Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

TAA 197/2015 vp

Viimeksi julkaistu 22.1.2021 13.39

Talousarvioaloite TAA 197/2015 vp Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä valtatien 23 parantamiseen välillä Varkaus—Viinijärvi, Sarkamäen ohituskaistat (10 000 000 euroa)

RiittaMyllersdym.

Eduskunnalle

Valtatie 23 on Pohjois-Karjalalle, varsinkin maakunnan keskiselle ja pohjoiselle osalle, erittäin tärkeä yhteys eteläiseen Suomeen. Valtatien 5 parantamistoimenpiteet etelässä ovat lisänneet myös valtatien 23 vetovoimaa esimerkiksi raskaan liikenteen väylänä. Tien liikennemäärät ovat kasvaneet ennakoitua nopeammin ja raskaan liikenteen määrän arvioidaan edelleen kasvavan. Uutena raskaan liikenteen muotona tielle tulee jatkossa myös Leppävirran jätteenpolttolaitokselle Pohjois-Karjalasta suuntautuvia energiajätteen kuljetuksia. Etenkin Varkaus—Karvio-osuudella tien puutteellinen kunto valtatiestandardeihin nähden aiheuttaa merkittäviä ongelmia raskaan liikenteen kuljetusten sujuvuudelle. Tiejakso on myös liikenneturvallisuuden kannalta ongelmallinen. 

Koko valtatien 23 Varkaus—Viinijärvi -hankkeen kustannukset ovat noin 53 milj. euroa. Valtion vuoden 2013 talousarviossa valtatien 23 Varkaus—Viinijärvi -hankkeen toteuttamiseen osoitettiin eduskuntakäsittelyn kautta 5 miljoonan euron määräraha, jolla perusparantaminen saatiin liikkeelle. Eduskunnan kautta on saatu myös 7 miljoonan euron lisärahoitus vuoden 2015 talousarvioon. Esitetään, että hankkeelle osoitetaan 10 milj. euron rahoitus keskikaiteellisten ohituskaistojen toteuttamiseksi Sarkamäen kohdalla. Rakennettava kohde sijaitsee Leppävirran kunnan alueella n. 12—15 km etäisyydellä valtatieltä 5 Joensuuhun päin. Ohituskaistoilla parannetaan merkittävästi liikenteen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta. Suunnitelmavalmiuden puolesta hanke olisi käynnistettävissä välittömästi. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta lisää 10 000 000 euroa momentille 31.10.77 valtatien 23 (Varkaus—Viinijärvi) Sarkamäen kohdan keskikaiteellisten ohituskaistojen rakentamiseen. 
Helsingissä 9.10.2015 
RiittaMyllersd
MerjaMäkisalo-Ropponensd
SariEssayahkd
KimmoKiveläps
HannakaisaHeikkinenkesk
MarkkuRossikesk
KristaMikkonenvihr
MattiSemivas
ElsiKatainenkesk
SariRaassinakok