TOIMENPIDEALOITE 40/2010 vp

TPA 40/2010 vp - Päivi Lipponen /sd 

Tarkistettu versio 2.0

Moottoripyörällä ajon turvallisuus

Eduskunnalle

Moottoripyörällä ajamiseen tarvitaan iso-A-luokan ajokortti. A-kortin suorittaminen edellyttää vähintään 21 vuoden ikää, teoriaopetusta sekä ajo-opetusta. Iso-A-luokan ajokortti oikeuttaa ajamaan kaikenkokoisilla moottoripyörillä ilman tehorajoituksia. Kuitenkin tällainen A-luokan ajokortti löytyy myös useilta sellaisilta henkilöiltä, joiden ei ole aikoinaan tarvinnut käydä erikseen moottoripyörän ajo-opetuksessa. He ovat saaneet sen B-ajokortin myötä ja heillä on AB-luokan ajokortti, joka oikeuttaa heidät ostamaan ja ajamaan kaikkein suuritehoisinta moottoripyörää ilman minkäänlaista ajo- tai hallintakokemusta.

Yli tuhatkuutioisen, melkein 200-hevosvoimaisen moottoripyörän ajaminen ja hallitseminen ei vastaa millään tavalla henkilöautolla ajoa. Kokemattomissa käsissä suuritehoiset moottoripyörät ovat hengenvaarallisia niin kuljettajalle itselleen kuin muullekin liikenteelle.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin parantaakseen moottoripyörällä ajon turvallisuutta niin itse ajajalle kuin ympäristöllekin.

Helsingissä 3 päivänä kesäkuuta 2010

  • Päivi Lipponen /sd