Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

KA 5/2016 vp

Viimeksi julkaistu 19.4.2017 11.07

Keskustelualoite KA 5/2016 vp Keskustelualoite veronkierron ja verovälttelyn kitkemisestä

OutiAlanko-Kahiluotovihrym.

Eduskunnan puhemiehelle

Kansainvälisen toimittajaryhmän paljastama jättimäinen veroparatiiseihin liittyvä tietovuoto on kuohuttanut maailmaa. Paljastusten mukaan panamalainen Mossack Fonseca -asianajotoimisto on edesauttanut useiden satojen valtionpäämiesten, yritysten, rikollisten ja julkisuuden henkilöiden veronkiertoa hyödyntämällä monimutkaisia vero- ja yritysjärjestelyjä. Suomessa Ylen saamien tietojen mukaan toimintaan on osallistunut ainakin Nordea-pankkikonserni, jolla on ollut jopa 400 Mossack Fonsecan perustamaa pöytälaatikkofirmaa. 

Poliitikot eivät ole olleet halukkaita puuttumaan veroparatiisitalouteen, minkä seurauksena val-tiot menettävät huomattavia määriä verotuloja. Samalla salaisuuksien verho peittää poliittisen sekä taloudellisen eliitin kytkökset. 

Yritysten ja yksityishenkilöiden verojen maksu ja taloudelliset kytkökset pitäisi läpivalaista. Nytkin tiedot on paljastanut tietovuotaja, kun lähtökohtana tulisi olla, että verottajalla, poliisilla, toimittajilla ja kansalaisilla olisi mahdollisuus saada verotiedot osana normaalia talous- ja verora-portointia. 

Tällä hetkellä on meneillään isoja veronkiertoon liittyviä hankkeita EU:ssa ja OECD:ssä. Nykyinen hallitus ei ole esittänyt konkreettisia uusia toimia veronkierron ja veronvälttelyn ehkäisemi-seksi tai osoittanut erityistä aktiivisuutta kansainvälisillä foorumeilla. Päinvastoin esimerkiksi hallintarekisteristä on käyty toistuvasti julkisuudessa keskustelua. 

Tässä julkisessa taloustilanteessa kannattaisi tehdä kaikki mahdollinen paremman veronkannon eteen sen sijaan, että leikataan palveluista ja tulonsiirroista. Konkreettisia keinoja verovälttelyyn puuttumiseen on olemassa. Veronkierto ja verovälttely on otettava vakavasti, ja niiden torjuntaan on suhtauduttava määrätietoisesti.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun toimista veronkierron ja verovälttelyn kitkemiseksi. 
Helsingissä 19.4.2016 
OutiAlanko-Kahiluotovihr
ToukoAaltovihr
PekkaHaavistovihr
HannaHalmeenpäävihr
SatuHassivihr
HeliJärvinenvihr
EmmaKarivihr
JohannaKarimäkivihr
JyrkiKasvivihr
KristaMikkonenvihr
VilleNiinistövihr
Olli-PoikaParviainenvihr
JaniToivolavihr
AnteroVartiavihr
OzanYanarvihr
PäiviRäsänenkd
JoakimStrandr
ThomasBlomqvistr
IlkkaKantolasd
MikaRaatikainenps
MerjaMäkisalo-Ropponensd
MariaGuzeninasd
KatjaTaimelasd
AnnikaLapintievas
TarjaFilatovsd
AndersAdlercreutzr
EeroHeinäluomasd
KariUotilavas
PaavoArhinmäkivas
SilviaModigvas
AnttiRinnesd
HannaSarkkinenvas
RiittaMyllersd
SusannaHuovinensd
AnneliKiljunensd
PiaViitanensd