1.1
Lagstiftning och praxis
Arbets- och näringsministeriet har tillsammans med näringslivsorganisationer och Finpro ry:s ledning inlett en beredning som syftar till att ändra Finpro ry från en registrerad förening till ett aktiebolag som den finska staten äger helt. Staten bildar ett aktiebolag vid namn Finpro Oy. Därefter ska Finpro ry:s funktioner inklusive tillgångar, skulder och ansvarsförbindelser i enlighet med föreningens stadgar och föreningslagen (503/1989) doneras till helt statsägda Finpro Oy. Nya Finpro Oy fortsätter med Finpro ry:s uppgifter med samma innehåll som i den verksamhet som föreningen bedrev.
Finpro ry är en icke-vinstsyftande registrerad förening och statsbidragssammanslutning som bildades år 1919. Dess avsikt är att förbättra finländska företags konkurrenskraft, främja företagens internationalisering, främja utländska investeringar och kapitalplaceringar i Finland samt höja tillströmningen av utländska turister till Finland.
Finpro ry:s verksamhet är indelad i tre huvudfunktioner, som är 1) Export Finland, 2) Invest in Finland och 3) Visit Finland. Export Finland har till uppgift att hjälpa finländska företag att växa och ha framgång på internationella marknader. Invest in Finland har som mål att främja utländska investeringar och kapitalplaceringar i Finland. Visit Finland har till uppgift att främja, utveckla och forska i turism från utlandet till Finland. Utöver de ovan nämnda funktionerna organiserar Finpro delegationsbesök och medverkar i specialfinansierade projekt.
Koncernen Finpro ry utgörs av Finpro ry, FinChi Innovation Center Company Ltd, som är verksamt i Shanghai i Kina, företaget Finpro USA Inc, som är verksamt i USA samt i Finland registrerade Finpro Oy, som inte har egentlig verksamhet. Finpro Oy, som ägs av nuvarande Finpro ry, kommer att överlåta sin firma till nya Finpro Oy som staten bildar.
År 2012 överfördes Invest in Finland-stiftelsens verksamheter till Finpro ry. År 2014 åtskildes den av Finpro ry bedrivna avgiftsbelagda konsulteringsverksamheten från Finpro ry. Vid ingången av 2015 utvidgades Finpro ry:s verksamhetsområde även till främjande av turistnäringen och utveckling av bilden av Finland som turistland, när den operativa verksamheten vid Centralen för turistfrämjande överfördes till Finpro ry. Finpro fokuserar på offentlig service och är i nuläget nästan helt statligt finansierad. I slutet av 2014 hade Finpro ry 176 anställda, av dem 95 i Finland och 81 utomlands.
Finpro ry:s verksamhet utomlands har juridiskt och administrativt organiserats på olika sätt i olika länder. Den största delen av dem som är anställda vid Finpro ry:s utländska verksamhetsställen arbetar direkt under Finpro ry. En del av Finpro ry:s funktioner utomlands har organiserats i samband med finska beskickningar utomlands, där personalen har diplomatstatus. 27 § i lagen om utrikesförvaltningen (204/2000) möjliggör att en person är medlem av beskickningspersonalen och får diplomatstatus trots att personen inte står i anställningsförhållande till en offentligrättslig sammanslutning, om det finns särskilda skäl till det och personens uppgifter ansluter sig till verksamheten inom utrikesrepresentationen. Ändringen av Finpro ry till aktiebolag påverkar ur perspektivet för lagen om utrikesförvaltningen inte möjligheterna för Finpros personal att vara verksamma i anslutning till utrikesrepresentationerna.
Finpro ry är en central del av nätverket Team Finland och samordnar sina tjänster tillsammans med andra aktörer som hjälper företag som internationaliserar sig. Finpro ry:s verksamhet styrs av en styrelse som föreningens medlemmar samt arbets- och näringsministeriet utsett. Styrelsens viktigaste uppgift är att fastställa Finpros strategi och övervaka genomförandet av strategin. Arbets- och näringsministeriet ansvarar huvudsakligen för finansieringen av Finpro ry:s verksamhet. Ministeriets målriktlinjer och strategier tillsammans med Team Finland-strategin påverkar Finpro ry:s verksamhet genom resultatstyrningen.
Medlemmarna i Finpro ry är cirka 430 finländska företag, Finlands Näringsliv EK ry, Suomen Yrittäjät ry, Turism- och Restaurangförbundet MaRa rf, samt Teknologiateollisuus - Teknologiindustrin ry. Finpro ry är nästan helt statligt finansierad och ingår i arbets- och näringsministeriets (ANM) koncern. Finpro ry verkar i tätt samarbete med aktörerna inom det finländska innovationsekosystemet, såsom Tekes, Finnvera, NTM-centralerna och utrikesministeriet.
