Täysistunnon pöytäkirja 100/2006 vp

PTK 100/2006 vp

100. TORSTAINA 12. LOKAKUUTA 2006 kello 16.30

Tarkistettu versio 2.0

Pikaluotot

Tuija Brax /vihr:

Arvoisa rouva puhemies! Talousvaliokunta on vastikään päätynyt esittämään pontta siitä, että se edellyttää, että pikaluottoasiaan on tultava muutos. Kuukausi sitten täällä kyselytunnilla ministeri Wideroos ilmoitti, että selvitetään jo oikeusministeriön ja kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa keinoja puuttua tähän. Kysyisinkin oikeusministeriltä:

Mitä nyt kuukauden aikana on keritty jo selvittää ja miltä näyttää? Löydämmekö me keinoja puuttua kohtuuttomuuksiin näiden pikaluottojen ottamisessa ja markkinoinnissa ja varsinkin ylivelkaantumisen estämiseen?

Oikeusministeri Leena Luhtanen

Arvoisa puhemies! Löydämme keinoja. Niitä on monia, ja ne ovat erittäin suuresti poikkihallinnollisia keinoja. Olen kutsunut nimenomaan jo jonkin aikaa sitten ministerit Wideroosin ja Pekkarisen koolle selvittämään yhteistyössä tätä ongelmaa ja mahdollisimman pikaisesti.

Tässä on tilanne sellainen, että meillä ovat poliittiset avustajat ensimmäisen palaverin tehneet, jossa on haarukoitu näitä epäkohtia, ja meillä on tapaaminen tässä aivan lähiaikoina, jolloinka toivon, että pääsemme tekemään niitä esityksiä, joita tässä ehditään tehdä. Ne esitykset ovat todella monenlaisia. Lähden siitä, että tähän on todella saatava pikainen korjaus, koska epäkohdat ovat erittäin suuret, ja talousvaliokunta on tietysti jo aivan oivallisesti tarttunut tähän tilanteeseen.

Mutta voin sanoa, että olin jo tarttunut tähän kyllä hiukan aiemminkin, kun tuli tietooni, että meillä oikeusistuimissa joudutaan käsittelemään näiden pikaluottojen aiheuttamia ongelmia, ja pidän niitä todella kohtuuttomina.

Tuija Brax /vihr:

Arvoisa rouva puhemies! Juuri oikeusistuimissa onkin jo tullut toisaalta myös hyviä päätöksiä muun muassa siitä, että jos hyvin epäselvissä olosuhteissa on otettu näitä lainoja, niin niitä ei kuulu maksaa takaisin. Mutta samassa yhteydessä esittäisin, että selvitetään korkolain ongelmat, koska näissä luotoissa, joita vaikeuksiin ajautuneet kansalaiset ottavat, tai osaluottosopimuksissa viivästyskorko on usein sellainen, että korkolain viivästyskoron 10 prosentin katto ei näytä kaikista köyhimpiä ihmisiä tai hädänalaisimpia ihmisiä koskevankaan. Korkolaissa on virhe selvästi siltä osin, että silloin jos vaikeuksissa oleva ihminen joutuu ottamaan näitä erittäin kalliita kulutusluottoon, osamaksusopimukseen tai pikavipin muotoon puettuja lainoja, heidän viivästyskorkonsakin on korkeampi kuin meidän kaikkien muiden korko.

Voitaisiinko ajatella, että samassa yhteydessä myös tämä ylivelkaantumisongelma korjattaisiin?

Oikeusministeri Leena Luhtanen

Arvoisa puhemies! Pidin itsestään selvänä, että tämä on yksi selvityksen kohde, ja se on jo tällä hetkellä. Ongelma on siis siinä, että meillä on aikoinaan, lähinnä esimerkiksi kaupan normaaleihin ruokaluottoihin, tällaisiin luottoihin, liittyen, poistettu ilmoitusvelvollisuus tällaisista pienistä luotoista. Tämä on nyt sitten paisunut sellaiseksi ongelmaksi, kun tässä on noudatettu tätä vanhaa lainsäädäntöä tai vanhaa ikään kuin tällaista vapaata koron liikkumista, ja nyt sitten tietysti ongelma on aivan toinen kuin ennen esimerkiksi vastakirjoilla kaupassa tapahtuneet ostot, mitä nyt ennen vanhaan oli. Tähän aiomme siis puuttua. Kyllä, olen tietoinen tästä.

Ensimmäinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.