Allmänt
Genom propositionen utvidgas arbetarskyddsmyndighetens rätt att få och lämna ut uppgifter när den utför sina tillsynsuppdrag i anslutning till bekämpningen av svart ekonomi. Reformen syftar till att effektivisera arbetarskyddsmyndighetens verksamhet och samarbetet mellan myndigheterna vid bekämpningen av svart ekonomi.
Reformen genomförs genom att ändra bestämmelserna om arbetarskyddsmyndighetens rätt att få och lämna ut sekretessbelagda uppgifter i lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen (44/2006, nedan tillsynslagen). Genom den nya regleringen får arbetarskyddsmyndigheterna i framtiden också möjlighet att utbyta information inom alla sina tillsynsuppdrag som arbetarskyddsmyndighet. Dessutom ändras lagen om Enheten för utredning av grå ekonomi så att arbetarskyddsmyndigheten har rätt att få fullgöranderapporter av Enheten för utredning av grå ekonomi.
Tillsynslagen ändras vid reformen också så att allt flera aktörer kan lämna en anmärkning om arbetarskyddsmyndighetens verksamhet och så att arbetarskyddsinspektören kan meddela arbetsgivaren en uppmaning i ärenden som gäller skriftligt intyg om permittering eller skriftligt meddelande om grunderna för upphävande av arbetsavtal till arbetstagaren.
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet har i flera sammanhang (bl.a. AjUB 5/2009 rd, AjUU 16/2010 rd och AjUU 17/2012 rd) betonat vikten av arbetarskyddsmyndigheternas rätt att få information och framhållit att det är nödvändigt att utvidga denna rätt för att kunna effektivisera bekämpningen av svart ekonomi och lösa de problem man stött på i det praktiska tillsynsarbetet. Utskottet anser att det är viktigt att riksdagen nu föreläggs en proposition om rätten att få och lämna ut uppgifter. Utskottet tillstyrker lagförslagen utan ändringar men med följande kommentarer.
Utvidgning av rätten att få information och fullgöranderapport
Som utgångspunkt får arbetarskyddsmyndigheten de uppgifter och handlingar som behövs vid tillsynen direkt av de enskilda tillsynsobjekten. Den informationen räcker ändå inte alltid, utan i vissa fall behövs det kompletterande och jämförande information också av myndigheterna. För att tillsynen ska kunna riktas in på rätt sätt behövs det också uppgifter för att hitta företag i vars verksamhet det är mer sannolikt att det förekommer försummelser och missförhållanden än i andras. Arbetarskyddsmyndighetens rätt att få information är i dag begränsad och sekretessbelagda uppgifter kan fås endast av vissa myndigheter. Detta orsakar problem vid den praktiska tillsynen och vid riktandet av tillsynen.
Enheten för utredning av grå ekonomi utarbetar fullgöranderapporter för att bekämpa svart ekonomi på begäran av de myndigheter som har rätt att få rapporterna. Rapporterna får innehålla offentliga uppgifter och uppgifter som den myndighet som begärt rapporten har rätt att få. I en rapport analyseras uppgifter som sammanställts från olika källor och på det sättet får man en klar helhetsbild av tillsynsobjektets verksamhet.
När Enheten för utredning av grå ekonomi inrättades föreslog arbetslivs- och jämställdhetsutskottet i ett utlåtande till finansutskottet (AjUU 16/2010 rd) att förteckningen över de myndigheter som har rätt att få fullgöranderapporter skulle kompletteras med arbetarskyddsmyndigheten vilket skulle ha effektiviserat möjligheterna att rikta tillsynen. Arbetarskyddsmyndigheterna togs ändå inte med, på grund av deras begränsade rätt att få information.
I den nu aktuella propositionen föreslås det att arbetarskyddsmyndighetens rätt att få uppgifter utvidgas när den utför tillsynsuppdrag i anslutning till bekämpningen av svart ekonomi. När rättigheterna utvidgas kan uppgifterna utnyttjas bättre än i dag också vid utarbetandet av fullgöranderapporter. Det föreslås därför att arbetarskyddsmyndigheten tas med i förteckningen över myndigheter som har rätt att få fullgöranderapporter.
Utskottet anser att de föreslagna ändringarna är viktiga och behövliga. Arbetarskyddsmyndighetens möjligheter att bekämpa svart ekonomi och utöva arbetarskyddstillsyn underlättas och effektiviseras betydligt genom reformen. Reformen minskar handlingsutrymmet för aktörerna inom den svarta ekonomin och ökar risken för att företag som bedriver svart ekonomi ska åka fast. Dessutom ökar propositionen den sunda konkurrensen mellan företagen när tillsynen effektiviseras och bättre kan riktas till de företag som missköter sig.
Rätt att få datamängder och att lämna ut uppgifter
Enligt den föreslagna nya 4 c § i tillsynslagen har arbetarskyddsmyndigheten framöver rätt att få datamängder av myndigheter och andra som sköter offentliga uppdrag för att rikta tillsynen enligt lagen om beställarens utredningsskyldighet och ansvar vid anlitande av utomstående arbetskraft (1233/2006). Med datamängder avses en begränsad förteckning över enheter som registreras i företags- och organisationsdatasystemet enligt vad som överenskommits med den som lämnar ut uppgifterna. Vid avgränsningen beaktas arbetarskyddsmyndighetens behov av uppgifter för att kunna rikta sin tillsyn.
Utskottet noterar att arbetarskyddsmyndigheten i samband med datamängderna också får uppgifter som inte behövs i enskilda tillsynsuppdrag. De uppgifter som inte behövs för att rikta tillsynen ska enligt 3 mom. omedelbart utplånas.
Enligt den föreslagna nya 4 d § har arbetarskyddsmyndigheten trots sekretessbestämmelserna rätt att på eget initiativ lämna ut uppgifter till de instanser som nämns i bestämmelsen när man misstänker försummelser eller missförhållanden. Utskottet betonar att rätten inte gäller sådana obehövliga uppgifter enligt 4 c § som fåtts i samband med datamängder och omedelbart ska förstöras. Uppgifter som fåtts med stöd av den bestämmelsen och används vid tillsynen över beställaransvaret ska däremot på normalt sätt fogas till arbetarskyddsmyndighetens uppgifter om respektive inspektion. Uppgifterna utplånas senare enligt planen för informationsstyrning.
Utveckling av datasystemen
För att fullgöranderapporterna ska kunna utnyttjas krävs det ett gemensamt gränssnitt mellan datasystemen för Enheten för utredning av grå ekonomi och arbetarskyddsmyndigheterna. Gränssnittet ska stödja sammanslagningen av uppgifterna och det ska följa god databehandlingssed. Enligt uppgift till utskottet har man inte kunnat satsa tillräckligt på att skapa ett gemensamt gränssnitt på grund av arbetarskyddsmyndigheternas minskade resurser, vilket kan göra att det dröjer innan man kan dra full nytta av reformen. Utskottet förutsätter att tillräckliga resurser reserveras för att utveckla datasystemen och datasäkerheten.
I framtiden kan tillsynen över lagen om beställaransvar riktas in bättre. Av den anledningen väntas antalet tillsynsärenden där en försummelseavgift påförs öka markant. Detta ökar samtidigt också Rättsregistercentralens uppgifter i anslutning till uttaget av avgifterna. För närvarande sköter Rättsregistercentralen uttaget manuellt, eftersom man inte har kunnat göra de ändringar i datasystemet från 2004 som skulle göra det möjligt att sköta åtgärderna med hjälp av systemet. Utskottet anser att det är viktigt att Rättsregistercentralen får tillräckliga resurser för att utveckla datasystemet.