4
Specialmotivering
2 §.Definitioner. 6 mom. stryks. Definitionen behövs inte eftersom det föreskrivs om försöksområden i 3 § och om de till försöksområdena hörande kommunernas uppgifter annanstans i lagen.
3 §.Försöksområden. Paragrafens 1 punkt delas in i underpunkt a och b och till underpunkt b fogas ett nytt försöksområde som bildas av Kurikka, Kauhajoki, Östermark, Storå, Bötom, Alavo och Soini. En ny kommun, Pertunmaa, fogas till försöksområdet i 2 punkten som bildas av S:t Michel, Juva, Mäntyharju, Kangasniemi och Puumala.
Den 5 punkten delas in i underpunkt a och b och till underpunkt b fogas ett nytt försöksområde som bildas av Jämsä, Keuru och Saarijärvi. Till försöksområdet i 8 punkten fogas som nya kommuner Kannus, Perho, Kaustby, Vetil, Halso, Toholampi och Lestijärvi.
Den 9 punkten i paragrafen delas in i underpunkt a och b oh till underpunkt b fogas ett nytt försöksområde som bildas av Kides, Lieksa, Juga, Rääkkylä, Heinävesi, Ilomants och Tohmajärvi. Den 10 punkten i paragrafen delas in i underpunkterna a–c och till underpunkt c fogas ett nytt försöksområde som bildas av Alavieska, Kalajoki, Merijärvi, Oulainen och Ylivieska.
Till försöksområdet i 12 punkten fogas en ny kommun, Ulvsby. Den 13 punkten i paragrafen delas in i underpunkterna a–e. Till underpunkt d fogas Borgå försöksområde, som är ett nytt försöksområde, och till underpunkt e fogas ett nytt försöksområde som bildas av Hangö och Raseborg. Till försöksområdet i punkt 14 som bildas av Salo och Marttila fogas en ny kommun, Koskis.
4 §.Kunderna hos försöksområdets kommuner. Paragrafen och rubriken ändras så att kundrelationen knyts till en kommun i försöksområdet där kunden har sin hemkommun, och inte till försöksområdet. I bestämmelserna som gäller kundgrupperna föreslås det inga ändringar. I paragrafens 2 mom. görs en språklig precisering som innebär att påståendet ”arbets- och näringsbyrån överför till att bli kund hos en kommun inom försöksområdet” utvidgas till att både omfatta personer i de i 1 mom. avsedda kundgrupperna som vid lagens ikraftträdande har anmält sig som arbetssökande arbetslösa, och personer i de i 1 mom. avsedda kundgrupperna som under försöket anmäler sig som arbetslös arbetssökande.
5 §.Överföring av en kundrelation. Paragrafen ändras så att arbets- och näringsbyrån överför en kundrelation till den kommun inom försöksområdet där personen har sin hemkommun och inte till försöksområdet. Paragrafens rubrik ändras så att den motsvarar innehållet i den ändrade paragrafen och samtidigt görs en språklig korrigering.
6 §.Upphörande och inledande på nytt av en kundrelation. Paragrafen ändras så att det i stället för en kundrelation till försöksområdet talas om kundrelationen till en kommun inom försöksområdet, och försöksområdet ersätts i paragrafen med en kommun inom ett försöksområde.
7 a §.Intervjuer med arbetssökande och bedömning av arbetssökandes servicebehov. Paragrafen är ny. I 1 mom. föreskrivs om skyldigheten för en kommun inom ett försöksområde att för sina kunder ordna intervjuer med arbetssökande och sköta uppgifter med anknytning till intervjuerna i stället för arbets- och näringsbyrån.
Enligt 2 kap. 4 § 1 mom. i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice ska arbets- och näringsmyndigheten ordna en första intervju med en arbetssökande inom två veckor från jobbsökningens början, om det inte med beaktande av den arbetssökandes situation är uppenbart onödigt. Arbets- och näringsmyndigheten ska ge arbetssökanden möjlighet till senare regelbundet återkommande intervjuer enligt arbetssökandens servicebehov. En intervju med en arbetslös arbetssökande ska dock alltid ordnas när arbetslösheten oavbrutet fortgått i tre månader, och därefter alltid när arbetssökanden varit arbetslös i tre månader utan avbrott. Kommunerna inom försöksområdet har alltså motsvarande skyldighet när det gäller kommunens kunder.
