7.1
Lagen om utkomstskydd för arbetslösa
2 kap. Allmänna arbetskraftspolitiska förutsättningar för erhållande av förmåner
10 §. Studier. I paragrafen föreslås bestämmelser om hur studier ska påverka rätten att få arbetslöshetsförmåner.
Paragrafens 1 mom. ska motsvara gällande 1 mom. Heltidsstuderande har inte rätt till arbetslöshetsförmåner och begränsningen gäller också ferieperioder under heltidsstudier. I 2 mom. definieras de studier som ska betraktas som heltidsstudier.
I 2 mom. 1–6 punkten föreskrivs det på motsvarande sätt som för närvarande om studier som betraktas som heltidsstudier. Sådana är studier som leder till högskoleexamen, avläggande av en yrkesinriktad grundexamen eller en del av en sådan examen eller genomförande av utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv samt genomförande av utbildning som handleder för examensutbildning. Som heltidsstudier betraktas dessutom på motsvarande sätt som för närvarande gymnasiestudier som omfattar minst 150 studiepoäng, gymnasiestudier som ordnas i internat samt studier i grundläggande utbildning för vuxna som omfattar minst 22 kurser per läsår.
I 2 mom. 7 punkten föreskrivs om studier vid öppna universitet och öppna yrkeshögskolor. Studier vid öppna universitet och öppna yrkeshögskolor betraktas som heltidsstudier om de enligt studieplanen pågår längre än tre månader utan avbrott eller i perioder och vars omfattning i genomsnitt är minst fem studiepoäng per studiemånad. Detta innebär att det vid öppna universitet och öppna yrkeshögskolor är möjligt att bedriva studier som pågår högst tre månader utan avbrott eller i perioder, utan att det påverkar rätten till arbetslöshetsförmåner, oberoende av studiernas omfattning.
Studiernas längd ska bedömas på grund av deras totala längd som antecknats i studieplanen. Om studiernas längd enligt studieplanen är mer än tre månader utan avbrott eller i perioder, bedöms frågan om studierna är heltidsstudier utifrån studiernas omfattning från studiernas början. I fråga om studier som pågår längre än tre månader betraktas studierna som heltidsstudier, om deras omfattning enligt studieplanen i genomsnitt är minst fem studiepoäng per studiemånad.
Om studierna av någon anledning avbryts helt, kan detta beaktas genom att studierna behandlas som utbildning i perioder. Detta förutsätter att den arbetssökande kontaktar arbets- och näringsbyrån i tillräckligt god tid. Maximitiden tre månader för studiernas längd förlängs inte, även om den arbetssökande lämnar en redogörelse för att han eller hon inte kunnat slutföra studierna av en orsak som i och för sig är godtagbar. Vid utbildning i perioder får periodernas sammanlagda längd vara högst tre månader.
Om den arbetssökandes studier, som från början avsetts pågå i höst tre månader, inte har slutförts när tre månader tar slut, fattar arbets- och näringsbyrån på motsvarande sätt som i nuläget ett beslut om huruvida det är fråga om heltidsstudier eller deltidsstudier. I princip gäller beslutet enbart tiden efter de nämnda tre månaderna, och t.ex. en fördröjning av studierna av en orsak som beror på den arbetssökande saknar betydelse i ärendet. Beslutet om den arbetssökandes rätt till utkomstskydd för arbetslösa fattas retroaktivt från början av studierna, om den ifrågavarande föreslagna bestämmelsen har tillämpats på basis av felaktiga uppgifter. De felaktiga uppgifterna kan t.ex. ha samband med att studiernas längd redan från början varit över tre månader. Utbetalaren av arbetslöshetsförmånen ser vid behov till att förmån som betalats utan grund återkrävs enligt de nuvarande bestämmelserna.
Bestämmelsen om tre månaders längd tillämpas inte, om det är uppenbart att arbetssökanden för att få arbetslöshetsförmån avsiktligt försöker dela upp studiehelheter i kortare perioder än tre månader. I sådana situationer ska bedömningen av om det är heltidsstudier utföras på grund av studiernas omfattning från början av den första studieperioden.
