1
Lag om Åklagarmyndigheten
1 kap. Uppgifter och organisation
1 §.Tillämpningsområde. I lagen föreskrivs om Åklagarmyndighetens organisation, Åklagarmyndighetens, riksåklagarens byrås och åklagardistriktens uppgifter och förvaltning samt åklagarnas uppgifter. Likaså föreskrivs i lagen om beslutsfattande i åklagardistrikten och om tjänstemännens befogenhetsfördelning. I lagen finns bestämmelser om rättskipningsuppgifter. Bestämmelser om riksåklagarens byrå, åklagardistrikten, personalen och åklagarnas administrativa uppgifter utfärdas genom förordning.
2 §. Åklagarmyndighetens uppgift. Åklagarmyndigheten svarar för att ordna åklagarväsendet i hela landet.
3 §.Åklagarmyndighetens organisation. Centralförvaltningsenhet för Åklagarmyndigheten är riksåklagarens byrå. Landet delas in i fem åklagardistrikt, som består av en eller flera kommuner. Administrativt är åklagardistrikten avdelningar vid Åklagarmyndigheten som fungerar som ett enda ämbetsverk. För Ålands åklagardistrikt finns en separat bestämmelse i 6 §.
Åklagardistrikten sköter den operativa verksamheten och deras primära uppgift är att svara för åklagaruppgifterna i brottmål som ska behandlas inom deras verksamhetsområde. Genom förordning föreskrivs närmare om åklagardistrikt och verksamhetsställen.
Riksåklagaren är direktör för myndigheten. I 104 § i grundlagen föreskrivs att åklagarväsendet leds av riksåklagaren, som är högsta åklagare. Bestämmelsen i grundlagen definierar riksåklagarens ställning som högsta åklagare. Riksåklagaren ska fortfarande vara högsta åklagare och chefen för alla åklagare i åklagarverksamheten. I åklagarverksamheten ska riksåklagaren på samma sätt som nu ha behörighet enligt 11 § 2 mom. att ingripa i en enskild åklagares avgöranden. Genom bestämmelsen betonas Åklagarmyndighetens tudelade struktur i åklagarverksamhet och förvaltning. Med åklagarverksamhet avses skötseln av åklagarens uppgifter vid handläggningen av brottmål i en brottsprocess.
I 3 mom. konstateras att Åklagarmyndigheten hör till justitieministeriets förvaltningsområde.
4 §. Uppgifterna för riksåklagarens byrå. I paragrafen föreskrivs om de uppgifter som hör till riksåklagarens byrå. Genom bestämmelsen definieras förvaltningsuppgifter som i allmänhet hör till centrala ämbetsverk för riksåklagarens byrå.
Riksåklagarens byrå ska ha till uppgift att styra och utveckla Åklagarmyndigheten. I detta ingår ansvar för att skapa de ramar som krävs för skötseln av åklagaruppgifterna. För det andra ska riksåklagarens byrå svara för att Åklagarmyndighetens verksamhet är resultatrik. För det tredje ska riksåklagarens byrå svara för att Åklagarmyndighetens verksamhet är lagenlig och enhetlig. Till riksåklagarens byrå hör också sådana uppgifter i anknytning till allmän förvaltning, kommunikation och utbildning som rör hela Åklagarmyndigheten samt skötseln av nationellt och internationellt samarbete. Riksåklagarens byrå svarar dessutom för ordnandet av verksamheten när det gäller åklagare som är undersökningsledare i ett brott som en polisman misstänks ha begått.
Eftersom riksåklagaren ska vara chef för byrån har han eller hon fortfarande i sista hand beslutanderätt i alla ärenden som handläggs vid byrån.
5 §.Åklagardistriktens uppgifter. Åklagardistriktets centrala uppgift är att svara för ordnandet av åklagaruppgifterna i de brottmål som handläggs i distriktet. I princip ska brottmålen fördelas mellan distrikten i enlighet med områdesindelningen. Det kan dock vid behov bestämmas om fördelningen av brottmål för handläggning i åklagardistrikten på ett sätt som avviker från områdesindelningen för att jämna ut arbetet, för en snabbare handläggning av brottmål, för att utnyttja tillgänglig specialkompetens eller av någon annan motsvarande särskild orsak. Åklagarna är behöriga att handlägga brottmål i hela landet. T.ex. när det gäller bötesförfarandeärenden och brottmål som ska handläggas snabbt kan det göras undantag från områdesindelningen. Även i brottmål som kräver specialkompetens, såsom i särskilt krävande brottmål som hör till specialiståklagarnas specialområde, kan det göras undantag från områdesindelningen.
