1
Lagförslag
1 kap. Allmänna bestämmelser
1 §.Lagens syfte. Lagen gäller en trafiksäkerhetsavgift av skattekaraktär som tas ut för att främja trafiksäkerheten. Det centrala syftet med lagen är att utveckla finansieringsbasen för trafiksäkerhetsarbetet så att den uppfyller de förutsättningar som föreskrivs för skatter i grundlagen.
De medel som fås in genom trafiksäkerhetsavgiften intäktsförs i statsbudgeten. För främjande av vägtrafiksäkerheten anvisas ett anslag i samband med budgeten. Statsunderstöd som beviljas ur anslaget för främjande av vägtrafiksäkerheten kan fås av bl.a. de som för närvarande får del av avgiften, dvs. Trafikskyddet, Trafikförsäkringscentralens trafiksäkerhetsarbete och trafiksäkerhetsarbetet i landskapet Åland.
2 §.Definitioner. I paragrafen definieras begrepp som används i lagen.
Enligt 1 punkten avses med avgiftsskyldig ett försäkringsbolag som bedriver i trafik-försäkringslagen avsedd trafikförsökringsverksamhet. Definitionen täcker också ett utländskt försäkringsbolag som bedriver i trafikförsäkringslagen avsedd trafikförsäkringsverksamhet i Finland. För att ett försäkringsbolag ska vara avgiftsskyldigt ska det faktiskt bedriva trafikförsäkringsverksamhet. De avgiftsskyldiga förblir därmed desamma som är avgiftsskyldiga enligt 18 a § i trafikförsäkringslagen.
Enligt 2 punkten är en avgiftsperiod en period av tre kalendermånader som börjar den 1 januari, 1 april, 1 juli och 1 oktober.
3 §.Behörig myndighet. Trafiksäkerhetsverket fastställer trafiksäkerhetsavgiften för var och en av de avgiftsskyldiga och sköter uttaget av den. Trafiksäkerhetsverket har erfarenhet av att avgöra tillståndsärenden och av skatteuttag, så det kan bedömas vara en lämplig myndighet också för att sköta trafiksäkerhetsavgiften. I 2 § 1 mom. 7 punkten i lagen om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) föreskrivs det redan i nuläget att Trafiksäkerhetsverket har till uppgift att avgöra vissa tillståndsärenden. Trafiksäkerhetsverket har enligt 2 § 1 mom. 6 punkten i den lagen dessutom till uppgift att sköta vissa av vägtrafikens beskattningsärenden. Trafiksäkerhetsverket är den myndighet som sköter uttaget av bland annat fordonsskatten.
Trafiksäkerhetsverket får enligt förslaget vid behov meddela närmare föreskrifter om beskattningsförfarandet och de utredningar som ska lämnas in för fastställande av avgiften. I regel borde det vara relativt enkelt att fastställa trafiksäkerhetsavgiftens storlek. Rätten att meddela föreskrifter behöver dock ingå i lagen, för att Trafiksäkerhetsverket i samtliga fall ska ha tillgång till en tillräcklig kunskapsbas.
2 kap. Påförande och uttag av avgiften
4 §.Grunderna för fastställande av trafiksäkerhetsavgiften. Enligt förslaget ska trafiksäkerhetsavgiften vara en procent av de totala premieinkomsterna av trafikförsäkringen under avgiftsperioden. Avgiften ska fastställas som en procentuell andel, eftersom alla trafikförsäkringsbolag då behandlas på samma sätt genom att alla trafikförsäkringsbolag krävs på en lika stor relativ betalningsandel. Ett försäkringsbolags totala premieinkomster under en avgiftsperiod fastställs enligt samma grunder som i resultaträkningen. Därmed ingår bland annat försäkringspremieskatt och fördelningsavgifter inte i premieinkomsterna.
5 §.Uppgifter som ska lämnas till Trafiksäkerhetsverket. I paragrafen föreskrivs det om den deklaration som ett avgiftsskyldigt försäkringsbolag ska avge till Trafiksäkerhetsverket för fastställande av trafiksäkerhetsavgiften. Enligt förslaget ska den avgiftsskyldige avge de uppgifter som Trafiksäkerhetsverket behöver för att fastställa avgiften. I praktiken betyder detta en deklaration över premieinkomsterna av trafikförsäkringen under avgiftsperioden. Dessutom ska den avgiftsskyldige årligen lämna in sitt bokslut och sin årsberättelse till Trafiksäkerhetsverket.
Det krävs att deklarationerna lämnas till Trafiksäkerhetsverket senast den 15 dagen i den kalendermånad som följer närmast efter avgiftsperioden.
6 §.Påförande av avgift. I paragrafen föreskrivs det om Trafiksäkerhetsverkets skyldighet att fastställa trafiksäkerhetsavgiften på grundval av den deklaration som verket har fått in. Avgiften ska fastställas och beskattningen verkställas så att det avgiftsskyldiga försäkringsbolaget har tillräckligt med tid att betala avgiften före förfallodagen.
7 §.Betalning av avgiften. Enligt det föreslagna 1 mom. ska trafiksäkerhetsavgiften betalas senast den 30 dagen i den kalendermånad som följer närmast efter avgiftsperioden. Trafiksäkerhetsavgiften betalas också för närvarande i fyra rater per år, så till denna del motsvarar förslaget alltså nuläget.
I det föreslagna 2 mom. föreskrivs det att den avgiftsskyldige ska betala trafiksäker-hetsavgiften enligt sin bokföring, om den avgiftsskyldige inte har fått del av avgiftsbeslutet före utgången av den tid som avses i 1 mom.
