1.1
Bakgrund
Med anledning av undantagsförhållandena på grund av covid-19-epidemin (coronavirusepidemin) utfärdade statsrådet den 17 mars 2020 och den 6 april 2020 förordningar om temporära begränsningar av skyldigheten att ordna småbarnspedagogik samt undervisning och utbildning (126/2020 och 191/2020). Genom förordningarna begränsades skyldigheten att ordna undervisning och övrig verksamhet på olika utbildningsnivåer. Förordningarna var i kraft från den 18 mars till den 13 maj 2020. Dessutom fattade regionförvaltningsverken den 17 mars 2020 och den 8 april 2020 med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar (1227/2016) beslut om att stänga läroanstalternas, universitetens och yrkeshögskolornas lokaler för tiden 18.3.—13.5.2020.
Enligt statsrådets principbeslut om en plan för en hybridstrategi för hantering av coronakrisen av den 6 maj 2020 ska användning av gymnasiernas, yrkesläroanstalternas, yrkeshögskolornas, universitetens och det fria bildningsarbetets lokaler från den 14 maj 2020 hanteras genom åtgärder enligt lagen om smittsamma sjukdomar. Tillämpningen av befogenheterna i enlighet med beredskapslagen (1552/2011) och undantagsförhållandena i anslutning till coronaepidemin upphörde den 16 juni 2020. Den 4 augusti 2020 gav Institutet för hälsa och välfärd och undervisnings- och kulturministeriet en rekommendation till universitet, yrkeshögskolor och anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna under coronavirusepidemin. Syftet med rekommendationen är att stöda utbildningsanordnarna så att de kan ordna undervisning och annan verksamhet i läroanstaltens lokaler på ett säkert och smidigt sätt under coronavirusepidemin.
Från början av höstterminen 2020 har utgångspunkten vid ordnandet av undervisning varit att gymnasierna har närundervisning. I gymnasieutbildningen har man dock förberett sig på att vid behov snabbt och systematiskt övergå till distansundervisning. Lagstiftningen för gymnasiet ger möjlighet att ordna undervisningen på olika sätt, i form av närundervisning, distansundervisning eller som en kombination av dessa. Anordnarna av gymnasieutbildning bestämmer, inom ramen för den lagstiftning som gäller dem under normala förhållanden, hur undervisningen ska ordnas på ett ändamålsenligt och tryggt sätt med beaktande av de anvisningar som publicerats av Institutet för hälsa och välfärd samt undervisnings- och kulturministeriet.
Hösten 2020 inleddes också yrkesutbildningen i regel som närundervisning på läroanstalter och arbetsplatser. Utbildningsanordnarna har följt epidemiläget och förberett sig på att vid behov genomföra undervisningen också som distansundervisning. Yrkesutbildning ordnas i olika slags inlärningsmiljöer och med olika slags undervisningsarrangemang och distansundervisningens omfattning har inte begränsats. Utbildningsanordnaren beslutar i vilken mån den ordnar när- och distansundervisning inom sina verksamhetsenheter.
Den 23 oktober fattade statsrådet ett principbeslut om nationella och regionala rekommendationer för att förhindra spridning av coronaviruset. Enligt principbeslutet ska man vid universitet, yrkeshögskolor, gymnasieutbildning, yrkesutbildning, grundläggande konstundervisning för vuxna, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna övergå till mera omfattande frivilliga distansundervisningsarrangemang först då det är absolut nödvändigt utifrån en regional epidemiologisk bedömning som gjorts av hälsovårdsmyndigheten.
Enligt principbeslutet rekommenderas det i samhällsspridningsfasen att gymnasier, yrkesläroanstalter, läroanstalter för fritt bildningsarbete, läroanstalter som ordnar grundläggande konstundervisning för vuxna och grundläggande utbildning för vuxna samt högskolor allvarligt överväger att helt övergå till distansundervisning, dock med beaktande av nödvändiga behov av närundervisning. Undervisningen och utbildningen ordnas i enlighet med lagstiftningen om verksamheten med den flexibilitet som den tillåter och med beaktande av hygien- och säkerhetsanvisningarna. Distansundervisningen arrangeras så att dess negativa verkningar för fullföljandet av studierna kan minimeras.
I Finland var situationen med coronavirusepidemin lugn sommaren 2020, men i augusti 2020 började antalet coronavirusfall i Finland igen öka och i månadsskiftet september-oktober tilltog ökningen av nya fall snabbt. Förekomsten av smitta har fördelat sig ojämnt i olika regioner. Det finns ännu ingen exakt bedömning av coronavirusepidemins varaktighet och för närvarande är det inte möjligt att exakt förutse hur epidemin kommer att utvecklas under detta år eller nästa år. Därför finns det inte heller några exakta uppgifter om vilka slags begränsningar som eventuellt behöver göras senare på grund av epidemin eller vilka slags undervisningsarrangemang man kommer att ha vid läroanstalterna. I denna proposition föreslås det att det till lagen om stöd för skolresor (48/1997) fogas en temporär bestämmelse genom vilken man beaktar vilka verkningar en fortsättning och eventuell utvidgning av coronavirusepidemin har på undervisningsarrangemangen för utbildning på andra stadiet och därmed på studerandes möjlighet att delta i närundervisning i läroanstaltens lokaler.
Syftet med stödet för skolresor är att ersätta kostnaderna för dagliga skolresor för studerande som studerar på heltid. Studerande kan få stöd för skolresor på minst 10 kilometer i första hand för resor med kollektivtrafik eller skolskjuts. Studerande som inte kan använda kollektivtrafik eller skolskjuts kan få stöd för ett färdsätt de ordnar själva, till exempel resor med egen bil. Om läroanstalterna på grund av coronavirusepidemin övergår till distansundervisning eller till en kombination av distansundervisning och närundervisning har studerandena inte rätt till stöd för skolresor om de inte har tillräckligt med skolresor mellan hemmet och läroanstalten per vecka och månad för att förutsättningarna för att få stöd för skolresor ska vara uppfyllda.