I 2 mom. 8 punkten föreskrivs att universitetsstudier för påbyggnadsexamen är heltidsstudier, om studiernas omfattning enligt studieplanen i genomsnitt är minst 5 studiepoäng per studiemånad. Påbyggnadsstudier vid universitetet är vetenskapliga och konstnärliga påbyggnadsexamina, således licentiat- och doktorsexamen samt yrkesinriktade påbyggnadsexamina. Bestämmelsen i fråga gäller inte så kallade post doc-forskare och andra forskare än de som studerar för påbyggnadsexamen. Hur ovan nämnda forskares forskningsarbete påverkar rätten att få arbetslöshetsförmåner bedöms på motsvarande sätt som för närvarande utifrån bestämmelserna om sysselsättning i eget arbete enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Även till denna del motsvarar den arbetssökandes studiers inverkan på hans eller hennes rätt att få arbetslöshetsförmån den nuvarande situationen.
I 2 mom. 9 punkten föreskrivs att studier som syftar till avläggande av en yrkes- eller specialyrkesexamen eller en del av en sådan examen betraktas som heltidsstudier. Studier som syftar till avläggande av en yrkes- eller specialyrkesexamen eller en del av en sådan examen betraktas som heltidsstudier, om studiernas omfattning enligt den personliga utvecklingsplanen för kunnandet i genomsnitt är minst 4,5 kompetenspoäng per studiemånad. Bestämmelser om yrkes- och specialyrkesexamina finns i lagen om yrkesutbildning, där det också föreskrivs om en personlig utvecklingsplan för kunnandet som ska utarbetas för en studerande som inleder en utbildning. Även till denna del motsvarar den arbetssökandes studiers inverkan på hans eller hennes rätt att få arbetslöshetsförmån den nuvarande situationen.
I 2 mom. 10 punkten föreskrivs om utbildning vid folkhögskolor eller idrottsutbildningscenter som avses i lagen om fritt bildningsarbete. Utbildning vid läroanstalterna i fråga betraktas som heltidsstudier, när dess omfattning enligt undervisningsprogrammet i genomsnitt är minst fem studiepoäng per studiemånad eller 25 undervisningstimmar per vecka.
Om frågan om studierna är heltidsstudier eller deltidsstudier bedöms utifrån antalet undervisningstimmar per vecka, beaktas antalet undervisningstimmar per vecka enligt undervisningsprogrammet. I 1 kap. 2 § i lagen om fritt bildningsarbete föreskrivs det att folkhögskolor och idrottsutbildningscenter ger undervisning på heltid, men det är emellertid också möjligt att bedriva deltidsstudier vid läroanstalterna i fråga. Undervisning på heltid vid folkhögskolor och idrottsutbildningscenter omfattar minst 25 undervisningstimmar per vecka.
Från och med den 1 augusti 2021 har det varit möjligt att med den studerandes samtycke i informationsresursen Koski föra in uppgifter om så kallade studier med fri inriktning inom fritt bildningsarbete som inletts efter nämnda datum. Registrering av uppgifter är inte förpliktande i fråga om studier med fri inriktning, och uppgifterna kan föras in endast med den studerandes samtycke. När uppgifter förs in i informationsresursen Koski anges utbildningens omfattning i studiepoäng så att en studerandes arbetsinsats på i genomsnitt 27 timmar motsvarar en studiepoäng. Uppgifterna antecknas i informationsresursen Koski i regel när utbildningen avslutats.
Om en arbetssökandes studier med hans eller hennes samtycke har förts in i studiepoäng i informationsresursen Koski, ska frågan om det är heltidsstudier eller deltidsstudier bedömas utifrån det antal studiepoäng som antecknats i informationsresursen. Eftersom uppgifterna om studierna antecknas i informationsresursen Koski först efter avslutad utbildning, utförs bedömningen av om det är fråga om heltids- eller deltidsstudier i dessa situationer i efterhand. Om studierna i fråga redan tidigare har bedömts på grund av antalet undervisningstimmar per vecka, ska inte samma studier bedömas senare på grund av antalet studiepoäng.
Om omfattningen av de studier som avses i punkten i fråga har angetts både i studiepoäng och i undervisningstimmar per vecka och uppgifterna leder till ett annat slutresultat när det gäller frågan om huruvida studierna är heltidsstudier eller deltidsstudier, ska vid bedömningen av studierna det alternativ som är förmånligare för arbetssökanden tillämpas. Detta är fallet eftersom införandet av studierna i informationsresursen Koski baserar sig på den arbetssökandes eget samtycke, och den arbetssökande då han eller hon har gett sitt samtycke inte nödvändigtvis har känt till hur detta inverkar på rätten till arbetslöshetsförmåner.