I 2 kap. 5 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice föreskrivs om innehållet i intervjun med den arbetssökande. I den första intervjun med en arbetssökande kontrolleras och kompletteras uppgifterna om jobbsökningen, bedöms servicebehovet, utarbetas en sysselsättningsplan och avtalas om sättet att anlita service hos arbets- och näringsmyndigheten och om kontakten mellan myndigheterna och arbetssökanden. Som ett led i bedömningen av servicebehovet bedömer myndigheten den arbetslösa arbetssökandens förutsättningar att få arbete på den öppna arbetsmarknaden och sannolikheten för förlängd arbetslöshet. I de senare intervjuerna bedöms dessutom hur framgångsrik jobbsökningen varit och hur sysselsättningsplanen eller den plan som ersätter sysselsättningsplanen har följts. Samtidigt revideras planen. I samband med att arbetssökanden intervjuas erbjuder arbets- och näringsmyndigheten anställningar och utbildning som lämpar sig för arbetssökanden samt annan service i enlighet med servicebehovet och sysselsättningsplanen eller den ersättande planen. Kommunerna inom försöksområdet har alltså motsvarande uppgifter när det gäller kommunens kunder.
I paragrafens 2 mom. föreskrivs att bestämmelserna om skyldigheten att informera arbetssökande i 2 kap. 3 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och om företagsservice och arbets- och näringsmyndighetens skyldigheter i 2 kap. 9 § i samma lag ska tillämpas på kommunerna inom ett försöksområde. Bestämmelsen är viktig med avseende på de arbetssökandes rättigheter.
Tillämpningen av skyldigheten att informera arbetssökande på försöksområdets kommuner betyder att kommunen på motsvarande sätt som arbets- och näringsmyndigheten i samband med att en jobbsökning inleds eller utan dröjsmål därefter ska informera den arbetssökande om omständigheter som hänför sig till jobbsökningen, om den offentliga arbetskrafts- och företagsservice som står till buds, om villkoren för jobbsökningens giltighet och om omställningsskyddet. Kommunen ska dessutom vid behov informera arbetslösa arbetssökande om annan sysselsättningsfrämjande service, om de allmänna skyldigheter som arbetslösa arbetssökande har samt om de viktigaste arbetskraftspolitiska villkoren för arbetslöshetsdagpenning eller arbetsmarknadsstöd.
Tillämpningen av arbets- och näringsmyndighetens skyldigheter på försöksområdets kommuner betyder att kommunen på motsvarande sätt som arbets- och näringsmyndigheten och inom ramen för de anslag som anvisats kommunen ska erbjuda arbete och utbildning samt ordna service som ingår i sysselsättningsplanen eller en plan som ersätter sysselsättningsplanen. Kommunen ska också följa hur sysselsättningsplanen eller den ersättande planen genomförs och bidra till att serviceprocessen framskrider. Bestämmelsen innehåller alltså en skyldighet för kommunen att inom ramen för anslagen att med alla medel som står till buds påverka genomförandet av planen.
7 b §. Uppgifter i samband med försöksområdets kommuners planer. Den 12 § i det ursprungliga lagförslaget flyttas och blir 7 b §. Paragrafen ändras så att försöksområdet ersätts med kommunen inom försöksområdet, och till 2 mom. fogas en bestämmelse som säkerställer att eventuella hänvisningar i annan lagstiftning till sysselsättningsplanen eller andra ersättande planer också tillämpas på planer som utarbetats av kommunerna inom ett försöksområde och deras kunder.
8 §.Försöksområdets kommuners offentliga arbetskrafts- och företagsservice. I paragrafen förenas bestämmelserna om servicen från 8 §, 9 § 1 mom. och 10 § 1 mom. i det ursprungliga lagförslaget. I paragrafen ingår också i form av hänvisningsbestämmelser också innehållet i 9 § 3 mom., 10 § 5 mom., 11 § och 16 § 2 mom. i det ursprungliga lagförslaget. Paragrafens rubrik ändras så att den motsvarar innehållet och så att begreppen som används motsvarar de som används i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice.
Det inledande stycket i 1 mom. ändras så att begreppen motsvarar de som används i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice och försöksområdet ersätts med kommunen inom ett försöksområde. Den 1 och 2 punkten i momentet motsvarar 8 § 1 mom. 1 och 2 punkten i det ursprungliga lagförslaget, men ordalydelsen ändras av lagtekniska skäl.
