Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Granskad version 2.0
Riksdagen remitterade den 15 december 2010 en proposition om godkännande av avtalet mellan Finland och Sverige om trafik över nationsgränserna och gränserna för flyginformationsregionerna och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen (RP 312/2010 rd) till kommunikationsutskottet för beredning.
Utskottet har hört
regeringssekreterare Maija Ahokas, kommunikationsministeriet
avdelningsstabsofficer Ahti Kurvinen, försvarsministeriet
överstelöjtnant, biträdande avdelningschef Kimmo Hyvärinen, Flygstaben
direktör för internationella ärenden Heikki Jaakkola, Finavia Oyj
jurist Päivi Jämsä, Trafiksäkerhetsverket
Dessutom har skriftligt yttrande lämnats av
Regeringen föreslår att riksdagen godkänner avtalet mellan Republiken Finlands regering och Konungariket Sveriges regering om trafik över nationsgränserna och gränserna för flyginformationsregionerna.
Det avtal som förhandlingarna har gällt omfattar flera delområden. Finland har en gång i tiden delegerat flygtrafikledningen i Kvarkenområdet i Bottniska viken till Sverige, och flygtrafikledningstjänsterna i området tillhandahålls av en leverantör som godkänts av de svenska myndigheterna. Detta arrangemang ska preciseras i avtalet, vilket är befogat också på grund av de åtgärder som genomförts i de bägge staterna i syfte att differentiera luftfartsmyndigheternas uppgifter. Genom avtalet önskar de bägge parterna vidare avtala om gemensamma förfaranden som gör det möjligt att reservera luftrum för Finlands och Sveriges gemensamma luftstridsövningar inom ett särskilt fastställt område. Avtalet beaktar särskilt skyldigheterna enligt EU-lagstiftningens bestämmelser om en flexibel användning av luftrummet och tillhandahållande av flygtrafiktjänster.
Ett ytterligare syfte med avtalet är att precisera myndigheternas inbördes fördelning av ansvar och skyldigheter. Rätten att ingå avtal har i avtalet delegerats till Trafiksäkerhetsverket och den civila luftfartsmyndigheten i Sverige. Dessa båda myndigheter har rätt att ingå avtal om tekniska detaljer som faller inom det område som regleras i avtalet mellan staterna och om närmare förfaranden då det gäller samarbete enligt detta. Vidare får Trafiksäkerhetsverket och den civila luftfartsmyndigheten i Sverige ge tjänsteleverantörer eller flygtrafikledningsenheter rätt att förhandla med varandra eller de militära myndigheterna för att ingå samarbetsavtal om operativa och tekniska detaljer som faller inom det område som regleras i avtalet, däribland förtaktisk och taktisk luftrumsplanering. Dessa samarbetsavtal ska godkännas av de civila luftfartsmyndigheterna.
Avtalet undertecknades i Stockholm i juni 2010. Det träder i kraft den första dagen i den andra månaden efter den dag då det sista meddelandet har mottagits om att de konstitutionella förfaranden som är nödvändiga för att avtalet ska träda i kraft har slutförts.
I propositionen ingår ett förslag till lag om sättande i kraft av vissa bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen. Avsikten är att den föreslagna lagen ska träda i kraft samtidigt med avtalet vid en tidpunkt som föreskrivs genom förordning av republikens president.
Sammanfattningsvis anser utskottet att propositionen är behövlig och ändamålsenlig. Utskottet tillstyrker propositionen utan ändringar.
Enligt utredning har det myndighetssamarbete som avses i avtalet mellan Finland och Sverige långa anor. Finland delegerade ursprungligen flygtrafikledningen i Kvarken i Bottniska viken till Sverige och flygtrafikledningstjänsterna där tillhandahålls av en leverantör som godkänts av den svenska myndigheten.
I avtalet preciseras den nuvarande delegeringen av flygtrafiktjänster, bl.a. för att tillsynsmyndigheterna i båda länderna i samråd bättre ska kunna övervaka tjänsteleverantörer som har giltigt tillstånd i det ena landet men också erbjuder tjänster i luftrum som det andra landet svarar för. Utskottet har erfarit att ett samarbete enligt avtalet bidrar till flygsäkerheten, bl.a. därför att flygtrafiktjänsterna i det gränsområde som omfattas av delegeringen inte tillfälligt behöver flytta över från det ena landet till det andra.
Avtalet syftar också till att bl.a. införa ett gemensamt förfarande för det finska och svenska flygvapnet att reservera luftrum för gemensamma stridsövningar. Enligt utredning kommer samverkan mellan länderna att bli effektivare tack vare avtalet, likaså övningarna. Det blir lättare att organisera gemensamma övningar, bl.a. till följd av ett förenklat tillståndsförfarande. Flygverksamheten i Finland kommer enligt utredning ändå inte att öka kvantitativt i och med att avtalet sätts i kraft. De eventuella miljökonsekvenserna av övningarna minimeras genom noggrann planering. Flygningar på låg höjd i områden där det finns bosättning och som är viktiga för turismnäringen kommer att undvikas så långt det går.
Utskottet ser det som viktigt att främja samarbetet mellan Finland och Sverige inom flygtrafiktjänster och luftrumsplanering enligt avtalet.
Riksdagen
godkänner avtalet i propositionen och
godkänner lagförslaget utan ändringar.
Helsingfors den 27 januari 2011
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var
utskottsråd Juha Perttula