Även den i 10 punkten föreslagna inverkan som den arbetssökandes studier har på hans eller hennes rätt att få arbetslöshetsförmån motsvarar den nuvarande situationen.
I 2 mom. 11 punkten föreskrivs att heltidsstudier som ger yrkesfärdigheter ska betraktas som heltidsstudier. Som heltidsstudier betraktas studier som ordnas i genomsnitt minst fyra dagar per kalendervecka sex timmar per dag.
Studier som ska bedömas med stöd av punkten i fråga är t.ex. studier som ordnas vid privata läroanstalter och ger yrkesfärdigheter, men det inte är fråga om avläggande av examina, delar av examina eller studier som avses i 1–10 punkten.
Enligt 1 kap. 2 § i lagen om fritt bildningsarbete tillämpas den lagen dessutom på huvudmannen för läroanstalten Snellman-korkeakoulu för verksamhet enligt tillstånd att driva läroanstalt som beviljats med stöd av 4 § i den lagen. Läroanstalten Snellman-korkeakoulu är en i lagen om fritt bildningsarbete avsedd privat läroanstalt som erbjuder studier som baserar sig på steinerpedagogik. Huruvida de studier som bedrivs vid läroanstalten i fråga utgör heltidsstudier eller deltidsstudier ska bedömas med stöd av 11 punkten.
Om en arbetssökande bedriver andra studier än de ovannämnda som betraktas som heltidsstudier eller om han eller hon bedriver studier som har betraktats som deltidsstudier t.ex. på basis av tid i arbete under studietiden, har han eller hon, om övriga förutsättningar uppfylls, rätt till arbetslöshetsförmån trots studierna.
En förutsättning för att få arbetslöshetsförmån är att arbetssökanden är skyldig att söka möjliga jobb på det sätt som överenskommits i sysselsättningsplanen eller en plan som ersätter den och att vara beredd att ta emot heltidsarbete. Utgångspunkten är att en arbetssökande omfattas av den sedvanliga serviceprocessen för arbetssökande enligt 2 kap. i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice samt av full jobbsökningsskyldighet enligt 3 kap. 3 § i den lagen. I fråga om jobbsökningsskyldigheten innebär detta i regel att arbetssökanden ska söka fyra jobb som han eller hon har möjlighet att få under en granskningsperiod på en månad, om inte skyldigheten i fråga om antalet jobb som ska sökas minskas eller om inte jobbsökningsskyldighet åläggs.
Den arbetssökande ska dessutom fortfarande vara skyldig att delta i sysselsättningsfrämjande service när den erbjuds honom eller henne. Den arbetssökandes studier kan dock i det enskilda fallet beaktas, när det bedöms vilka tjänster som det är ändamålsenligt att erbjuda den arbetssökande. För ett eventuellt förfarande som är klandervärt enligt en arbetskraftspolitisk bedömning föreläggs en tidsperiod utan ersättning eller åläggs skyldighet att vara i arbete. Studier kommer inte att vara en giltig orsak att vägra ta emot arbete eller delta i service.
10 a §.Undantag i fråga om studier. Paragrafen är ny till sitt innehåll och innefattar bestämmelser om de undantag som gäller studier.
I 1 mom. föreskrivs om de situationer då en arbetssökande inte betraktas som studerande på heltid, trots att han eller hon deltar i sådana studier som avses i 10 §. En arbetssökande betraktas inte som studerande på heltid, om han eller hon har minst sex månaders arbetshistoria under studietiden eller under motsvarande tid har varit sysselsatt på heltid som företagare, varför det kan anses att studierna inte utgör något hinder för att ta emot ett heltidsarbete. Arbete eller företagsverksamhet under studietiden ska vara stadigvarande tid. Vid bedömningen kan man t.ex. beakta att arbetshistorian är enhetlig och att den infaller under läroanstaltens ferietider.
