Täysistunnon puheenvuoro
PTK
80
2018 vp
Täysistunto
Perjantai 7.9.2018 klo 13.00—13.30
5
Lakialoite laiksi rikoslain 24 luvun 6 §:n muuttamisesta
Lakialoite
Mika
Raatikainen
ps
ym.
13.09
Arja
Juvonen
ps
Arvoisa herra puhemies! Tartun noihin edustaja Mika Raatikaisen viimeisiin sanoihin pöntössä liittyen tähän aloitteeseen, turvalliseen... — Miten se nyt menikään? Sanopa uudelleen se. (Mika Raatikainen: Turvalliseen yksityiselämään!) — Juuri näin, turvalliseen yksityiselämään liittyen. — [Naurua] Täytyy sanoa, että tämä Raatikaisen aloite on erittäin hyvä ja kannatettava. Mika Raatikainen tarttui päivän tärkeään teemaan silloin, kun tämä oikeudenkäynti, jossa paljastui, että nuoria naisia oli salakuvattu seksuaalisesti, tuli julkisuuteen ja siinä sitten huomattiin, että todellakin rikokset vanhenevat. Tätä vanhenemisaikaa on jatkettava, ja Mika Raatikainen on sen tällä aloitteellaan nyt sitten tehnyt ja tekemässä. Tuossa puheessa hän nosti esille erittäin vakavia teemoja liittyen juurikin tähän salakuvaamiseen ja salakatselemiseen. Siellä oli lasten kuvaamiseen liittyvää, koulukiusaamiseen liittyvää ja siihen, että näitä sitten levitetään nettiin, ja varsinkin alaikäiset ja nuoret kärsivät lopun elämäänsä näistä tapahtumista — voi olla jopa itsemurhia siitä tulossa. 
Olen itse huomannut, tuolla toreilla ja turuilla kun kiertelee paljon ja siellä kun keskustellaan henkilökohtaisesti ihmisten kanssa, että pari kertaa on tullut sellainen tapahtuma esille, että vieressä on ollut joku kuvaamassa, kuvaamassa ja nauhoittamassa käytyjä keskusteluja, niitä on jaettu sitten suoraan sinne nettiin ja siellä on paljastunut ihan henkilökohtaista tietoa, jota on sitten yritetty jälkeenpäin peruuttaa. Elikkä se on ihan niin, että kamerat, nauhoitusvälineet kulkevat kellossa, ne ovat silmälaseissa, on hyvin helppo tänä päivänä seurata, nauhoittaa ja valokuvata ihmisiä, elikkä se yksityisyydensuoja on todellakin pieni tänä päivänä. 
Ja eilen oli uutinen, että netissä tapahtuvista seksuaalirikoksista saa hyvin matalia tuomioita, elikkä tämäkin liittyy siihen, lasten kuvaaminen muun muassa: jos kuvataan seksuaaliseen tarkoitukseen ja levitetään sitten netissä, niin siinähän ollaan pedofilian keskellä. 
Viimeksi julkaistu 13.9.2018 14:33