I 3 punktens underpunkter a–d samlas innehållet från 9 § 1 mom. 1 och 2 punkten och den första meningen från 3 punkten i det ursprungliga lagförslaget. Samtidigt ändras punkternas ordalydelse av lagtekniska skäl.
Till momentets 4 och 5 punkt flyttas de uppgifter i samband med stödjande av frivilliga studier som det föreskrivs om i 10 § 1 mom. i det ursprungliga lagförslaget. Samtidigt ändras punkternas ordalydelse av lagtekniska skäl. Arbetsförmedlingsuppgiften i 8 § 3 mom. i det ursprungliga lagförslaget flyttas till 6 punkten i momentet.
I första meningen i 2 mom. föreskrivs samlat att på service som avses i 1 mom. tillämpas vad som föreskrivs om servicen i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice, i bestämmelser som utfärdats med stöd av den och i lagen om främjande av integration, om inte något annat föreskrivs i den föreslagna lagen. Bestämmelsen täcker delvis första meningen i 8 § 2 mom., andra meningen i 9 § 1 mom. 3 punkten, 11 § 2 mom. och delvis 16 § 2 punkten i det ursprungliga lagförslaget.
I 2 mom. föreskrivs samlat att försöksområdets kommuner när de sköter uppgifter som det föreskrivs om i denna lag omfattas av vad som i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice och i bestämmelser som utfärdats med stöd av den samt i lagen om främjande av integration föreskrivs om arbets- och näringsbyrån, arbets- och näringsmyndigheten, om deras uppgifter, samt att skyldigheten att lämna uppgifter till arbets- och näringsbyrån som det föreskrivs om i dessa lagar och bestämmelser gäller försöksområdets kommuner. I fråga om skyldigheten att lämna uppgifter innebär bestämmelsen att bestämmelser i någon av de nämnda lagarna om att en aktör, exempelvis en arbetssökande eller utbildningsproducent, är skyldig att lämna uppgifter till arbets- och näringsbyrån, tillämpas bestämmelsen på försöksområdets kommuner. Uppgifterna ska alltså lämnas till kommunen inom försöksområdet.
Ett undantag från andra meningen i 2 mom. utgör bestämmelserna i 5 kap. 3 och 5 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice. Uppgifterna som det föreskrivs om i de nämnda bestämmelserna och som inte överförs till försöksområdets kommuner är antagning av studerande till arbetskraftsutbildning och avbrytande av arbetskraftsutbildning. Därför ska uppgifter om grunderna för avbrytande av utbildningen lämnas till arbets- och näringsbyrån.
Andra meningen i paragrafens 2 mom. täcker 8 § 2 mom., 10 § 5 mom., 11 § 1 och 3 mom. och 16 § 2 punkten i det ursprungliga lagförslaget (i 16 § 2 mom. i det ursprungliga lagförslaget finns ett fel, avsikten var att föreskriva att uppgifter om framsteg i studier och avbrytande av stödet till studierna ska lämnas till försöksområdets kommun).
Bestämmelsen i 2 mom. innebär till exempel i fråga om lönesubvention att på lönesubvention som beviljats av en kommun inom ett försöksområde tillämpas vad som föreskrivs i lagen och förordningen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice. Vidare innebär 2 mom. för till exempel arbetssökandes frivilliga studier att bestämmelserna i 6 kap. i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice om bland annat stödtid, överenskommelse om studier i en sysselsättningsplan, uppföljningen av studierna och information om studieframgången samt utbildningsproducentens skyldigheter ska tillämpas också när beslutet om stödjande av studierna fattas av en kommun inom ett försöksområde. Också bestämmelserna i statsrådets förordning om arbetskrafts- och företagsservice (1073/2012) om bland annat kostnadsersättningens belopp, ansökan och utbetalning av kostnadsersättning, resor som ersätts och grunderna för ersättning för rese- och inkvarteringskostnader ska tillämpas på kostnadsersättning enligt prövning och ersättning för rese- och inkvarteringskostnader som beviljas av en kommun inom ett försöksområde.