Vid bedömningen av frågan om studierna är heltidsstudier eller deltidsstudier på basis av arbetshistoria har man i tillämpningspraxis i nuläget vedertaget ansett att tillräcklig tid i arbete under studietiden åtminstone är sådant arbete som till sin varaktighet är tillräckligt för att uppfylla arbetsvillkoret för löntagare, dvs. cirka sex månader. I tillämpningspraxis har man vedertaget utöver heltidsarbete också beaktat deltidsarbete som räknas in i arbetsvillkoret. Bestämmelsen motsvarar således huvudsakligen nuvarande tillämpningspraxis, men i fortsättningen ska sådant arbete och bedrivande av företagsverksamhet som anses tillräckligt definieras exakt i bestämmelsen. Detta undanröjer eventuella oklarheter i fråga om tillämpningen av bestämmelsen.
I 2 mom. föreskrivs dessutom om hur studier som inletts under ett anställningsförhållande påverkar rätten till arbetslöshetsförmån. En arbetssökande betraktas inte som heltidsstuderande på basis av studier som inletts under ett anställningsförhållande, om därpå följande arbetslöshet beror på permittering eller uppsägning av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker. Utanför tillämpningsområdet för bestämmelsen lämnas således bl.a. sådana situationer där anställningen upphör av en orsak som beror på arbetssökanden, t.ex. lämnande av arbetet.
Vid tillämpningspraxis har redan i nuläget också kunnat godtas en kortare arbetsperiod som grund för deltidsstudier, t.ex. om arbetslösheten beror på en plötslig permittering eller uppsägning av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker. Den bestämmelse som föreslås bli fogad till 1 mom. gör det emellertid möjligt att betrakta sådana studier som inletts under ett anställningsförhållande som deltidsstudier oberoende av arbetshistorians längd under studietiden, om anställningsförhållandet har upphört på grund av permittering eller uppsägning av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker.
Bestämmelsen i fråga undanröjer osäkerhetsfaktorer samt förtydligar och förenhetligar tillämpningspraxis i situationer där anställningsförhållandet har upphört och den arbetssökandes tid i arbete ska beaktas vid avvägningen om det är fråga om heltidsstudier eller deltidsstudier.
I paragrafen motsvarar 3 mom. 1 punkten nuvarande 2 kap. 10 § 4 mom. I paragrafen motsvarar 3 mom. 2 och 3 punkten nuvarande 2 kap. 10 § 5 mom.
I 3 mom. 4 punkten föreskrivs om hur studier som ordnas som en del av sysselsättningsfrämjande service påverkar rätten till utkomstskydd för arbetslösa. Studier som genomförs som en del av sysselsättningsfrämjande service betraktas inte som heltidsstudier och de påverkar inte heller arbetssökandens rätt att få arbetslöshetsförmån. Sysselsättningsfrämjande service definieras i lagens 1 kap. 5 § 1 mom. 15 punkten. Bestämmelsen påverkar inte innehållet i den sysselsättningsfrämjande servicen, och servicen ordnas alltid i enlighet med den lagstiftning som gäller den.
Arbetssökanden kan t.ex. som en del av den sysselsättningsfrämjande servicen avlägga yrkesprov som ingår i en yrkesinriktad examen utan att det utgör något hinder för erhållande av arbetslöshetsförmån att anmäla sig som studerande vid läroanstalten för avläggande av yrkesprov.
Deltagande i sysselsättningsfrämjande service avtalas i den arbetssökandes sysselsättningsplan eller en ersättande plan. I praktiken innebär detta att man också ska avtala om att studierna avläggs som en del av den sysselsättningsfrämjande servicen innan studierna i fråga inleds i samband med att man avtalar om deltagande i servicen. Att studierna ingår i sysselsättningsplanen är emellertid inte en absolut förutsättning för tillämpningen av bestämmelsen.
Genomförande av studier som en del av sysselsättningsfrämjande service inverkar inte på fullgörandet av den skyldighet att vara i arbete som ålagts den arbetssökande på grund av upprepade förfaranden i samband med jobbsökning och arbetskraftsservice. Om den arbetssökande har ålagts skyldighet att vara i arbete, uppkommer skyldighet att vara i arbete på grund av deltagande i sysselsättningsfrämjande service på motsvarande sätt som för närvarande. Så är fallet också i fråga om den skyldighet som påförs på grund av att de förutsättningar som gäller unga personer som saknar utbildning har försummats.
10 b §.Kortvariga studier. Paragrafen är ny och motsvarar till sitt innehåll i huvudsak gällande 10 a §.
