuu täydentämään ja korjaamaan. Kaiken tämän sekaannuksen on kruunannut hallituksen asettama edellä sanottuun suhteutettuna aivan epärealistinen aikataulutus. Sitä painostaessaan hallitus on syyllistänyt valiokunnissa työskenteleviä kansanedustajia ja asettanut valiokunnissa työskentelevät virkamiehet kohtuuttomaan tilanteeseen. 
Arvoisa puhemies! Eilen pääministeri, keskustapuolue ja muu hallitus havahtuivat todellisuuteen. Ei tule maakuntavaaleja ennen eduskuntavaaleja, ja sote-uudistus siirtyi jälleen kerran vuodella eteenpäin. Pääministeri Sipilä ei kuitenkaan enää halunnut äänestystä hallituksen luottamuksesta. Tulikin pääministerin ilmoitus, jossa luottamuksesta ei tarvitse enää äänestää. [Eero Lehti: Äskenhän äänestettiin!] Ei tarvitse kovin pitkään arvuutella, miksi hallitus ei tässä asiassa uskaltanut mittauttaa luottamustaan täällä isossa salissa. Viimeisimmän näytöksen jälkeen kylmä fakta on se, että Sipilän hallituksen toimintakyvystä ei ole paljon jäljellä. 
Arvoisa puhemies! Pääministerin ilmoitus jättää useita kysymyksiä ilman vastauksia. Yhteen tärkeään kysymykseen tiedämme vastauksen, vaikka pääministeri Sipilä ei sitä uskaltanutkaan kysyä eduskunnalta: tulos tai ulos. 
Viimeksi julkaistu 17.8.2018 12:33