Viimeksi julkaistu 31.8.2021 16.12

Täysistunnon puheenvuoro PTK 83/2019 vp Täysistunto Maanantai 16.12.2019 klo 12.01—19.54

2.  Valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle 10.12.2019 nimitetyn pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmasta

Valtioneuvoston tiedonantoVNT 2/2019 vp
15.44 
Saara Hyrkkö vihr :

Arvoisa puhemies! Viimeisen viikon aikana Suomen uusi hallitus on herättänyt myönteistä huomiota maailmanlaajuisesti. Uusi viisikko ja naisten marssi maamme hallituksen johtoon luo toivoa monille synkkien uutisten keskellä ympäri maailmaa. Viisikkomme näyttäytyy vastavoimana niille liikkeille, jotka pyrkivät polkemaan naisten oikeuksia tai vähättelemään eri-ikäisten ihmisten kykyjä ja potentiaalia. Vähättelijöitä ja vitsiniekkojakin on tietysti löytynyt. Maailman muuttuminen voi joskus kirpaista. Kaiken hulinan ja kohinan keskellä itse viisikko on kuitenkin pitänyt katseen olennaisessa, siinä, millaista maata ja maailmaa haluamme rakentaa. 

Arvoisa puhemies! Tämä nyt keskustelussa oleva hallitusohjelma on jo muutamassa kuukaudessa näyttänyt voimansa. Me palautimme lasten yhdenvertaisen oikeuden kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, me purimme epäoikeudenmukaisen aktiivimallin ja me osoitimme erittäin vaikeissa ja turhauttavissa ilmastoneuvotteluissa johtajuutta ilmastokriisin ratkaisemisessa — ja me olemme vasta pääsemässä alkuun. Hallituksen kyky tarttua ripeästi toimeen näiden turbulenttien viikkojen jälkeen ja keskellä ja viiden puolueen luja sitoutuminen yhteiseen hallitusohjelmaan on hyvä merkki. Työtä jatketaan. Jo muutamien viikkojen kuluttua hallituksen päätökset köyhyyden torjumiseksi ja koulutukseen panostamiseksi alkavat näkyä ihan tavallisten suomalaisten arjessa. 

Arvoisa puhemies! Tämä maa on hyvä, mutta se ei ole valmis, ja kuten pääministeri Marin on todennut, ei se neljässä vuodessa valmiiksi tulekaan. Se voi kuitenkin tulla paremmaksi. Tämä hallitus käynnistää reilun muutoksen, jossa yhteiskuntamme uudistetaan ilmaston ja luonnon kannalta kestäväksi siten, että kaikki pysyvät mukana. Tämä hallitus panostaa kaikille koulutusasteille, vahvistaa koulutuksen tasa-arvoa aina varhaiskasvatuksesta alkaen ja luo kaikille mahdollisuuksia oppia uutta läpi elämän. Tämä hallitus tunnistaa ja korjaa aukkoja sosiaali- ja terveyspalveluissa, oli sitten kyse mielenterveydestä tai vanhustenhoivasta. Tämä hallitus parantaa työllisyyttä ja torjuu köyhyyttä, jotta yhä useampi voi osallistua ja elää hyvää elämää. Tämä hallitus edistää ihmisoikeuksia, rauhaa, tasa-arvoa ja demokratiaa myös ulkopolitiikan ja kansainvälisen yhteistyön keinoin. Tämä hallitus puolustaa oikeusvaltiota ja jokaisen ihmisen yhdenvertaisia oikeuksia niin täällä kotona kuin maailmalla. 

Arvoisa puhemies! Hallituksen isoin ja tärkein tehtävä on Suomen saattaminen oikealle polulle ilmastokriisin ratkaisemisen etujoukoissa. Muita tärkeitä onnistumisen mittareitamme ovat esimerkiksi työllisyysasteen nostaminen, lapsiperheköyhyyden poistaminen ja koulutuksen tasa-arvon vahvistaminen. Yhteenkään näistä ei ole olemassa yksittäisiä ihmelääkkeitä. Jokainen niistä vaatii laajan kirjon huolellisesti valmisteltuja toimenpiteitä, ja ne on tehtävä katse huomattavasti huomista pitemmällä. Siksi on helppo kannattaa ja puolustaa tätä rohkeasti tulevaisuuteen katsovaa hallitusohjelmaa ja viisikkohallitusta.