I 1 mom. föreskrivs det om villkoren för kortvariga studier och momentet motsvarar i huvudsak gällande 10 a § 1 mom. I det inledande stycket i momentet hänvisas det till 10 och 10 a §. Om den arbetssökande har rätt till arbetslöshetsförmån med stöd av 10 b §, tillämpas paragrafen i fråga då rätten till arbetslöshetsförmån avgörs.
När det gäller kortvariga studier ska avvägningen av om det är fråga om heltidsstudier eller deltidsstudier inte göras när studierna inleds. Avvägningen av om studierna är heltidsstudier eller deltidsstudier görs, om arbetssökandens studier, som ursprungligen var avsedda att pågå högst sex månader, inte har slutförts när tidsfristen på sex månader går ut. Detta motsvarar nuvarande tillämpningspraxis.
I 1 mom. 2 punkten föreskrivs det om maximitiden för en helhet som består av kortvariga studier, som på motsvarande sätt som för närvarande är sex månader. Bestämmelsen preciseras i fråga om de återstående studierna. Den helhet som studierna bildar eller de återstående studierna ska pågå högst sex månader utan avbrott eller i perioder. Detta motsvarar nuvarande tillämpningspraxis.
Paragrafens 2 mom. motsvarar gällande 10 a § 2 mom.
I 3 mom. föreskrivs på motsvarande sätt som i gällande 10 a § 3 mom. att rätten att bedriva studier som kortvariga studier inträder efter att de tidigare kortvariga studierna avslutats och personen har uppfyllt arbetsvillkoret för arbetslöshetsdagpenning och maximitiden för arbetslöshetsdagpenning har börjat löpa från början.
I 3 mom. föreskrivs dessutom att ovannämnda villkor inte ska tillämpas om arbetssökandens tidigare studier har varat högst tre månader utan avbrott eller i perioder. I praktiken innebär detta att den arbetssökande trots att han eller hon tidigare genomfört studier i mindre skala har rätt att bedriva nya högst sex månaders studier som ger yrkesfärdigheter eller stöder företagsverksamhet utan att de påverkar rätten att få arbetslöshetsförmån, trots att han eller hon efter tidigare studier som varat högst tre månader utan avbrott eller i perioder inte har uppfyllt arbetsvillkoret och maximitiden för arbetslöshetsdagpenning inte har börjat löpa från början. Bestämmelsen innehåller ingen kvantitativ begränsning av hur många studieperioder på högst tre månader den arbetssökande kan slutföra vid tillämpningen av villkoret i fråga.
Om det är fråga om studier som arbetssökanden bedrivit tidigare, förutsätts det att studierna bevisligen har avbrutits minst ett år tidigare. Det här villkoret att studierna avbrutits minst ett år tidigare gäller inte som för närvarande studier som inletts under tiden för periodisering av en sådan ekonomisk förmån i anslutning till anställningsförhållandet som avses i 3 kap. 6 § 1 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller studier som bedrivits i form av arbetskraftsutbildning.
13 §. Rätt till arbetslöshetsförmån för unga personer som saknar utbildning som ger yrkesfärdigheter. Hänvisningen i paragrafens 1 mom. och 2 mom. 2 och 3 punkten till de gymnasiestudier som avses i 10 § 2 mom. 3 punkten ska ändras till att gälla den föreslagna 10 § 2 mom. 4 punkten där det föreskrivs om att gymnasiestudier i fortsättningen ska betraktas som heltidsstudier. Ändringarna är av teknisk natur.
7 kap. Allmänna bestämmelser om arbetsmarknadsstöd
2 §.Väntetiden för arbetsmarknadsstöd. De hänvisningar till 2 kap. 10 a § som gäller kortvariga studier ska med anledning av de ändringar som föreslås i propositionen ändras så att de gäller 2 kap. 10 b §, där det i fortsättningen ska föreskrivas om kortvariga studier.
På grund av de föreslagna ändringarna kan den arbetssökande oftare än för närvarande få rätt att avlägga kortvariga studier, vilket kan innebära att väntetid inte ska föreläggas lika ofta som för närvarande. När det gäller väntetiden bedöms ändringen dock ha synnerligen liten betydelse, eftersom det från väntetiden även för närvarande dras av de kalenderveckor under vilka personen har varit på arbetsmarknaden. Dessutom har den arbetssökande för närvarande efter avslutade kortvariga studier kunnat låta bli att inleda nya studier, om det inte föreligger rätt till arbetslöshetsförmån. Det är således fråga om ändringar av teknisk karaktär.
