1.1
Markanvändnings- och bygglagen
17 §.Vederbörande ministeriums uppgifter. Det föreslås att ett nytt 2 mom. fogas till paragrafen. Till de uppgifter som miljöministeriet ansvarar för fogas enligt förslaget allmän utveckling och styrning av havsplaneringen samt samarbete med grannländerna inom havsplaneringen. Med allmän utveckling och styrning avses åtgärder som främjar utarbetandet av havsplanerna och säkerställer sådan enhetlighet som havsplanerna kräver. Åtgärderna kan dessutom gälla produktion av information som behövs vid utarbetandet av planerna samt framtagande av informationsmaterial. Miljöministeriet ansvarar både för samarbetet med de grannländer som hör till Europeiska unionen i syfte att samordna havsplanerna och för samarbetet med de länder som inte hör till Europeiska unionen. I detta samarbete deltar förbunden på landskapsnivå och vid behov andra myndigheter.
Genom den föreslagna bestämmelsen genomförs förpliktelserna i artiklarna 13.1, 6.2 f, 6.2 g, 11 och 12 i havsplaneringsdirektivet.
19 §.Uppgifter för förbund på landskapsnivå. Det föreslås att till paragrafen fogas havsplanering som en ny uppgift för förbunden på landskapsnivå. Havsplaneringen är en uppgift som är fristående från systemet för planering av områdesanvändningen.
Genom den föreslagna bestämmelsen genomförs förpliktelsen i artikel 13.1 i havsplaneringsdirektivet.
Det nya 8 a kap.Havsplanering
67 a §.Havsplaneringens syfte och innehåll. Det föreslås att till lagen fogas en ny 67 a § med bestämmelser om havsplaneringens syfte och innehåll.
I 1 mom. föreskrivs det att syftet med havsplaneringen är att främja hållbar utveckling och tillväxt vad gäller ett havsområdes olika användningsområden samt hållbar användning av havsområdets naturresurser. Med användningsområde avses olika sektorer, såsom fiske, rekreation eller energiproduktion. Naturresurserna kan bestå av t.ex. fiskfångster, mineraler i havsbottnen eller kustens rekreationsmiljö. Med främjande av hållbar utveckling och tillväxt vad gäller de olika användningsområdena avses t.ex. att havsplaneringen ska beakta den marina miljöns och ekosystemens bärkraft.
I 2 mom. föreskrivs det att havsplaneringen ska granska de olika användningsområdenas nuvarande och framtida behov och försöka samordna dem. Det är i synnerhet energisektorn, sjötransporten, fisket och vattenbruket, turismen, rekreationen samt bevarandet, skyddet och förbättringen av miljön och naturen som är sådana användningsområden som behöver granskas och samordnas. Inom havsplaneringen kan dessutom även andra användningsområden granskas.
Dessutom föreskrivs det att havsområdets särdrag ska beaktas när planen utarbetas. Till dessa hör bl.a. de naturgeografiska förhållandena, naturvärdena och kulturarvet. I planeringen ska det också fästas uppmärksamhet vid växelverkan mellan hav och land. Det kan vara fråga om t.ex. befintlig eller planerad bebyggelse, hamnar, trafikförbindelser, energinät eller annan verksamhet som bedrivs på land men som påverkar havet. Dessutom ska försvarets och gränsbevakningens behov beaktas.
Genom den föreslagna bestämmelsen genomförs förpliktelserna i artiklarna 1, 4.2, 4.5, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2 a, 6.2 b, 6.2 c, 7 och 8 i havsplaneringsdirektivet.
67 b §.Utarbetande och godkännande av en havsplan. Det föreslås att en ny 67 b § fogas till lagen. I paragrafen föreslås bestämmelser om utarbetande och godkännande av en havsplan.
I paragrafen föreskrivs att det utarbetas en havsplan för territorialvattnet och den ekonomiska zonen. Territorialvatten definieras i lagen om gränserna för Finlands territorialvatten och ekonomisk zon definieras i lagen om Finlands ekonomiska zon.