Det har inte stiftats någon separat lag om Finpro ry, men bestämmelser om statsbidrag till Finpro ry utfärdas genom Statsrådets förordning om allmänt understöd till sammanslutningar som främjar utrikeshandeln, näringspolitiken och företags internationalisering (1301/2010).
1.2
Den internationella utvecklingen samt lagstiftningen i utlandet
1.2.1
Danmark
I Danmark är den organisation som motsvarar Finpro Oy the Trade Council, på danska Eksportrådet. Det är en organisation som är underställd danska staten och har till uppgift att främja danska företags export samt utländska investeringar i Danmark. The Trade Council är underställt utrikesministeriet i Danmark. The Trade Council tillhandahåller avgiftsfria tjänster, skräddarsydda lösningar samt subventionerade program för sina kunder.
VisitDenmark än en organisation för turistfrämjande som motsvarar Finpro Oy. Bestämmelser om organisationens verksamhet finns i en speciallag, Lov om Visitdenmark. VisitDenmark är verksam under ekonomi- och näringsministeriet i Danmark.
The Trade Council finansieras huvudsakligen av danska staten, men organisationen finansierar cirka 29 % av sin verksamhet genom intäkter från sina avgiftsbelagda tjänster. The Trade Council har bildats genom lag som en del av lagen om utrikesförvaltningen som utfärdades år 2000.
1.2.2
Sverige
I Sverige heter den organisation som motsvarar Finpro Oy Sveriges Export och Investeringsråd, som använder firman Business Sweden. Business Sweden är en juridisk person, som har registrerats som en juridisk person i föreningsform i handelsregistret i Sverige. Business Swedens verksamhet är indelad i fyra olika delområden: 1) exportinformation och relationer med ambassader, 2) exportkonsultation, 3) exportfrämjande samt 4) investeringsprojekt.
Business Sweden ägs av svenska staten och näringslivet tillsammans. Merparten av de anställda vid Business Sweden är utstationerades arbetstagare som inte har diplomatstatus. Direktörerna för utlandskontoren har alltid diplomatstatus, men de är underställda utrikesdepartementet. I länder där diplomatstatus inte har erhållits, har Business Sweden separata dotterbolag.
Ungefär hälften av finansieringen av Business Swedens verksamhet kommer från svenska staten och andra hälften från inkomster från konsultuppdrag. Även näringslivet deltar med sin insats i finansieringen av verksamheten.
VisitSweden är en organisation för turistfrämjande som motsvarar Finpro Oy. Organisationen har registrerats som aktiebolag. Av bolaget ägs 50 % av svenska saten och 50 % av Svensk Turism AB, som respresenterar turistnäringen. VisitSweden är verksamt under näringsdepartementet i Sverige.
1.2.3
Norge
Innovasjon Norge är ett bolag som motsvarar finska Finpro och Tekes. Bolaget är verksamt på uppdrag av olika ministerier och kommuner. Dess huvudsakliga mål är att samordna närings- och utvecklingsverksamhet som är lönsamt ur företags- och samhällsekonomiskt perspektiv samt utveckla regionernas näringsmöjligheter. Innovasjon Norge främjar innovationer och företags konkurrenskraft, norska företags verksamhet utomlands, Norge som turistmål och medverkar i landsbygdens regionutveckling.
Innovasjon Norge bildades år 2003 genom en speciallag. Innovasjon Norge är en separat juridisk person, som har sektorspecifikt ansvar för sina beslut. Bolagets styrelse ansvarar för bolagets verksamhet och bolagets resultat. Innovasjon Norges huvudägare är norska staten, som äger 51 % av bolagets aktier. Resten av bolagets aktier ägs av de norska landskapen.
1.3
Bedömning av nuläget
Finpro ry är en nästan helt statligt finansierad organisation, där den högsta beslutanderätten innehas av företrädare för näringslivet. Enligt huvudregeln har medlemmarna bestämmanderätt i föreningar. På grund av detta är förening inte den optimala organisationsformen med tanke på statens ägarstyrning.
Finpro ry är en fast del av nätverket Team Finland, men dess självständiga ställning som förening möjliggör inte till exempel bredare informationsutbyte och gemensamma datasystem med andra Team Finland-organisationer.
Finpro ry:s verksamhet har ändrats till en sammanslutning som enbart levererar offentliga tjänster. Bolagiseringen av Finpro ry slutför denna planerade stora reform- och utvecklingsprocess.