Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen om godkännande och sättande i kraft av konventionen om förhindrande av olagliga handlingar i samband med internationell civil luftfart, det kompletterande protokollet till konventionen om förhindrande av olagligt besittningstagande av luftfartyg och protokollet om ändring av konventionen om brott och vissa andra handlingar, begångna ombord på luftfartyg, samt med förslag till lag om ändring av strafflagen (RP 232/2020 rd): Ärendet har remitterats till kommunikationsutskottet för utlåtande till lagutskottet.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
På basis av de motiveringar som framgår av propositionen och den utredning som utskottet fått anser utskottet att avtalen och de ändringar som gjorts i dem i princip är bra och förordar att propositionen godkänns.
Vid utfrågningen av sakkunniga har propositionen ansetts vara viktig och välkommen, och man har understött godkännandet och ikraftsättandet av överenskommelserna om förhindrande av olagliga handlingar i anslutning till internationell civil luftfart och ändringarna i dem. Det har ansetts viktigt att avtalen träder i kraft också globalt och att Finlands åtgärder för att sätta i kraft konventionen för sin egen del stöder detta. Det gemensamma syftet med de aktuella avtalen är att förbättra och effektivisera säkerheten inom den civila luftfarten. Utskottet konstaterar att Finland är internationellt erkänt som en stat med stark flygsäkerhet och genom att förbinda sig till avtalen profilerar sig Finland som en modern flygsäkerhetsstat ännu starkare än tidigare.
Avtalen ses som ett sätt att bättre stärka den rättsliga ramen för internationellt samarbete. Vid utfrågningen av sakkunniga har man förhållit sig positiv till alla åtgärder som syftar till att stärka säkerheten inom den civila luftfarten, främja kampen mot terrorism och effektivisera genomförandet av straffansvaret. Alla åtgärder för att öka förtroendet för flygtrafiken som ett säkert transportsätt har betraktats enbart som positiva. Utskottet anser det vara bra att man i avtalen har identifierat att olika hotbilder bland annat i anslutning till terrorism blir mångsidigare och att man på behörigt sätt beaktar bland annat kemiska och biologiska vapen samt de problemsituationer som cyberbrottslighet eventuellt orsakar. Utskottet anser att avtalen gör det möjligt att utvidga det internationella samarbetet.
Utskottet lägger vikt vid rätten enligt Montrealprotokollet att i landningsstaten överlåta en person som uppträtt störande ombord på ett luftfartyg utifrån befälhavarens subjektiva bedömning. Således främjas flygsäkerheten av överlåtelserätten enligt Montrealprotokollet.
Kommunikationsutskottet föreslår
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var