Bestämmelserna om laga domstol i 4 kap. i lagen om rättegång i brottmål anger på vilken ort ett brott mål ska handläggas. Enligt huvudregeln ska ett brottmål enligt 4 kap. 1 § i lagen om rättegång i brottmål handläggas av domstolen på den ort där brottet har begåtts. I 4 kap. 3 § finns bestämmelser om handläggningsorten för ett åtal som gäller flera brott som begåtts av samma svarande och i 4 § finns bestämmelser om handläggningsorten för åtal som gäller olika brott som begåtts av olika svarande. Handläggningsorten för ett brott som begåtts utanför Finland bestäms enligt 2 §. I 4 kap. finns också andra preciserande bestämmelser om handläggningsorten för brottmål. Även om ett brottmål handläggs inom ett åklagardistrikt som avviker från områdesindelningen bestäms den tingsrätt som ska pröva ärendet alltid i enlighet med ovan nämnda bestämmelser om laga domstol. Ställningen och rättsskyddet för parter i brottmål blir således på ett tillräckligt sätt beaktade även vid handläggningen av ärendet i Åklagarmyndigheten.
Enligt paragrafen svarar ett åklagardistrikt inom sitt eget verksamhetsområde i huvudsak för samma uppgifter som riksåklagarens byrå ska svara för när det gäller hela Åklagarmyndigheten. Åklagardistriktet ska således utveckla åklagarverksamheten och svara för att åklagarverksamheten är resultatrik inom sitt område. Åklagarverksamheten i området utvecklas under styrning av riksåklagarens byrå. Riksåklagaren ansvarar i huvudsak för uppgifter som ingår i högsta åklagarens behörighet. Därmed är det riksåklagarens byrå som ansvarar för att utveckla åklagarverksamheten i åklagardistriktet. Åklagardistriktet ska inom sitt område också övervaka att åklagarnas verksamhet är lagenlig och enhetlig samt sköta myndighetssamarbetet i distriktet, t.ex. med de lokala förundersökningsmyndigheterna.
Åklagardistriktet ska dessutom sköta övriga uppgifter som riksåklagarens byrå särskilt ålägger det. Sådana uppgifter är t.ex. att bereda utlåtanden, delta i arbetsgruppernas verksamhet och genomföra reformer.
6 §.Ålands åklagardistrikt. I paragrafen föreskrivs om ordnandet av åklagarväsendet i landskapet Åland. Landskapet Åland är verksamhetsområdet på Åland och dess verksamhetsställe finns i Mariehamn. På grund av Ålands särställning och den speciallagstiftning som tillämpas där finns det en särskild bestämmelse om Ålands åklagardistrikt i lagen.
I paragrafen hänvisas dessutom till bestämmelserna i självstyrelselagen för Åland om det språk som ska användas vid ämbetsverken i landskapet och om personalens språkkunskaper. Med stöd av 42 § 1 mom. i självstyrelselagen har utfärdats statsrådets förordning om de språkkunskaper som krävs av statsanställda i landskapet Åland (1218/2007). I förordningen ges en närmare definition på språkkunskapskraven på Åland.
På ledande landskapsåklagaren och landskapsåklagarna tillämpas vad som föreskrivs om ledande distriktsåklagare och distriktsåklagare i lag eller i en statsrådsförordning som utfärdats med stöd av lagen.
2 kap. Åklagare och åklagarens uppgifter
7 §.Åklagare. I paragrafen räknas upp vilka tjänstemän som är åklagare. Tjänstebenämningen häradsåklagare byts ut mot distriktsåklagare och tjänstebenämningen för åklagardistriktets chef är ledande distriktsåklagare. Tjänstebenämningarna inom Ålands åklagardistrikt kommer även i fortsättningen att vara landskapsåklagare och ledande landskapsåklagare. Specialiståklagarna ska arbeta i en tjänst som specialiståklagare. Alla tjänster ska vara gemensamma för Åklagarmyndigheten och placeras antingen vid riksåklagarens byrå eller i ett åklagardistrikt.
Paragrafens 2 mom. motsvarar den gällande bestämmelsen. Bestämmelser om ställningen för Finlands nationella medlem i Eurojust finns i lagen om genomförande av vissa bestämmelser i beslutet om Eurojust (742/2010), enligt vilken Finlands nationella medlem i Eurojust ska vara statsåklagare för viss tid.
8 §.Specialåklagare. I paragrafen föreskrivs om justitiekanslern i statsrådet och riksdagens justitieombudsman som är specialåklagare och som har åtalsrätt med stöd av 110 § i grundlagen. Enligt 110 § i grundlagen har de åtalsrätt i ärenden som gäller tjänstebrott begångna av domare och i ärenden som omfattas av deras laglighetskontroll. Bestämmelsen motsvarar gällande lagstiftning.
9 §.Åklagarnas uppgifter. Bestämmelsen motsvarar den gällande lagen. Åklagarens viktigaste uppgift är att se till att det straffrättsliga ansvaret i de mål som han eller hon handlägger förverkligas enligt vad parternas rättsskydd förutsätter. Åklagaren ska sköta sin uppgift utan dröjsmål och på ett jämlikt och ekonomiskt sätt. Åklagaren utövar offentlig makt i sin uppgift. Uppgiften är en rättskipningsuppgift.
