Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Granskad version 2.0
Riksdagen remitterade den 9 december 2014 regeringens proposition med förslag till ändring av lagen om sjömanspensioner och av vissa lagar som har samband med den (RP 321/2014 rd) till social- och hälsovårdsutskottet för beredning.
Utskottet har hört
direktör Heli Backman och regeringssekreterare Hanna Tossavainen, social- och hälsovårdsministeriet
överinspektör Tanja Myller, kommunikationsministeriet
utvecklingschef Eeva Poutiainen, Pensionsskyddscentralen
chefsjurist Ove Herrlin, Sjömanspensionskassan
direktör Hans Ahlström, Rederierna i Finland
ordförande Simo Zitting, Finlands Sjömans-Union rf
Dessutom har skriftligt yttrande lämnats av Finlands Maskinbefälsförbund.
I propositionen föreslår regeringen ändringar i lagen om sjömanspensioner, lagen om införande av lagen om sjömanspensioner, inkomstskattelagen och lagen om förbättrande av konkurrenskraften för fartyg som används för sjötransport.
Pensionsskyddet enligt lagen om sjömanspensioner och pensionssystemets finansiering ändras till att i huvudsak motsvara pensionssystemet enligt lagen om pension för arbetstagare. Beträffande ändringarna av pensionsåldern föreslås en övergångsperiod på nio år från och med ingången av 2016. Dessutom ska de särskilda tillväxtprocentsatserna enligt lagen om sjömanspensioner upphävas från och med ingången av 2016 och begravningsunderstöd inte längre utbetalas från och med 2021.
Regeringen föreslår att arbetstagarens pensionsförsäkringsavgift enligt lagen om sjömanspensioner ska vara lika stor som den försäkrades arbetspensionsförsäkringsavgift enligt lagen om pension för arbetstagare och vidare att arbetsgivaren svarar för resten av pensionsförsäkringsavgiften. För de arbetsgivare som omfattas av lagen om sjömanspensioner införs enligt förslaget ett kostnadsbaserat incitament i avsikt att minska på invalidpensionernas antal.
Den andel som staten betalar Sjömanspen-sionskassan för förmånerna enligt lagen om sjömanspensioner ska stegvis minska från nuvarande 33,3 procent och vara 31 procent 2016—2020 och 29 procent från och med 2021.
I propositionen föreslås också att staten från och med 2016 i sjöfartsstöd enligt lagen om förbättrande av konkurrenskraften för fartyg som används för sjötransport till arbetsgivarna återbetalar arbetsgivarens pensionsförsäkringsavgift, arbetsgivarens olycksfallsförsäkringspremie och på arbetstagarnas löner innehållna skatter. Stöd ska inte längre betalas motsvarande arbetsgivarens socialskyddsavgift, arbetslöshetsförsäkringspremie, grupplivförsäkringspremie eller frivilliga försäkringspremier. Dessutom föreslås det att avdraget för sjöarbetsinkomst i beskattningen minskas.
Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2016.
Utskottet ställer sig bakom förslaget. Pensionsskyddet för sjömän och dess finansiering ändras till att i huvudsak motsvara systemet enligt lagen om pension för arbetstagare. Detta ligger i linje med målen att förlänga arbetslivet och höja pensioneringsåldern och att göra pensionssystemen enhetligare. För sjömännens del är det bra att den övergångstid är tämligen lång under vilken den lägre pensionsåldern slopas. Däremot blir den procentuella pensionstillväxten densamma som enligt lagen om pension för arbetstagare redan 2016, då de särskilda tillväxtprocentsatserna försvinner. Samtidigt sänks arbetstagarnas pensionsförsäkringsavgift till samma nivå som för de försäkrade enligt lagen om pension för arbetstagare.
Det föreslagna incitamentet för arbetsgivarna att genom en självriskmodell minska på sjukpensioneringarna, dvs. antalet invalidpensioner, är motiverat, menar utskottet. Modellen kommer också att bygga på samma principer som den modell som gäller andra arbetsgivare inom den privata sektorn. Den har ansetts fungera väl när det gäller att uppmuntra till färre sjukpensioneringar, eftersom avgifterna är kopplade till antalet sjukpensionerade.
Syftet med reformen är framför allt att på lång sikt minska den andel staten betalar av sjömännens pensionsskydd. Utskottet välkomnar att propositionen också innehåller förslag där man beaktar vilken inverkan reformen har på arbetstagarnas inkomster och sjöfartsstödet till rederierna. Detta sker genom ändringar i inkomstskattelagen och lagen om förbättrande av konkurrenskraften för fartyg som används för sjötransport.
Utskottet understryker vikten av att i tillräcklig utsträckning före ikraftträdandet informera om reformen och om hur den påverkar sjömännens pensionsskydd, pensionsförsäkringsavgifterna och beskattningen.
Riksdagen
godkänner lagförslagen utan ändringar.
Helsingfors den 22 januari 2015
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var
utskottsråd Eila Mäkipää