Viimeksi julkaistu 6.6.2021 2.04

Täysistunnon puheenvuoro PTK 84/2020 vp Täysistunto Tiistai 2.6.2020 klo 14.00—16.33

4.  Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi väliaikaisista poikkeuksista työttömyysturvalakiin covid-19-epidemian vuoksi annetun lain muuttamisesta

Hallituksen esitysHE 78/2020 vp
Valiokunnan mietintöStVM 12/2020 vp
16.19 
Arja Juvonen ps :

Arvoisa herra puhemies! Todellakin, kuten edustaja Laakso tuossa totesi: tuokaa, hyvä hallitus, enemmän tällaisia esityksiä. Nämä ovat hyvin rakentavia, ja näitä on helppo myös tukea. 

Arvoisa puhemies! On hyvä asia, että tässä hallituksen esityksessä erityisesti tuetaan sitä, että on mahdollista ottaa vastaan myös muuta työtä kuin tätä maa- ja puutarhatilojen kausityötä. Näen sen hoitajana erittäin merkittävänä, koska henkilö voi hakeutua myös esimerkiksi hoitoalalle, jossa on huutava pula työntekijöistä. Jälleen kerran edessämme on pitkä kuuma kesä, ja sieltä työkentältä puuttuu työntekijöitä, puuttuu lähihoitajia, puuttuu sairaanhoitajia. Olisi todella hieno asia, että tämä hallituksen esitys vastaisi myös tähän huutoon. 

Arvoisa puhemies! Haluan myös kiittää kiitoksista. Muistan, kun puheenjohtajamme Jussi Halla-aho esitti täällä keskustelussa, että perussuomalaiset esittävät mallia, että henkilö, joka on lomautettu tai työtön, voisi työskennellä menettämättä sosiaaliturvaetuuttaan, ja pääministeri Marin kiitti esityksestä ja sanoi, että ”tämänkin me otamme ja kuulemme sen”. Meistä tuntuu siltä, että todellakin meidän ideamme kuultiin, koska tämä hallituksen esityshän on samankaltainen, eli helpottaa ja auttaa sitä henkilöä hakeutumaan sinne työhön, ja sitten tässä suojaosaa korotetaan nykyisestä 300 eurosta 500 euroon. Tämä on juuri sitä parasta politiikkaa, kun voimme tehdä yhdessä ja rakentavasti, ja on hyvä, että myös opposition esityksiä kuullaan. 

Nyt toivoisin erityisesti, kun täällä meidän mietinnössämme mainitaan myös nämä nuoret ja heidän työtilanteensa seuraaminen tämän koronakriisin aikana, että hallitus todellakin seuraisi tarkalla korvalla ja silmällä sitä, mikä on nuorten työllistymistilanne tänä kesänä ja miten se vaikuttaa heidän taloudelliseen tilanteeseensa. Se pienikin raha on erittäin tärkeä näille nuorille, ja pienestäkin rahasta ollaan valmiita lähtemään töihin. 

Todellakin sehän, jos kotitalous voisi työllistää vaikkapa sillä kesäsetelin arvolla ja pystyisi sen sitten myöhemmin vähentämään ja käyttämään hyödykseen, olisi aivan mahtava kädenojennus kotitalouksille ja myös nuorille, koko yhteiskunnalle. Siinä me ottaisimme kaikki yhdessä kopin ja tukisimme nuoria. Aivan varmasti meillä Suomessa on sellaisia kotitalouksia, joihin koronakriisi ei ole niin kovasti iskenyt, ja he voisivat palkata nuoren siitä naapurista kesätöihin. 

Tämä on nyt sellainen sydämenasia, ja koen, että yhä useampi meistä voisi näin tehdä. Itse ainakin toimin näin ja pidän sitä tärkeänä sille nuorelle ihmiselle: hän saa työtodistuksen, ja se on hänelle kuin rahaa pankkiin, kun hän pystyy kertomaan, että on ollut töissä.