Förverkligandet av det straffrättsliga ansvaret är indelat i två delområden. För det första gör åklagaren en åtalsprövning, dvs. beslutar om åtal över huvud taget ska väckas. Skyldigheten för åklagare enligt 2 kap. 1 § 3 mom. i förundersökningslagen att delta i förundersökning ingår i detta. Enligt 3 kap. i tvångsmedelslagen kan åklagaren också besluta om användningen av vissa tvångsmedel. Åklagaren ska se till att det material som samlats in i förundersökningen är tillräckligt som underlag för åtalsprövningen och att det i förundersökningen har beaktats fakta som talar för den misstänktes skuld och fakta som talar mot den. I åtalsprövningen ska åklagaren bedöma om den gärning som undersöks uppfyller ett brottsrekvisit och om det finns en tillräcklig bevisning för den misstänktes skuld i denna gärning. I åtalsprövningen ska åklagaren på ett heltäckande sätt överväga alla lämpliga avgörandealternativ. För det andra driver åklagaren åtalet i rättegången efter att ha väckt det. Åklagaren är dessutom undersökningsledare i ett ärende som gäller ett brott som en polisman misstänks ha gjort.
Utöver dessa uppgifter föreskrivs i flera lagar olika skyldigheter för åklagaren i anknytning till förverkligandet av det straffrättsliga ansvaret. Åklagaren har skyldigheter bland annat vid handläggningen av strafforderärenden, handläggningen av ärenden som gäller förvandlingsstraff och i vissa internationella straffrättsliga ärenden.
10 §.Åklagarnas behörighet. Åklagaren svarar självständigt och oberoende för handläggningen av brottmål som förordnats honom eller henne. Åklagaren ska med stöd av lagen fatta de avgöranden som omfattas av hans eller hennes beslutanderätt självständigt och oberoende. Dessa beslut är förutom avgöranden i anknytning till åtalsprövning även andra beslut som åklagaren har behörighet för vid förundersökning eller i en brottsprocess.
Alla åklagare ska fortfarande ha behörighet att sköta åklagaruppgifter i hela landet.
11 §.Riksåklagarens uppgifter som högsta åklagare och riksåklagarens beslutanderätt. I paragrafen föreskrivs om de uppgifter som riksåklagaren har som högsta åklagare. Det är fråga om uppgifter med anknytning till åklagarverksamheten och riksåklagarens ställning som chef för åklagarna.
Liksom nu ska riksåklagaren handlägga föreskrivna åtalsärenden eller åtalsärenden som han eller hon själv tagit till handläggning. Riksåklagaren ska fortfarande besluta även om att lämna in en åklagares ansökan om besvärstillstånd till högsta domstolen. Riksåklagaren ska övervaka och främja åklagarverksamhetens rättsliga kvalitet och enhetlighet i hela landet. För att sköta denna uppgift kan riksåklagaren meddela riksomfattande allmänna anvisningar. Anvisningarna kan gälla t.ex. förundersökning, åtalsprövning eller påföljdsprövning. Riksåklagaren ska också sköta sina andra föreskrivna ärenden såsom att meddela åtalsförordnanden som avses i 1 kap. i strafflagen.
Riksåklagaren ska också förordna de åklagare som ska vara undersökningsledare när en polisman misstänks ha begått ett brott. Bestämmelsen ändrar inte den behörighet som riksåklagaren tidigare haft och om vilken det finns en bestämmelse i statsrådets förordning i 21 § i statsrådets förordning om åklagarmyndigheten. Riksåklagaren ska ge namngivna åklagare ett förordnande som undersökningsledare i sådana ärenden antingen för viss tid eller begränsat till ett visst brott eller en viss ärendehelhet. En åklagare utövar betydande jurisdiktion som undersökningsledare. Det finns skäl att föreskriva om detta i lag.
I 2 och 3 mom. föreskrivs om specialbefogenheter som hör till riksåklagaren. I 2 mom. föreskrivs om riksåklagarens behörighet i åtalsärenden på motsvarande sätt som i den gällande lagen. Av tradition har riksåklagaren haft rätt att ingripa i andra underlydande åklagares avgöranden, även om dessa är självständiga och oberoende. Riksåklagaren kan därmed fortfarande överta avgörandet av ett brottmål som ankommer på en underlydande åklagare eller förordna att en underlydande åklagare ska utföra ett åtal eller åtalsprövningen i ett mål.
I 3 mom. föreskrivs om riksåklagarens rätt att ge en namngiven tjänsteman som sköter en annan tjänst och som är tjänstledig från sin åklagartjänst sådana åklagarbefogenheter som tjänstemannen behöver för ett visst uppdrag. Den gällande lagen har preciserats till denna del och beviljandet av behörighet har begränsats. Åklagarbefogenheterna kan således endast beviljas en tjänsteman som har en åklagartjänst och sköter en annan tjänst. Åklagarbefogenheter kan inte längre beviljas t.ex. en person som flyttat över till den privata sektorn, gått i pension eller en person som inte har en tjänst som åklagare.