Ikraftträdande. I bestämmelsen föreslås ett ikraftträdandedatum och en övergångsperiod.
7.2
Lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice
1 kap. Allmänna bestämmelser
3 §.Definitioner. Hänvisningen i paragrafens 1 mom. 3 punkten underpunkt c till 2 kap. 10 a § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa ska ändras så att den gäller föreslagna 2 kap. 10 b § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa där det i fortsättningen föreskrivs om kortvariga studier i stället för 10 a §. Det är fråga om en ändring av teknisk art.
2 kap. Serviceprocessen för arbetssökande
7 §.Undantag som gäller samtal om jobbsökning och kompletterande samtal om jobbsökning. Till 1 mom. 2 punkten fogas en bestämmelse enligt vilken de undantag som gäller samtal om jobbsökning och kompletterande samtal om jobbsökning ska, i fråga om deltagare i frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån och som beräknas fortgå längre än en månad, avgränsas till att gälla endast arbetssökande som saknar utbildning.
Med arbetssökande som saknar utbildning avses personer som efter grundskolan eller gymnasiet inte har slutfört sådan utbildning som leder till examen och som ger yrkesfärdigheter. Som en examen som ger yrkesfärdigheter betraktas också examina som avläggs vid en högskola. Definitionen motsvarar den definition som ingår i 2 kap. 13 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa.
För arbetssökande som saknar utbildning och som deltar i frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån som beräknas fortgå längre än en månad ordnas inte några samtal om jobbsökning eller kompletterande samtal om jobbsökning. För arbetssökande som saknar utbildning ordnas ett samtal om jobbsökning en månad innan de frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån beräknas upphöra, varefter det under månaden ordnas ett kompletterande samtal om jobbsökning, om det inte är uppenbart onödigt att ordna ett sådant samtal.
Bestämmelserna i 1 mom. motsvarar i övrigt de nuvarande bestämmelserna.
Till paragrafen fogas ett nytt 4 mom. där det föreskrivs att det inte ordnas några kompletterande samtal om jobbsökning för andra arbetssökande än för arbetssökande som saknar utbildning och som deltar i frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån och som beräknas fortgå längre än en månad. Detta innebär att det för andra arbetssökande än arbetssökande som saknar utbildning och som deltar i frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån och som beräknas fortgå längre än en månad ordnas samtal om jobbsökning på det sätt som anges i 6 § 1 mom. 2 punkten, således med tre månaders mellanrum. Dessutom kan för arbetssökande ordnas kompletterande samtal om jobbsökning på det sätt som arbetssökandens servicebehov förutsätter.
Det samtal om jobbsökning som ordnas med tre månaders mellanrum ska genomföras på det mest ändamålsenliga sättet i varje enskilt fall. Särskild uppmärksamhet bör fästas vid arbetssökandens servicebehov och arbetssökandens önskemål om hur det ska ordnas.
3 kap. Arbetsförmedling
6 §.Undantag i fråga om antalet möjliga jobb som ska sökas och granskningsperioden. Den i 3 mom. föreslagna sänkta skyldigheten att söka arbete för arbetssökande som deltar i frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån ska begränsas till att endast gälla arbetssökande som saknar utbildning och som deltar i frivilliga studier.
I sysselsättningsplanen för en arbetssökande som saknar utbildning och som deltar i frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån och som beräknas pågå en månad ska på motsvarande sätt som för närvarande ingå granskningsperioder på tre månader vardera under vilka arbetssökanden ska söka tre jobb som han eller hon har möjlighet att få.
Andra arbetssökande än de som saknar utbildning och som deltar i frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån och som beräknas fortgå längre än en månad omfattas i regel av full skyldighet att söka jobb enligt 3 §. Det här innebär i regel att arbetssökanden ska söka fyra jobb som han eller hon har möjlighet att få under en granskningsperiod på en månad, om inte skyldigheten i fråga om antalet jobb som ska sökas minskas eller om inte jobbsökningsskyldighet åläggs. Undantag som gäller antalet möjliga jobb som ska sökas och granskningsperioden samt situationer där jobbsökningsskyldighet inte åläggs motsvarar i övrigt nuläget.
