Allmänt
Till följd av covid-19-pandemin begränsade Finland restaurangverksamheten och ingrep därmed på ett betydande sätt i den grundlagsfästa näringsfriheten. Genom en lag som gäller temporärt till utgången av maj ska förplägnadsrörelser och de utrymmen inomhus och utomhus som hör till dem hållas stängda för kunderna.
Konsekvenserna för restaurangernas affärsverksamhet har varit dramatiska. Regeringen beredde snabbt en lag om begränsning av förplägnadsrörelsers verksamhet, men en proposition om kompensation till följd av begränsningen kom först förra veckan till riksdagen. Det är inte ändamåls-enligt, eftersom riksdagen uttryckligen förutsatte att det genom lag föreskrivs om en skälig ersättning.
Det är bra att riksdagen äntligen kan behandla propositionen om restaurangstöd. Den är dock behäftad med åtskilliga grundläggande brister, och redan nu måste det påpekas att det med stöd av grundlagen är statsrådet som ansvarar för beredningen av lagstiftningsförslag. Nu är dock läget det att den minister som ansvarar för ärendet har föreslagit att riksdagen gör de korrigeringar som behövs i propositionen. Riksdagen har inte tillgång till samma lagberedningsresurser som statsrådet, vilket det finns anledning att fästa särskild uppmärksamhet vid.
Problemen med restaurangstödet
Regeringens modell innefattar dels ersättning för direkt skador, dels ett element som syftar till återanställning. Det största problemet med modellen kan anses vara att det totala stödet (123 000 000 euro) inte räcker till för att kompensera näringsidkarna för de skador som situationen orsakat.
I den modell som regeringen föreslår ska granskningsperioden för minskningen av omsättningen vara januari och februari. Det kan inte anses ändamålsenligt, eftersom detta är den sämsta tiden för många aktörer i fråga om omsättning. Däremot riktas begränsningsåtgärderna mot den tid då vårens storhelger infaller, alltså en tid som försäljningsmässigt är bättre än början av året. Stödet måste, enligt företagets val, beräknas antingen enligt försäljningen under föregående räkenskapsperiod, under de sex senaste månaderna före krisen eller under motsvarande period 2019. Om restaurangen har startats under eller efter beräkningsperioden, ska den genomsnittliga försäljningen under månaderna före krisen användas som beräkningsgrund.
Det är också problematiskt att den som fått utvecklingsstöd inte kan få restaurangstöd. Det kan innebära en bestraffning av den som har försökt utveckla nya former av restaurangaffärsverksamhet, till exempel nya koncept för försäljning av mat för avhämtning eller leverans utanför restaurangen. Vi föreslår att lagförslaget ändras så att andra stöd som beviljats på grund av coronaepidemin inte påverkar stödbeloppet enligt den föreslagna stödmodellen.
Stödet för återanställning kan anses ha positiva effekter. Det är dock i princip problematiskt att stödet inte beaktar de realiteter som råder inom branschen, exempelvis att inhyrd arbetskraft ofta anlitas inom branschen. Modellen beaktar inte alls dessa arbetstagare.
Ett annat problem med stödmodellen är att den behandlar företag av olika storlek olika, trots att begränsningsåtgärderna har gällt alla aktörer inom branschen. Den grundlagsenliga rätten att idka näring är inte beroende av företagets storlek. Stödmodellen måste vara konkurrensneutral och stödja alla aktörer inom branschen på lika villkor.
Avslutningsvis
Tidpunkten för utbetalning av restaurangstödet måste justeras. Företagens kassakris är akut, så det är problematiskt att utbetalningen av stödet dröjer. Det viktigaste är att de som utsatts för begränsningsåtgärderna beviljas stöd så snabbt som möjligt.
Vi anser att stödet för förplägnadsverksamhet måste uppgå till minst 300 000 000 euro för att täcka åtminstone en del av de skador som orsakas affärsverksamheterna. Referensperioden måste också ses över så att den bättre motsvarar de faktiska ekonomiska skadorna. Konsekvenserna av andra coronarelaterade stöd för restaurangstödets belopp måste slopas. Modellens beräkningsgrunder måste förenklas och det måste säkerställas att stödet behandlar alla företag inom branschen på lika villkor.