12 §.Biträdande riksåklagaren. I 1 mom. konstateras biträdande riksåklagarens uppgift att bistå riksåklagaren och vara riksåklagarens ställföreträdare.
Bestämmelsen om biträdande riksåklagarens behörighet ändras inte. Biträdande riksåklagaren har behörighet att med samma befogenheter som riksåklagaren avgöra de ärenden som han eller hon ska handlägga. I Åklagarmyndighetens arbetsordning får meddelas närmare föreskrifter om uppgiftsfördelningen mellan riksåklagaren och biträdande riksåklagaren.
13 §.Statsåklagare. Vid riksåklagarens byrå finns statsåklagare. I åtalsärenden ska en statsåklagare sköta de ärenden och mål som han eller hon förordnats att handlägga. Statsåklagarens behörighet ska inte längre vara bunden vid de brottmål som från samhällets synpunkt är de viktigaste. Det har varit svårt att definiera vilka brottmål som från samhällets synpunkt är de viktigaste. En statsåklagare ska därmed i framtiden sköta de ärenden och mål som han eller hon förordnats att handlägga.
Statsåklagarna ska inte längre vara åklagare i alla brottmål som hovrätten handlägger i första instans.
Bestämmelser om statsåklagarnas administrativa uppgifter utfärdas genom förordning av statsrådet.
14 §.Specialiståklagare. En specialiståklagare är åklagare i sådana särskilt krävande brottmål som hör till hans eller hennes specialområde och i andra brottmål som han eller hon förordnats att handlägga. Varje specialiståklagare har utbildat sig i handläggningen av brottmål inom något delområde i brottsligheten. Sådana specialområden har bland annat vara ekonomiska brott, narkotikabrott, miljöbrott, arbetsbrott, brott mot kvinnor och barn samt tjänstebrott. En åklagare kan också ha flera specialområden. En specialiståklagares huvudsakliga uppgift är att vara åklagare i krävande brottmål inom sitt specialområde. En specialiståklagare kan dock vara åklagare även i andra brottmål som han eller hon förordnats att handlägga.
Bestämmelser om specialiståklagarnas administrativa uppgifter utfärdas genom förordning av statsrådet.
15 §.Ledande distriktsåklagare, distriktsåklagare och biträdande åklagare Distriktsåklagarna och biträdande åklagarna ska i första hand svara för brottmål som handläggs i åklagardistriktet. Dessutom ska de vara åklagare i andra mål som de förordnas att handlägga. Distriktsåklagarnas uppgifter motsvarar häradsåklagarens uppgifter enligt gällande lag. En biträdande åklagare ska ha ett tjänsteförhållande för viss tid, under vilket han eller hon utbildas för åklagaruppgifter. Ledande distriktsåklagaren svarar i huvudsak för att leda åklagardistriktet, men har också behörighet som åklagare i brottmål som handläggs i åklagardistriktet.
Distriktsåklagarna och biträdande åklagarna handlägger sådana åklagaruppgifter i åklagardistriktet som avses i 9 §. Detta innebär att ärenden och mål som gäller brott som huvudsakligen har begåtts inom åklagardistriktets verksamhetsområde handläggs med de undantag som anges i 5 §. Åklagarnas riksomfattande behörighet enligt 10 § möjliggör dock även handläggning av sådana brottmål där brottet helt eller delvis har begåtts i ett annat åklagardistrikt.
Bestämmelser om distriktsåklagarnas och biträdande åklagarnas administrativa uppgifter utfärdas genom förordning av statsrådet.
16 §.Behörighetskrav. Denna paragraf motsvarar gällande bestämmelser. Både juris kandidatexamen och juris magisterexamen ska fortfarande ge behörighet för åklagaruppgifter. Högre högskoleexamen som magister i internationell och komparativ rätt ger däremot inte behörighet för åklagarens uppgifter, eftersom den till innehållet inte motsvarar den traditionella högre högskoleexamen i juridik.
Ett behörighetskrav för riksåklagaren och biträdande riksåklagaren är dessutom sådan mångsidig erfarenhet som uppgiften förutsätter. Med detta avses erfarenhet av uppgifter inom justitieförvaltningen, t.ex. av åklagarverksamheten eller domarverksamheten. Likaså ingår erfarenhet av förvaltningsuppgifter i mångsidig erfarenhet.
Till behörighetskraven för riksåklagaren och biträdande riksåklagaren hör fortfarande också i praktiken visad ledarförmåga och erfarenhet av ledarskap. Ledarförmåga kan förvärvas också i andra än egentliga ledaruppgifter medan erfarenhet av ledarskap endast kan förvärvas i en verklig ledar- eller chefsuppgift.
Behörighetskravet för ledande distriktsåklagare är förutom de allmänna behörighetskraven för åklagare i praktiken visad ledarförmåga. Den förmåga som krävs för skötseln av uppgiften bedöms i utnämningsförfarandet.