De förbund på landskapsnivå, vars område innefattar territorialvatten, ansvarar för att en havsplan utarbetas och godkänns. Förbunden på landskapsnivå ska bereda havsplanen i samarbete med varandra. Förbunden på landskapsnivå kan sinsemellan komma överens om ett eventuellt gemensamt förfarande för godkännande. Genom samarbetet eftersträvas övergripande och omfattande planering, samordning av processer och planer samt resurseffektivitet.
Förbunden på landskapsnivå ska samordna sina havsplaner och i den mån det är möjligt även samordna sina havsplaner med Ålands havsplaner. Avsikten är att kontinuiteten i de funktioner som anges i planerna ska säkerställas och att eventuella motstridigheter mellan de olika planerna ska undvikas.
Genom den föreslagna bestämmelsen genomförs förpliktelserna i artiklarna 2.1, 4.1, 6.2 c och 13.1 i havsplaneringsdirektivet.
I 2 mom. föreslås ett bemyndigande för statsrådet att utfärda förordning. Närmare bestämmelser om antalet havsplaner, planeringsområdena och tidsfristerna utfärdas genom förordning av statsrådet.
I propositionen föreslås det inte några bestämmelser om havsplanernas utformning, utan det är en fråga som förbunden på landskapsnivå själva får ta ställning till. Det bemyndigande att utfärda förordning som föreslås i 2 mom. kompletteras dock med möjligheten att utfärda bestämmelser om havsplanernas utformning genom förordning.
67 c §.Deltagande och utlåtanden. Det föreslås att en ny 67 c § fogas till lagen. I paragrafen föreslås bestämmelser om deltagande i havsplaneringen.
I 1 mom. föreslås det att förbunden på landskapsnivå ska ordna beredningen av en havsplan så att de myndigheter och sammanslutningar vars verksamhetsområde behandlas vid planeringen har möjlighet att delta i beredningen av planen. I ett tillräckligt tidigt skede av planeringsprocessen ska förbunden på landskapsnivå begära utlåtande av de myndigheter och sammanslutningar vars verksamhetsområde planen berör på ett väsentligt sätt. Dessa verksamhetsområden innefattar åtminstone energisektorn, sjötransporten, fisket och vattenbruket, turismen, rekreationen samt skyddet av miljön och naturen. Ett syfte för möjligheten att delta och remissförfarandet är att den plan som utarbetas ska förankras hos de olika aktörerna och att planens genomslag ska öka. Beträffande den ekonomiska zonen ska utlåtande begäras av utrikesministeriet. Med hjälp av utrikesministeriets utlåtande säkerställs det att folkrättsliga förpliktelser som gäller den ekonomiska zonen beaktas i planerna.
Andra än de som avses i 1 mom. ska ges tillfälle att ta del av beredningsmaterialet och framföra sina synpunkter om det. Detta ska ske genom att information om ärendet lämnas på internet. Tillfälle att framföra synpunkter ges genom att beredningsmaterialet hålls framlagt i minst 30 dagar.
Genom den föreslagna paragrafen genomförs förpliktelserna i artiklarna 6.2 d och 9 i havsplaneringsdirektivet.
67 d §. Information om en havsplan. Det föreslås att en ny 67 d § fogas till lagen. I paragrafen föreslås bestämmelser om information om en havsplan.
Förbunden på landskapsnivå ska informera om en godkänd havsplan och dess motivering på internet. Av motiveringen ska framgå bl.a. hur synpunkter och utlåtanden har beaktats i planen. Information om en godkänd havsplan ska dessutom sändas till de myndigheter och sammanslutningar som har deltagit i beredningen. Den godkända planen ska vara tillgänglig för de olika parterna på internet.
I 2 mom. föreslås en bestämmelse om att de godkända havsplanerna ska lämnas till miljöministeriet. Förbunden på landskapsnivå ska utan dröjsmål lämna de godkända havsplanerna och ändringarna i dem till miljöministeriet för kännedom, för att ministeriet ska kunna rapportera om havsplanerna till Europeiska unionens kommission inom den tidsfrist på tre månader som anges i direktivet.
Genom den föreslagna paragrafen genomförs förpliktelserna i artikel 9 i havsplaneringsdirektivet.