I 3 mom. föreskrivs det om en situation där den avgiftsskyldige inte har betalat trafiksäkerhetsavgiften inom utsatt tid eller har betalat den till lägre belopp än vad som fastställs i avgiftsbeslutet. Då måste Trafiksäkerhetsverket utan dröjsmål ålägga den avgiftsskyldige att betala den avgift som ska betalas.
8 §.Betalningsställen. I paragrafens 1 mom. föreskrivs det om trafiksäkerhetsavgiftens betalningsställen på motsvarande sätt som i övrig skattelagstiftning. Trafiksäkerhetsavgiften, liksom även övriga skatter och avgifter, ska betalas in till en penninginrättning. Den avgiftsskyldige svarar för eventuella kostnader för betalningen.
Enligt paragrafens 2 mom. ska penninginrättningen överföra trafiksäkerhetsavgiften till Trafiksäkerhetsverkets konto senast den vardag som följer närmast efter betalningsdagen.
9 §.Betalning efter förfallodagen. I paragrafen föreskrivs det om det förfaringssätt som ska iakttas, om avgiften, en del av den eller tillägg eller ränta som påförts på grund av dem betalas för sent. Enligt paragrafen uträknas dröjsmålspåföljder för trafiksäkerhetsavgiften på det sätt som föreskrivs i lagen om skattetillägg och förseningsränta (1156/1995).
10 §.Förhöjd avgift. Enligt paragrafens 1 mom. kan trafiksäkerhetsavgiften höjas med högst 30 procent, om den avgiftsskyldige utan giltig orsak har lämnat in en deklaration eller en annan uppgift eller handling som är felaktig eller väsentligt bristfällig eller om deklarationsskyldigheten helt eller delvis har försummats.
I paragrafens 2 mom. föreskrivs det om förfaringssättet när den avgiftsskyldige uppsåtligen eller av grov oaktsamhet har lämnat en bristfällig, missvisande eller felaktig deklaration, annan uppgift eller handling och detta har varit ägnat att leda till att det eventuellt inte skulle ha påförts någon trafiksäkerhetsavgift. Då kan trafiksäkerhetsavgiften höjas med högst 50 procent.
11 §.Efteruppbörd. I paragrafen föreskrivs det om efteruppbörd av trafiksäkerhetsavgift i det fallet att den avgiftsskyldige har försummat sin anmälningsskyldighet eller inlämnat en bristfällig, missvisande eller felaktig deklaration eller annan uppgift eller handling och avgiften eller en del av den därför inte har påförts. Då påförs den avgiftsskyldige att betala den icke uttagna avgiften och den föreskrivna höjningen. Efteruppbörden kan verkställas inom tre år från ingången av kalenderåret efter det år då avgiften påfördes eller borde ha påförts.
3 kap. Ändringssökande
12 §.Begäran om omprövning. I paragrafen föreskrivs det om omprövning av ett be-slut som gäller trafiksäkerhetsavgift. På begäran om omprövning tillämpas förvaltningslagens (434/2003) bestämmelser.
13 §.Rättelse till den avgiftsskyldiges fördel. I paragrafen föreskrivs det om förfarandet i de fall där trafiksäkerhetsavgift har påförts till ett för stort belopp. Trafiksäkerhetsverket är i egenskap av den myndighet som har påfört avgiften skyldig att rätta till avgiften till den avgiftsskyldiges fördel i sådana fall där trafiksäkerhetsavgiften har påförts på felaktiga grunder. Trafiksäkerhetsverket behöver dock inte rätta avgiftsbeslutet, om saken redan har avgjorts genom ett beslut med anledning av besvär. Rättelsen till den avgiftsskyldiges fördel kan göras inom tre år från ingången av kalenderåret efter det år då avgiften påfördes.
14 §.Rättelse till betalningsmottagarens fördel. Ett avgiftsbeslut ska enligt förslaget rättas till betalningsmottagarens fördel, om trafiksäkerhetsavgiften på grund av ett räknefel eller motsvarande misstag inte har påförts trafiksäkerhetsavgift eller en del av den. Beslutet behöver inte rättas, om ärendet har avgjorts genom ett beslut med anledning av besvär. Rättelse till betalningsmottagarens fördel kan göras inom ett år från ingången av kalenderåret efter det år då avgiften påfördes eller borde ha påförts.
15 §.Sökande av ändring hos förvaltningsdomstolen. Enligt paragrafen kan ett beslut som har meddelats med anledning av begäran om omprövning och ett beslut om rättelse som Trafiksäkerhetsverket annars fattat överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen. I övrigt gäller då förvaltningsprocesslagen (586/1996) i fråga om sökande av ändring.
16 §.Sökande av ändring hos högsta förvaltningsdomstolen. I paragrafen begränsas rätten att söka ändring i förvaltningsdomstolens beslut genom en bestämmelse om att besvärstillstånd krävs för överklagande hos högsta förvaltningsdomstolen. Systemet med besvärstillstånd motsvarar det system som allmänt används i samband med indirekta och direkta skatter. Den avgiftsskyldige har rätt att överklaga hos högsta förvaltningsdomstolen. Trafiksäkerhetsverkets rätt att överklaga bestäms enligt om förvaltningsdomstolen har ändrat eller upphävt det avgiftsbeslut som myndigheten har fattat.
17 §.Ränta på belopp som återbetalas. Om trafiksäkerhetsavgiften eller en del av den återbetalas på grund av rättelse eller överklagande, ska på det belopp som återbetalas betalas ränta enligt lagen om skatteuppbörd (609/2005) från betalningsdagen till återbetalningsdagen.
4 kap. Ikraftträdande
18 §.Ikraftträdande. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2017.