17 §.Utnämning. Bestämmelser om utnämning av riksåklagaren finns i 104 § i grundlagen, enligt vilken riksåklagaren utnämns av republikens president. Biträdande riksåklagaren ska fortfarande utnämnas av republikens president på framställning av statsrådet. Behörigheten att utnämna statsåklagarna innehas fortfarande av statsrådet, som utnämner statsåklagare på framställning av riksåklagarens byrå. Riksåklagaren ansvarar i huvudsak för uppgifter som ingår i högsta åklagarens behörighet och därmed gör riksåklagarens byrå en framställning om utnämning.
Ledande distriktsåklagarna, specialiståklagarna och distriktsåklagarna utnämns av riksåklagarens byrå. Utnämning till en tjänst som ledande distriktsåklagare sker för en tid av högst fem år.
Biträdande åklagare utnämns av åklagardistriktet till ett tjänsteförhållande för viss tid.
3 kap. Ledning och avgörande av ärenden
18 §. Ledning. I paragrafen föreskrivs att riksåklagarens byrå, som är myndighetens centralförvaltningsenhet, leds av riksåklagaren.
Ledande distriktsåklagaren ska leda åklagardistriktet och han eller hon kan bistås av en eller flera biträdande chefer. Åklagardistrikten kommer att vara större än de nuvarande åklagarämbetena. Inom åklagardistrikten finns flera biträdande chefer med undantag för Ålands åklagardistrikt där det inte finns något behov av en biträdande chef på grund av att distriktet är litet. Bestämmelser om förordnande till uppdraget som biträdande chef utfärdas genom förordning av statsrådet.
19 §.Avgörande av administrativa ärenden. I paragrafen föreskrivs om avgörande av administrativa ärenden. Riksåklagaren avgör ärenden som gäller hela myndigheten, om det inte har föreskrivits eller bestämts att någon annan tjänsteman ska avgöra dem. Bestämmelsen gäller inte avgörande av ärenden som gäller åtalsverksamhet.
I princip ska riksåklagaren avgöra de ärenden som handläggs vid byrån. Biträdande riksåklagaren har motsvarande behörighet. I Åklagarmyndighetens arbetsordning kan det också bestämmas att ett ärende ska avgöras av någon annan tjänsteman med undantag för sådana ärenden som enligt lag ska avgöras av riksåklagaren. I enskilda ärenden kan riksåklagaren förbehålla sig beslutanderätten även om en annan tjänsteman annars har rätt att avgöra.
Paragrafens 3 mom. gäller avgörande av administrativa ärenden i åklagardistrikten och det motsvarar 2 mom. om avgörande av ärenden vid Riksåklagarens byrå.
20 §.Fördelningen av brottmål. Paragrafen innehåller bestämmelser om centrala principer för fördelningen av brottmål. Enligt internationella rekommendationer ska principerna för fördelningen av brottmål vara objektivt godtagbara. Det är viktigt att inte en part eller någon annan utomstående kan påverka vilken åklagare ett mål tilldelas. Genom fördelningen av mål får man inte heller försöka påverka innehållet i det beslut som fattas i ärendet. Var och en har rätt att få sitt ärende handlagt på ett oberoende, opartiskt och snabbt sätt. Bestämmelsens tillämpningsområde är allmänt. I åklagarmyndighetens arbetsordning kan bestämmas närmare om principerna för fördelningen av brottmål.
I 2 mom. föreskrivs om tillvägagångssättet i brottmål vars handläggning kräver flera åklagare på grund av ärendets omfattning eller kravnivå. Flera åklagare kan förordnas för samma brottmål, men det ska samtidigt bestämmas om ansvarsfördelningen mellan dem. På så vis blir det inte oklart vem av åklagarna som svarar för ärendet och till vilka delar. Ansvarsfördelningen kan till exempel vara sådan att en av åklagarna svarar för ärendet och de övriga är biträden eller sådan att varje åklagare svarar för en delhelhet av ärendet. Beslut om förordnande av flera åklagare kan fattas av riksåklagaren, och av den ledande distriktsåklagaren när det är fråga om åklagarna inom åklagardistriktet.
21 §.Överlämnande av brottmål till en annan åklagare. I paragrafen föreskrivs om den inbördes uppgiftsfördelningen mellan åklagarna. I princip svarar åklagaren för brottmål som tilldelats honom eller henne för handläggning. Av särskilda skäl har åklagaren dock rätt att överlämna ett brottmål som han eller hon handlägger till en annan åklagare med dennes samtycke, om det med hänsyn till målets art är ändamålsenligt. Överlämnandet kan ske till exempel när parterna i målet har flyttat till en annan ort. Överlämnandet förutsätter samtycke både av den som överlämnar sitt brottmål och av den mottagande åklagarens chef. Samtycke av åklagarnas chefer är förutsättningen för överlämnande för att cheferna ska kunna bedöma vilken arbetsmängd det brottmål som överlämnas orsakar samt andra förutsättningar för överlämnandet och dess ändamålsenlighet. Syftet med bestämmelsen är inte att göra åtalsprövningen långsammare. Chefens samtycke kan vara fritt formulerat och ges på ett ändamålsenligt sätt.
