Täysistunnon pöytäkirja 107/2006 vp

PTK 107/2006 vp

107. KESKIVIIKKONA 25. LOKAKUUTA 2006 kello 15 (15.05)

Tarkistettu versio 2.0

15) Hallituksen esitys laiksi maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain muuttamisesta

 

Erkki Pulliainen /vihr:

Arvoisa puhemies! Kiinnitän yhteen hyvin historialliseen asiaan huomiota ja siihen muutokseen, joka nyt on tulossa. Nimittäin tässä hallitus esittää, että vuoden 2008 alusta kansalliseen tukeen oikeuttava viljelijän yläikäraja ehdotetaan korotettavaksi 65 vuodesta 68 vuoteen, kuitenkin sillä edellytyksellä, ettei viljelijä saa maatalousyrittäjän eläkelainsäädännössä tarkoitettua vanhuuseläkettä.

Arvoisa puhemies! Minulle tuli aikoinansa, kun EU-jäsenyyteen siirryttiin, semmoinen käsitys, että tämä säädös, joka nyt on voimassa, johtui Euroopan yhteisöstä. Niin minä sitten innokkaana EU-kriitikkona levitin tätä harhaoppia ympäri Suomenniemeä, kunnes sitten ed. Kiviranta minut johdatti totuuden tielle kertomalla, että tämä olikin viljelijöitten etujärjestön MTK:n ja maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän välinen sopimus, jossa EU:lla ei ollut yhtään mitään tekemistä. On hyvä, että nyt sitten tämä nokanvalkaisu on edennyt tälle asteelle, että tämä ikärajan siirto 65 vuodesta 68 vuoteen voidaan toteuttaa, sen takia, että juuri tämä yksityiskohta on aiheuttanut suorastaan traagisia seuraamuksia johtuen siitä, että tämä EU:hun siirtyminen tapahtui eräällä tavalla niin kertaheitolla, että se henkinen valmentautuminen siihen oli jäänyt pois, ja sitten kaikki törmäsi tähän 65:een ikävuoteen. On erinomaisen hyvä asia, että tämä asia korjaantuu nyt.

Jukka Vihriälä /kesk:

Arvoisa puhemies! Aivan tähän samaan kysymykseen, minkä ed. Pulliainen otti esille. Maatalouden ja viljelijäväestön kannalta tietenkin tämä on nyt sitten, voiko sen sanoa, parannus vai mikä, mutta joka tapauksessa, jos tuottajajärjestö ja talonpojat ovat tämän hyväksyneet, niin näinhän tulee menetellä, ja totta kai sitten, jos tukia saa 68 vuoteen saakka, niin se on eri asia, kuin jos niitä saa 65 vuoteen saakka. Kolme vuotta on merkittävä, ja toivon mukaan myöskin viljelijäväestön fyysinen kunto säilyy sellaisena, että pystytään vielä viljelemään sitten, jos ei ole jatkajia, myöskin 68 vuoteen saakka, ja siinä mielessä tämä on tietenkin perusteltu parannus.

Esa Lahtela /sd:

Arvoisa puhemies! Itse pohdin tätä kysymystä siltä näkökulmalta, onko tuo 68:kaan välttämättä tulevaisuudessa se oikea raja, koska kyse on siitä, jotta jos ei nosta eläkettä niin ei nosta eläkettä ja on kova kunto. Niin kuin väitetään, nykyinen lääketiede kehittyy vaan ja on nyt kehittynyt niin pitkälle, että keski-ikä nousee. Miksi ei se isäntä voi kököttää siellä isäntänä ja nostaa tukia ja viljellä, mutta ei saa eläkettä, vaikka olisi 70:kin?

Keskustelu päättyy.

​​​​