TALOUSARVIOALOITE 567/2013 vp

TAA 567/2013 vp - Jyrki Yrttiaho /vr 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen asbestille altistuneiden terveysneuvontaan ja kuntoutukseen

Eduskunnalle

Asbestille altistuneita arvioidaan olevan noin 200 000. Asbestin aiheuttamista ammattitaudeista kärsii lähes 10 000 henkilöä. Asbesti on edelleenkin merkittävin ammattitautikuolemien aiheuttaja Suomessa. Kuolemantapauksia todetaan ja tilastoidaan vuositasolla 100—150 ja asbestin suoranaisesti aiheuttamia ammattitauteja todetaan vuosittain useita satoja. Luku on järkyttävän suuri, vaikka ammattitautien oireita koskevassa tiedottamisessa sekä seulonnan ja seurannan kattavuudessa on edelleenkin vakavia puutteita. Monissa asiantuntijalausunnoissa todellinen asbestin aiheuttamien keuhkosyöpien määrä arvioidaan olevan moninkertainen tilastoituihin lukuihin nähden.

Mesoteliooma on keuhkopussin tai vatsakalvon syöpä, joka leviää nopeasti, eikä parantavaa hoitoa ole. Muidenkin syöpien syntyyn epäillään asbestin vaikuttavan (kurkunpää, ruoansulatuselimet, munuaiset, eturauhanen) Näitä tutkitaan edelleen.

Asbestisairauksiin voidaan lukea myös muita sairauksia mm. asbestin aiheuttaman heikentyneen hapen saannin ja alentuneen yleiskunnon vuoksi. Tällaisia sairauksia voivat olla sydän- ja verisuonitaudit, keuhkoputken ahtaumatauti, erilaiset infektiot sekä mielenterveysongelmat.

Asbestille altistuneiden seurannan, terveysneuvonnan ja kuntoutuksen piiriin pääsee vuosittain vain pieni osa asbestin aiheuttamaa ammattitautia sairastavista.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2014 talousarvioon momentille  33.70.50 lisäyksenä 600 000 euroa asbestille altistuneiden järjestölle terveysneuvontaan ja kuntoutukseen.

Helsingissä 27 päivänä syyskuuta 2013

  • Jyrki Yrttiaho /vr

​​​​