4 kap. Särskilda bestämmelser
22 §.Rätt att få information. Åklagarna ska fortfarande ha en omfattande rätt att få information ur olika myndigheters register för skötseln av sina tjänsteuppdrag. Åklagarna ska i princip ha rätt att trots sekretessbestämmelserna få information från myndigheterna för skötseln av sina tjänsteuppdrag. Åklagarna har rätt till information även trots företags- och försäkringshemligheten. Bestämmelser om åklagarens rätt att få information finns också i flera olika lagar. Bestämmelsen motsvarar bestämmelsen om rätt att få upplysningar i den gällande lagen.
23 §.Tystnadsplikt och tystnadsrätt. Åklagarens tystnadsplikt och tystnadsrätt kvarstår i enlighet med den gällande lagen. På den som hör till Åklagarmyndighetens personal tillämpas vad som i 7 kap. 1 § i polislagen (872/2011) föreskrivs om tystnadsplikt för tjänstemän som hör till polisens personal och i 5 § om skyldighet att lämna ut information. Den förstnämnda paragrafen gäller uppgifter om identiteten hos den som har lämnat information konfidentiellt eller deltagit i bevisprovokation genom köp eller en täckoperation, om utlämnandet av informationen kan äventyra denna persons eller en närstående persons säkerhet. Polislagens 7 kap. 5 § gäller skyldighet att lämna ut information vid prövning av ett brott som personen i fråga misstänks ha begått i denna ställning.
Enligt 2 mom. har en åklagare tystnadsrätt i fråga om sådan information som avses i 7 kap. 3 § 1 mom. i polislagen och som åklagaren har fått när han eller hon varit undersökningsledare enligt 2 kap. 4 § i förundersökningslagen (805/2011). Denna är information om identiteten hos den som har lämnat konfidentiell information samt sekretessbelagda taktiska och tekniska metoder. En åklagare har tystnadsrätt endast om åklagaren har fått informationen när han eller hon har varit undersökningsledare enligt 2 kap.4 § i förundersökningslagen. Med undantag av ärenden som behandlas i ett förfarande enligt lagen om föreläggande av böter och ordningsbot är åklagaren undersökningsledare när en polis misstänks ha begått ett brott i samband med tjänsteutövningen eller när allvarligheten i något annat brott som en polisman misstänks ha begått eller ärendets art förutsätter det. En åklagare som är undersökningsledare har samma befogenheter som en polisman som hör till befälet när han eller hon sköter motsvarande uppdrag.
Tystnadsrätten gäller inte andra åklagare än sådana som är undersökningsledare eller andra i Åklagarmyndighetens personal. Tystnadsrätten gäller således inte t.ex. den åklagare som deltar i förundersökningen av ett brott som en polisman misstänks ha begått eller den åklagare som utför åtalsprövningen i ärendet.
En effektiv brottsutredning förutsätter bl.a. att den myndighet som utreder ett brott vid behov kan hemlighålla uppgifter om identiteten hos en person som har lämnat konfidentiell information. Att garantera ett sådant skydd kan ibland vara förutsättningen för att den som innehar informationen över huvud taget vågar berätta den för den brottsutredande myndigheten. En åklagare som är undersökningsledare i fråga om ett brott som en polis misstänks ha begått bör ha samma ställning som en undersökningsledare som hör till förundersökningsmyndigheterna och som ansvarar för utredningen av något annat brott. Avsaknaden av motsvarande tystnadsrätt skulle försämra åklagarens möjligheter att vara undersökningsledare. Detta kan för sin del även försvaga tilltron till att en förundersökning som görs med anledning av ett sådant brott utförs på behörigt sätt.
En åklagare ska ha motsvarande skyldighet enligt 7 kap. 5 § i polislagen att lämna ut information som den som hör till polisens personal. Paragrafen gäller uppgifter som behövs för att fatta beslut om att inleda en förundersökning eller för att göra förundersökning i ett sådant fall när den som har deltagit i bevisprovokation genom köp eller en täckoperation eller som har lämnat information konfidentiellt misstänks ha gjort sig skyldig till ett brott i den ställningen.
Till 3 mom. har fogats en bestämmelse om åklagarens tystnadsplikt och tystnadsrätt i situationer när åklagaren fastställer en europeisk utredningsorder som utfärdats av en förundersökningsmyndighet. I bestämmelsen hänvisas till lagen om genomförande av direktivet om en europeisk utredningsorder på det straffrättsliga området, vars 25 § innehåller bestämmelser om saken. När åklagaren fastställer utredningsordern tillämpas bestämmelserna om förundersökningsmyndigheternas tystnadsplikt och tystnadsrätt.
