2.1
MiFIR
Tillämpningsområde och definitioner (artiklarna 1 och 2)
Att göra bestämmelserna om tillämpningsområdet till en tydligare del av MiFIR för att säkerställa enhetlig tillämpning samt komplettering av definitionerna: I fråga om konsoliderad handelsinformation har man definierat core market data (kärninformation om handel). Som kärninformation om handel har man i fråga om finansiella instrument i form av eget kapital definierat bland annat följande: de bästa köp- och försäljningsanbuden (pris och mängd); genomförda affärer (pris och mängd), dagens interna auktionsinformation och dagens slutauktionsinformation.
Krav på öppenhet i handel (artiklarna 4, 5, 9, 11 och 13)
Upprätthållare av en reglerad marknad (börs) och ett multilateralt handelssystem (MTF) kan av den behöriga myndigheten beviljas befrielse (waiver) från att publicera anbudsinformation före en affär. Handel inom ramen för referenspris-waiver skulle framöver begränsas så att endast anbud av en viss storlek skulle dra nytta av befrielsen från publicering. Mekanismen för begränsning av handel inom ramen för referenspris- och avtalsaffärs-waiver (DVC) förenklas genom att man avlägsnar den handelsplatsspecifika maximigränsen på fyra procent och framöver begränsar handeln i hela unionen till sju procent i stället för åtta procent som tidigare. Den behöriga myndighetens rätt att enligt övervägande bevilja uppskov med publiceringen av information om affärsverksamhet (deferral) inskränks genom att begränsa antalet uppskovsalternativ. Den europeiska värdepappersmarknadsmyndigheten (ESMA) får befogenheter att genom tekniska standarder närmare definiera hur kravet på ”rimliga kommersiella villkor” (RCB) tillämpas när information från före och efter en affär görs tillgänglig.
Striktare krav på systematiska internhandlare (artiklarna 14 och 17a)
Skyldigheten för systematiska internhandlare att ge bindande prisanbud preciseras och reglerna för prissättning av internhandel blir striktare. Systematiska internhandlare ska framöver publicera bindande prisanbud som är minst två gånger större än den etablerade marknadsstorleken (standard market size). Därtill ska systematiska internhandlare framöver följa prisändringsintervall (tick sizes), om det inte är fråga om en stor affärsverksamhet i förhållande till den normala marknadsstorleken (large in scale, LIS).
Handelsplatser och systematiska internhandlare åläggs att lämna ut handelsinformation till tillhandahållande av konsoliderad handelsinformation (artiklarna 22a, 22b och 22c)
Handelsplatserna (börser, MTF:er och organiserade handelsplattformar (OTF)) är skyldiga att överlåta kärninformation om handeln till tillhandahållare av konsoliderade handelsuppgifter. Skyldigheten omfattar också systematiska internhandlare. Dessa aktörer ska också synkronisera sina handelsklockor.
Handelsskyldighet för listade värdepapper (aktier) (STO) (artikel 23)
Placeringstjänstföretagens skyldighet att genomföra aktieaffärer på handelsplatser eller gentemot en systematisk internhandlare preciseras så att skyldigheten gäller sådana aktier som gjorts till föremål för handel på handelsplatsen, som har en ISIN-kod inom EES-området. Ett undantag till handelsskyldigheten utgörs av situationer där man handlar med aktier på en handelsplats i ett tredje land med ett tredje lands valuta eller där handeln sker mellan godkända motparter eller professionella motparter och affären inte påverkar bildandet av priset. ESMA för framöver en förteckning på sin webbplats över aktier som omfattas av handelsskyldigheten.
Val av tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation och dennas skyldigheter (artiklarna 27da och 27ha)
I regelverket definieras den process som ESMA ska följa när den väljer tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation, och där stadgas också om de organisatoriska förutsättningarna för tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation. Tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation åläggs att rapportera offentligt. ESMA får tillsynsbefogenheter.
Handelsskyldigheter för derivat (DTO) (artiklarna 28, 32a, 35, 36, 38, 38g och 38h)
Handelsskyldigheten för derivat (derivatives trading obligation, DTO) förenhetligas med EMIR-förordningens skyldighet till central motpartsclearing (clearing obligation). Kommissionen kan tillfälligt avbryta handelsplatsskyldigheten som marknadsgarant för placeringstjänstföretag som verkar med motparter utanför EES-området. Clearingskyldigheten för standardiserade derivat gäller inte längre sådana derivat med vilka affärer inte har genomförts på en handelsplats som anslutit sig till clearingsystemet. På motsvarande sätt behöver handelsplatsen inte godkänna alla clearingplatser som anslutna till den.
Förbud för tillhandahållare av placeringstjänster att mot betalning styra uppdrag från icke-professionella placerare (artikel 39 a)
Syftet med artikeln är att förbjuda payment for order flow, det vill säga en praxis där en tillhandahållare av placeringstjänster får betalt av en tredje part för att den styr alla handelsuppdrag som den får till den plats som den tredje parten fastställt.