Täysistunnon pöytäkirja 107/2008 vp

PTK 107/2008 vp

107. PERJANTAINA 14. MARRASKUUTA 2008 kello 13.01

Tarkistettu versio 2.0

3) Hallituksen esitys laiksi arvonlisäverolain 45 ja 85 a §:n muuttamisesta

 

Pertti Virtanen /ps:

Arvoisa puhemies! Kollegat! Kansalaiset! Koska aivan huipulta asti on vaadittu, että näitten asioitten taustojakin syvennettäisiin, että näissä puheissa olisi ulottuvuutta, niin sen verran, että tämä lakihan on hyvin yksinkertainen. Eli hallituksen esitys on ihan hyväksyttävä. Tässä sanotaan, että "tekijänoikeuden haltijoita edustavan järjestön oikeuden luovuttamisesta tai oikeuden perusteella saamista tekijänkorvauksista olisi suoritettava arvonlisäveroa".

Tässä on nimittäin kaksi puolta. Kun ravintolat, Yle ja muut vastaavat nyt joutuvat maksamaan arvonlisäveroa 8 prosenttia, tulevat mieleen ne vanhat hyvät ajat, kun meillä oli huvivero. Silloin kun oli oikein huviverokin, joskus tuntuu, että enemmänkin huviteltiin, saatiin paljon aikaiseksi lapsia ja viihdettä ja muuta kaikkea, koska siitä maksettiin veroa. Sillä oli jotain arvoakin sillä meidän huvittelullamme ja viihteelläololla.

Mutta nyt tätä on tietysti vastustettu joka taholta, jotka käyttävät näitä keksintöjä ja luovia ideoita. Nimittäin, koska itse olen tulevaisuusvaliokunnan jäsen, arvoisa puhemies, niin tässä on vaadittu, että meidän innovatiivisuutemme ja luovuutemme alkaisi olla palkitsevaa, että hallitus, Tekesit ja kaikki Sitrat palkitsisivat itse näitä luovia yksilöitä mahdollisimman tehokkaasti. Professori Himasen tutkimuksessa Suomalainen unelma todettiin se asia, että meidän keksintömme ja luovuutemme eivät tule kentälle ja hyödynnettäväksi tarpeeksi tehokkaasti. Nyt varsinkin Suomi on romahtanut tällä asteikolla, jolla innovatiivisuutta on maailmalla tutkittu. Eli me tarvitsemme tämän kaltaista lainsäädäntöä, että on rahaa ja selkeästi palkitaan niitä ihmisiä, jotka säveltävät, piirtävät, insinöröivät ja tekevät kaiken näköistä luovaa työtä tässä maassa.

Olen saanut ihan Kopiostolta ja Gramexilta — olin eilen vai toissapäivänä Gramexin talven avajaisissa — sen kaltaista tietoa, että tekijänoikeuksien ja luovien kannalta tämä on kaikin ... Taas liittyy eilen esitettyihin asioihin, että opposition edustajan täytyy kiittää hallitusta siitä, että tämän kaltaisia lakiesityksiä on saatu aikaan. Eli eilen niitä tuli jopa kaksi. Ihmettelin eilen keskustan vetelyyttä siinä, että vasta näin kuntavaalien jälkeen alkaa näkyä se, että tässä maassa on hyvääkin lainsäädäntöä, että on päästetty nämä pari pikkupuoluetta hyppimään tuossa hätäisesti niin kuin vähän huonomman lainsäädännön kanssa ja silti voitetaan vaalit. Eli tämä on niin sanottua hyvää lainsäädäntöä ja kannatetaan ja tämä tukee tätä koko innovaatioluovuusajattelua Suomessa. Kyllä ne ravintolat selviävät — selvisivät ne tupakoimattomuudestakin — tästä 8 prosentin arvonlisäverosta.

Bjarne Kallis /kd:

Arvoisa herra puhemies! Tämä on hyvä lakiesitys, ja valiokunnan mietinnössä puolueet ovat myöskin yksimielisiä siitä, että näin tulee menetellä.

Mutta haluan nyt kuitenkin palauttaa mieleen, että silloin, kun liikevaihtoveroa muutettiin arvonlisäveroksi, nämä järjestöt halusivat pysyä arvonlisäverolain ulkopuolella eli halusivat olla verovapaita. Maailma on muuttunut, nyt ne haluavat tulla verovelvollisiksi, koska siitä on näille järjestöille hyötyä. Ne voivat tämän jälkeen tehdä arvonlisäverotilityksessä vähennyksiä. Nämä järjestöt hyötyvät noin 10 miljoonaa euroa siitä, tai ei ehkä 10:tä miljoonaa, mutta hyötyvät siitä, että tulevat verovelvollisiksi. Eli maailman on aika ihmeellinen. Verovapaudesta kun siirtyy verovelvolliseksi, niin hyötyy muutaman miljoonan. Mutta lakiesitys on hyvä.

Pertti Virtanen /ps:

Arvoisa puhemies! Tosiaan jäi mainitsematta se, mikä oli ed. Kalliksen puheen lopussa, että tämä on ollut hyvin tärkeä porkkana, taas esimerkki siitä, että voi käyttää veropäätöksiäkin koko yhteiskunnan ja jopa tämän luovan innovatiivisuuden hyödyksi. Eli nämä kaikki, siis ei ainoastaan nyt Gramex, Kopiosto ja Teosto, kun tilaavat ulkoisia palveluja, saavat vähentää, vaan nämä asiathan ovat olleet jo siis Ylellä ja muualla, ravintoloilla, ne ovat olleet siellä jo vähennyskelpoisia. Tässä on vaan otettu periaatteessa yritysmaailmasta, voisiko sanoa, ei nyt ihan pienyritysmaailmasta, koska ravintolat ja Yle eivät ole ihan samalla tasolla, mutta kuitenkin vielä lisään, että tämä oli juuri se pointti, mitä Gramexissakin korostettiin, että tämä on hyvää lainsäädäntöä.

Yleiskeskustelu päättyi.

​​​​