Enligt 4 mom. finns bestämmelser om skyldighet för dem som hör till Åklagarmyndighetens personal att vittna vid en rättegång, trots den tystnadsplikt som avses i 1 mom. eller den tystnadsrätt som avses i 2 mom. i 17 kap.12 § 3 mom. i rättegångsbalken.
24 §.Jäv. Bestämmelsen om jäv för åklagare motsvarar den gällande bestämmelsen. En åklagare är jävig, om en part till honom eller henne är part, målet kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för åklagaren eller en närstående till honom eller henne, åklagaren eller en närstående till honom eller henne är biträde eller ombud för en part eller för den för vilken målet kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada, åklagaren står i anställningsförhållande eller i ett sådant uppdragsförhållande som har samband med det föreliggande målet till en part eller till någon för vilken målet kan väntas medföra nytta eller skada eller är medlem av styrelsen, ett därmed jämförbart organ eller förvaltningsrådet eller är verkställande direktör eller har motsvarande ställning i en sådan sammanslutning, stiftelse eller offentligrättslig inrättning som är part och för vilken målet kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada. Dessutom är åklagaren jävig, om någon annan omständighet kan ge motiverad anledning att ifrågasätta åklagarens opartiskhet i målet.
Jävbestämmelserna ska också beaktas vid förordnande av åklagare i brottmål där åklagaren är part. Åklagaren kan förordnas från ett annat distrikt eller från riksåklagarens byrå.
Med närstående avses de personer som avses i 28 § 2 mom. i förvaltningslagen (434/2003). Åklagaren avgör själv frågan om jäv och är skyldig att informera den som förordnar ställföreträdare för åklagaren om jävet.
25 §.Beredskap. Eftersom beredskap påverkar tjänstemännens rättsliga ställning tas bestämmelser om den in i lag. Riksåklagaren beslutar om att ordna åklagarberedskap utanför tjänstetid på ett ändamålsenligt sätt, t.ex. enligt distrikt eller ärendegrupp. En ledande distriktsåklagare kan besluta om ordnandet av åklagarberedskap i åklagardistriktet för att säkerställa att åklagaren under tjänstetid kan nås för avgörande av brådskande ärenden som hör till åklagarens beslutanderätt. Paragrafens 1 och 2 mom. motsvarar till innehållet den gällande lagen.
I 3 mom. föreskrivs om behörigheten för den åklagare som på förordnande av riksåklagaren står i beredskap utanför tjänstetid att när han eller hon står i beredskap fatta beslut om åtgärder i ett mål som en annan åklagare har förordnats att handlägga, om åtgärden inte tål uppskov. I lagen har inte tidigare funnits någon bestämmelse om saken. Den åklagare som står i beredskap har i situationer där åtgärden inte tål uppskov rätt att trots oberoendet vidta behövliga åtgärder i ett mål som en annan åklagare har förordnats att handlägga. I sådana situationer är det i huvudsak fråga om brådskande tvångsmedel eller internationell rättshjälp.
26 §.Verksamhet som ombud eller biträde. På åklagarens rätt att vara ombud tillämpas 15 kap. 3 § i rättegångsbalken (4/1734). En åklagare får inte vara ombud eller biträde om detta strider mot hans eller hennes tjänsteplikt. Dessutom kan en åklagare vara biträde eller ombud endast i sina närståendes mål och ärenden liksom även en domare.
I 2 mom. finns en hänvisningsbestämmelse till 3 kap. 9 § i lagen om rättegång i brottmål där det föreskrivs om åklagarens skyldighet att driva målsägandes privaträttsliga anspråk i samband med ett brottmål.
27 §.Handläggning av tjänsteåtal. I paragrafen föreskrivs om handläggning av tjänsteåtal mot åklagare. Enligt 1 mom. åtalas riksåklagaren och biträdande riksåklagaren för tjänstebrott vid högsta domstolen.
Enligt 2 mom. åtalas en statsåklagare för tjänstebrott vid hovrätten i första instans.
Enligt 3 mom. åtalas en ledande distriktsåklagare, specialiståklagare, distriktsåklagare och biträdande åklagare för tjänstebrott vid hovrätten i första instans.
Åklagare när det gäller riksåklagaren och biträdande riksåklagaren samt statsåklagare är antingen justitiekanslern i statsrådet eller riksdagens justitieombudsman. Bestämmelsen ändras till denna del i fråga om statsåklagare. Åklagare när det gäller en ledande distriktsåklagare, specialiståklagare, distriktsåklagare och biträdande distriktsåklagare är riksåklagaren eller en av riksåklagaren förordnad åklagare. Eftersom alla åklagare arbetar vid en och samma myndighet, ska riksåklagaren förordna en åklagare till dessa tjänstebrottsärenden med beaktande av jävbestämmelserna i 24 §. Åklagaren kan förordnas från ett annat distrikt eller från riksåklagarens byrå.