Genom att hänvisa samlat till vad som föreskrivs om servicen och uppgifterna minskar risken för att en hänvisning till en enstaka bestämmelse ska saknas, och att bestämmelserna om försöksområdenas kommuners och arbets- och näringsbyråns service och uppgifter därför inte motsvarar varandra. Med avseende på likabehandlingen av kunderna är det viktigt att innehållet i den offentliga arbetskrafts- och företagsservicen och myndigheternas uppgifter inte är beroende av vilken aktör som ordnar servicen.
I paragrafens 3 mom. ingår en bestämmelse som saknades i den ursprungliga propositionen och som gäller en skyldighet för kommunen inom ett försöksområde att iaktta bestämmelserna i 1 kap. 4 och 6–8 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice om tillhandahållande av arbetskrafts- och företagsservice, avgiftsfrihet, jämlikhet och likabehandling samt främjande av jämställdhet mellan män och kvinnor Bestämmelsen är viktig med avseende på likabehandlingen av kunderna.
I paragrafens 4 mom. föreskrivs om tillämpningen av 12 kap. 8 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice och bestämmelser som utfärdats med stöd av den på stöd och ersättningar som kommunerna inom försöksområdena beviljar med stöd av den föreslagna lagen. Bestämmelsen ersätter 9 § 3 mom. i det ursprungliga lagförslaget och kompletterar för tydlighetens skull det som föreskrivs i föreslagets 8 § 2 mom.
8 a §.Undantag som gäller arbetsprövning och lönesubvention. I 1 mom. föreskrivs för tydlighetens skull om undantag som gäller arbetsprövning i situationer där kommunen själv ordnar arbetsprövningen. Bestämmelsen ingick inte i det ursprungliga lagförslaget. Däremot motsvarar innehållet i 2 mom. bestämmelsen i 9 § 2 mom. i det ursprungliga lagförslaget.
9 § i det ursprungliga lagförslaget. Försöksområdets behörighet att bevilja förmåner. Innehållet i paragrafen ingår i föreslagna 8 och 8 a §.
10 §.Försöksområdets kommuners övriga uppgifter. I rubriken ändras försöksområdet till försöksområdets kommuner. Paragrafens 1 mom. ändras så att innehållet i 1 mom. i det ursprungliga lagförslaget flyttas till föreslagna 8 § 1 mom., och i 1 mom. föreskrivs i stället om försöksområdets kommuners uppgifter i anknytning till främjande av integration.
Enligt det nya 1 mom. ska kommunerna inom försöksområdet i stället för arbets- och näringsbyrån ansvara för ordnandet av de tjänster och åtgärder för sina kunder som i 2 kap. i lagen om främjande av integration föreskrivs höra till arbets- och näringsbyråns uppgifter. På dessa tjänster och åtgärder tillämpas vad som föreskrivs om dem i det nämnda kapitlet.
Det föreslås att det föreskrivs om uppgifter med anknytning till integrationsplanen som avses i 2 kap. i lagen om främjande av integration i 7 b § och om vissa uppgifter med anknytning till stödjande av invandrares frivilliga studier i 8 § 1 mom. 5 punkten. Utöver dessa uppgifter föreskrivs 2 kap. i lagen om främjande av integration att arbets- och näringsbyrån sköter vägledning och rådgivning, ordnar inledande kartläggning och anvisar invandrare till utbildning. Enligt 1 mom. ansvarar försöksområdets kommuner också för dessa uppgifter. En bestämmelse med motsvarande innehåll ingick i 8 § 1 mom. 3 punkten i det ursprungliga lagförslaget, men i punkten saknades felaktigt en del av de uppgifter som avses i 2 kap. i lagen om främjande av integration. Däremot nämndes de i motiveringen till bestämmelsen.
I paragrafens 2 mom. ersätts försöksområde med försöksområdets kommuner och det görs lagtekniska ändringar i punkterna. I 3 och 4 mom. ersätts försöksområdet med försöksområdets kommuner. I 5 mom. ersätts försöksområdet med försöksområdets kommuner, och dessutom fogas till momentet en bestämmelse om tillämpning av bestämmelser som utfärdats med stöd av 9 kap. 2 § 4 mom. i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice på försöksområdenas kommuner också till den del som det i dessa bestämmelser föreskrivs om kostnadsersättningens belopp.