Bestämmelser om situationer där jobbsökningsskyldighet inte åläggs finns i 7 §. Jobbsökningsskyldighet ska inte heller i fortsättningen åläggas arbetssökande som deltar i frivilliga heltidsstudier i läs- och skrivkunnighet som stöds med arbetslöshetsförmån.
Bestämmelserna i 3 mom. motsvarar i övrigt gällande bestämmelser. Ändringen inverkar inte heller på tidpunkten från vilken permitterade personers jobbsökningsskyldighet börjar. Om detta föreskrivs i 5 § 2 mom.
Ikraftträdande. I bestämmelsen föreslås ett ikraftträdandedatum och en övergångsperiod.
7.3
Lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen
2 §.Definitioner. Hänvisningen i paragrafens 1 punkt underpunkt c till 2 kap. 10 a § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa ska ändras så att den gäller föreslagna 2 kap. 10 b § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa där det i fortsättningen föreskrivs om kortvariga studier i stället för 10 a §. Det är fråga om en ändring av teknisk art.
12 a §.Arbetskraftspolitiskt utlåtande. Hänvisningen i 1 mom. 2 punkten till den paragraf som gäller kortvariga studier ska ändras så att den motsvarar den paragrafnumrering som föreslås bli ändrad i lagen om utkomstskydd för arbetslösa.
Dessutom ändras hänvisningarna i 2 mom. till lagen om utkomstskydd för arbetslösa till att gälla de rätta bestämmelserna med anledning av ändringarna i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. På samma sätt som för närvarande ska kommunerna inom ett försöksområde, utöver Nylands arbets- och näringsbyrå när den sköter till den centraliserade uppgifter inom utkomstskyddet för arbetslösa, kunna ge arbetskraftspolitiska utlåtanden om hur en arbetssökandes studier påverkan rätten att få arbetslöshetsförmåner i situationer som inte är förenade med prövning.
Kommunerna inom ett försöksområde kan ge ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om en arbetssökandes studier i situationer där arbetssökanden inte har någon arbetshistoria och inte har varit sysselsatt som företagare eller i eget arbete under studietiden. Detta gäller studier där målsättningen är att avlägga högskoleexamen, en yrkesinriktad grundexamen eller en del av en sådan examen eller utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv eller utbildning som avses i lagen om utbildning som handleder för examensutbildning. Dessutom kan kommunerna inom ett försöksområde i dessa situationer ge ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om den arbetssökandes gymnasiestudier, vilkas omfattning enligt lärokursen är sammanlagt minst 150 studiepoäng, samt om studier i grundläggande utbildning för vuxna, vars omfattning är minst 22 kurser per läsår.
Kommunerna inom ett försöksområde kan dessutom ge ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om studier som avläggs vid en öppen yrkeshögskola eller ett öppet universitet och som enligt studieplanen pågår högst tre månader utan avbrott eller i perioder.
Kommunerna inom ett försöksområde kan dessutom ge ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om sådana studier som avläggs vid en öppen yrkeshögskola eller ett öppet universitet och om studier för påbyggnadsexamen vid ett universitet, vars totala omfattning är mindre än 5 studiepoäng samt om studier för yrkesexamen och specialyrkesexamen, vars omfattning i sin helhet är mindre än 4,5 kompetenspoäng. Kommunerna inom ett försöksområde kan ge ett arbetskraftspolitiskt utlåtande också om sådan utbildning vid folkhögskolor eller idrottsutbildningscenter, vars totala omfattning är mindre än fem studiepoäng eller 25 veckotimmar.
Kommunen inom ett försöksområde kan också ge ett arbetskraftspolitiskt utlåtande i situationer där arbetssökandens studier har inletts under ett anställningsförhållande och arbetslösheten beror på en permittering eller uppsägning av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker. I sådana situationer betraktas den arbetssökandes studier inte som heltidsstudier och de påverkar inte den arbetssökandes rätt att få arbetslöshetsförmån med stöd av föreslagna 2 kap. 10 a § 2 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa.
På motsvarande sätt som för närvarande är det fråga om en möjlighet för kommunerna inom försöksområdena att ge arbetskraftspolitiska utlåtanden om en arbetssökandes studier i sådana situationer när det från fall till fall är ändamålsenligt. I sista hand är det Nylands arbets- och näringsbyrå som är skyldig att ge arbetskraftspolitiska utlåtanden i sådana situationer.
Ikraftträdande. I bestämmelsen föreskrivs om lagens ikraftträdande.