28 §.Handläggning av skadeståndsärenden som gäller Åklagarmyndigheten. Bestämmelser om handläggning av skadeståndsärenden som gäller Åklagarmyndigheten finns i lagen om statens skadeståndsverksamhet. Behörig myndighet i skadeståndsärenden som hör till lagens verksamhetsområde är Statskontoret, som innan ett skadeståndsärende avgörs ska ge den myndighet inom vars ansvarsområde skadan har uppkommit tillfälle att bli hörd, om det inte är uppenbart obehövligt. Närmare bestämmelser om företrädande av Åklagarmyndigheten får utfärdas i Åklagarmyndighetens arbetsordning.
29 §.Närmare bestämmelser. I paragrafen föreskrivs ett bemyndigande att utfärda förordning om sådant som det inte föreskrivs särskilt om någon annanstans i lag. Genom statsrådets förordning utfärdas bestämmelser om behörighetsvillkoren för åklagarnas språkkunskaper, behörigheten för och utnämningen av andra tjänstemän vid Åklagarmyndigheten än åklagare och avgörande av ärenden som gäller förvaltningsklagan.
Närmare bestämmelser om Åklagarmyndighetens organisation och åklagardistrikt, personal, åklagarnas uppgifter samt förordnandet till uppgifterna, utnämning av åklagare till tjänsteförhållande för viss tid och beslutanderätten när det gäller personalens tjänsteförhållanden får utfärdas genom förordning av statsrådet. Bestämmelser om åklagarnas administrativa uppgifter får också utfärdas genom förordning av statsrådet. Med detta avses andra uppgifter som hör till åklagarna än åklagaruppgifter. Genom förordningen kan t.ex. föreskrivas om åklagarnas administrativa uppgifter i åklagardistriktet, som specialiståklagare eller statsåklagare.
30 §.Åklagarmyndighetens arbetsordning. Åklagarmyndighetens arbetsordning fastställs av riksåklagaren. I arbetsordningen kan det bestämmas om skötseln av tjänstemännens uppgifter och deras vikarier, fördelningen av brottmål inom åklagardistriktet, ordnandet av åklagaruppgifterna, behandlingen av mål och ärenden samt andra omständigheter inom den interna förvaltningen som behövs med tanke på ordnande av verksamheten.
5 kap. Ikraftträdande och övergångsbestämmelser
31 §.Ikraftträdande. Lagen föreslås träda i kraft hösten 2018.
Genom lagen upphävs lagen om åklagarväsendet.
32 §.Hänvisningsbestämmelse. På andra ställen i lagstiftningen finns flera hänvisningar till allmänna åklagaren, Riksåklagarämbetet, åklagarämbeten, ledande häradsåklagare och häradsåklagare. Dessa bestämmelser tillämpas efter lagens ikraftträdande på åklagare, riksåklagarens byrå, åklagardistrikt, ledande distriktsåklagare och distriktsåklagare.
33 §.Övergångsbestämmelser som gäller uppgifterna.
Vid ikraftträdandet av denna lag överförs de ärenden som är anhängiga vid åklagarämbetena och Riksåklagarämbetet samt övergår de avtal och förbindelser som ingåtts av åklagarämbetena och Riksåklagarämbetet med de rättigheter och skyldigheter som följer av dem till Åklagarmyndigheten.
34 §.Övergångsbestämmelser som gäller personalen. I paragrafen finns bestämmelser som gäller personalens ställning vid lagens ikraftträdande.
1.1
-1.12 Övriga lagförslag
I andra lagar som föreslås bli ändrade i samband med denna proposition än lagen om åklagarväsendet görs tekniska ändringar.
I lagen om förebyggande och lösning av tvister om utövande av jurisdiktion i straffrättsliga förfaranden och om överföring av förundersökning och lagföring mellan Finland och de övriga medlemsstaterna i Europeiska unionen, lagen om genomförande av vissa bestämmelser i beslutet om Eurojust, lagen om justitieförvaltningens riksomfattande informationssystem, lagen om myndigheters sigill och stämplar och lagen om nominering av kandidater för uppdrag som domare vid eller ledamot av internationella domstolar och Europeiska unionens domstol görs en ändring där Riksåklagarämbetet ersätts med benämningen riksåklagarens byrå.
I militära rättegångslagen, lagen om det nationella genomförandet av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i rambeslutet om överföring av dömda personer inom Europeiska unionen och om tillämpning av rambeslutet, lagen om utlämning för brott mellan Finland och de övriga nordiska länderna, lagen om utlämning för brott mellan Finland och de övriga medlemsstaterna i Europeiska unionen och lagen om det nationella genomförandet av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i rambeslutet om övervakningsåtgärder som ett alternativ till tillfälligt frihetsberövande och om tillämpning av rambeslutet görs en ändring där benämningen häradsåklagare ersätts med benämningarna distriktsåklagare och specialiståklagare.
I 17 kap. 12 § i rättegångsbalken görs en ändring i den paragrafhänvisning som gäller lagen om åklagarväsendet.