11 § i det ursprungliga lagförslaget.Utbildningsproducentens skyldigheter. Innehållet i paragrafen ingår i en hänvisningsbestämmelse i föreslagna 8 § 2 mom.
12 § i det ursprungliga lagförslaget.Uppgifter med anknytning till försöksområdets planer. Innehållet i paragrafen har flyttats till 7 b §.
13 §.Ordnande av möjlighet till rehabilitering, utbildning eller arbete. I paragrafen ersätts försöksområdet med försöksområdets kommuner.
14 §.Användningen av arbets- och näringsbyråns kundinformationssystem. I paragrafen ersätts försöksområdet med försöksområdets kommuner. Vidare görs språkliga eller lagtekniska justeringar i 1, 2 och 4 mom. Paragrafens 5 mom., som i den ursprungliga propositionen innehöll en fullmakt att utfärda förordning, stryks.
15 §. Skyldigheter för arbetslösa arbetssökande kunder hos försöksområdets kommuner. I rubriken och paragrafen ersätts försöksområdet med försöksområdets kommuner. Hänvisningarna till paragrafen om planer uppdateras så att de motsvarar den nya paragrafnumreringen.
16 § i det ursprungliga lagförslaget.Försöksområdeskundens skyldighet att lämna uppgifter. Det föreslås att de delar som behövs av innehållet i paragrafens 1 punkt delvis flyttas till 21 §. I 2 punkten i det ursprungliga lagförslaget fanns ett fel. Det borde ha föreskrivits att uppgifterna ska lämnas till försöksområdets kommuner i stället för till arbets- och näringsbyrån. Med denna ändring har bestämmelsen i 2 mom. flyttas till 8 § 2 mom.
18 §. Rätt att få uppgifter, förvägran av service och sökande av ändring. I det inledande stycket i paragrafens 1 mom. ersätts försöksområdet med kommunerna inom försöksområdena. I 1 och 2 punkten görs en lagteknisk justering. Det ursprungliga lagförslagets 1 mom. 3 punkten, 2 mom. och 3 mom. samlas i ett nytt 2 mom. och samtidigt görs lagtekniska justeringar i bestämmelserna.
19 §. Ansvar för behandlingen av kunduppgifter. I paragrafen ersätts försöksområdet med kommunerna inom försöksområdet. I 1 mom. föreslås dessutom en språklig justering.
20 §. Förflyttning av arbets- och näringsbyråns tjänstemän till försöksområdena. I paragrafen ersätts försöksområdet med en kommun inom försöksområdet.
21 §. Försöksområdets kommuners och deras kunders skyldighet att lämna uppgifter. Rubriken ändras och paragrafen delas in i två moment. I Paragrafen föreskrivs om skyldighet för försöksområdets kommuner och deras kunder att lämna uppgifter.
Enligt 1 mom. ska bestämmelserna i lagen om utkomstskydd för arbetslösa om lämnande av uppgifter för det arbetskraftspolitiska utlåtandet tillämpas på kundens skyldighet att lämna uppgifter till försöksområdenas kommuner. Enligt 11 kap. 2 § 2 och 3 mom. i den lagen ska den som ansöker om en arbetslöshetsförmån på det sätt som arbets- och näringsbyrån bestämmer för arbets- och näringsbyrån förete de utredningar som förutsätts enligt arbets- och näringsbyråns utlåtande och som berör honom eller henne personligen, och förmånstagaren ska vidare omedelbart underrätta arbets- och näringsbyrån eller arbets- och näringsförvaltningens kundservicecenter om en förändring i förhållandena. Med förhållanden avses de förutsättningar för erhållande av arbetslöshetsförmån som det ges ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om på grundval av 11 kap. 4 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Kundens skyldighet att lämna uppgifter gäller de uppgifter som förutsätts i de arbetskraftspolitiska utlåtanden som ges av försöksområdets kommuner och i 2 mom. avsedda uppgifter som ska lämnas till arbets- och näringsbyrån. Paragrafens 2 mom. motsvarar 21 § i det ursprungliga lagförslaget.
22 §.Arbets- och näringsbyråns och försöksområdets samarbetsskyldighet. I 1 mom. ersätts försöksområdet med försöksområdets kommuner.
24 §.Ikraftträdande. Till ikraftträdandeparagrafen fogas en bestämmelse om lagens ikraftträdande i de nya försöksområdena.