Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lönegarantilagen, av 7 och 26 § i lagen om lönegaranti för sjömän och av 6 § i lagen om Enheten för utredning av grå ekonomi (RP 196/2016 rd): Ärendet har remitterats till arbetslivs- och jämställdhetsutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
I propositionen föreslås det att lönegarantilagen, lagen om lönegaranti för sjömän och lagen om Enheten för utredning av grå ekonomi ändras. Enligt propositionen ska sådana ändringar göras i lönegarantilagarna som behövs för att säkerställa arbetstagarnas rättssäkerhet för att systemet med lönegaranti inte ska utgöra ett hinder för de överlevnadsavtal som avses i det konkurrenskraftsavtal som arbetsmarknadsorganisationerna ingått. I propositionen föreslås dessutom ändringar som ger lönegarantimyndigheten en möjlighet att utnyttja de fullgöranderapporter som Enheten för utredning av grå ekonomi producerar.
Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2017.
Syftet med de föreslagna ändringarna är att vissa bestämmelser som gäller systemet med lönegaranti inte ska vara ett hinder för att ingå sådana överlevnadsavtal som avses i konkurrenskraftsavtalet. Överlevnadsavtal för viss tid med försämrade anställningsvillkor kan ingås för att trygga ett företags verksamhetsbetingelser och arbetstillfällen. I avtalet kan man komma överens om att skjuta fram utbetalningen av vissa löneförmåner, såsom semesterpenningen. Nu behövs det lagändringar av två skäl. För det första har avtalen om att flytta förfallodagen inte alltid ansetts vara bindande för lönegarantimyndigheten. För det andra kan lönegarantimyndigheten anse att ett överlevnadsavtal indikerar att arbetstagarna har varit medvetna om arbetsgivarens betalningssvårigheter men trots det fortsatt sin anställning, vilket är en grund för att neka lönegaranti. För att trygga arbetstagarnas ställning föreslås det att bestämmelserna ändras så att överlevnadsavtal inte får tolkas till arbetstagarnas nackdel vid beslut om lönegaranti och att ett avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare om att framskjuta betalningsdagen också binder lönegarantimyndigheten. Arbets- och jämställdhetsutskottet anser att förslagen är motiverade.
Utskottet noterar att de föreslagna ändringarna också leder till strikta form- och fataljkrav för ansökan om och beviljande av lönegaranti. Ett avtal om att framskjuta betalningsdagen är bindande för myndigheten om det innan fordran förfallit till betalning har ingåtts på ett korrekt sätt i rättsligt hänseende. Om avtalet har ingåtts i strid med tvingande lagstiftning eller ett kollektivavtal är det ogiltigt. Framskjutandet av betalningsdagen kan ske formfritt men med tanke på de frister som gäller för lönegaranti är det nödvändigt att det sker skriftligt eller på något annat verifierbart sätt. Utskottet understryker att såväl arbetsgivare som arbetstagare måste informeras effektivt om vad som gäller vid ansökan om och utbetalning av lönegaranti, för att undvika att en ansökan om lönegaranti avslås på grund av formfel.
Utskottet konstaterar att det än så länge inte finns uppgifter om innehållet i överlevnadsavtal. Sannolikt kommer olika slags företag att ingå sådana avtal med varierande innehåll.
I propositionen behandlas endast de överlevnadsavtal som avses i konkurrenskraftsavtalet. Men det finns ett stort antal arbetsgivare i landet som står utanför kollektivavtalen. Det är fullt möjligt att motsvarande överlevnadsavtal ingås också i de här företagen. Utskottet påpekar därför att den lagändring i anslutning till överlevnadsavtal som behandlas i propositionen också kommer att omfatta företag som står utanför kollektivavtalen.
I propositionen föreslås det vissa ändringar i de bestämmelser med stöd av vilka lönegarantimyndigheten har rätt att få uppgifter ur fullgöranderapporter som gjorts vid Enheten för utredning av grå ekonomi. Syftet är att minska lönegarantimyndighetens administrativa börda och göra det lättare att reda ut oklarheter i samband med lönegaranti samt att motverka grå ekonomi. Utskottet ser positivt på förslaget.
Utskottet påpekar att det i förslaget till lag om ändring av lagen om Enheten för utredning av grå ekonomi inte har beaktats den senaste ändringen av lagens 6 §.
6 §. Syftet med fullgöranderapporter.
Utskottet konstaterar att det varken i ingressen eller i själva lagförslaget har observerats att 6 § ändrades genom lag 858/2016, varvid paragrafen kompletterades med en ny 17 punkt. På grund av detta måste ingressen och punktuppställningen i paragrafen ändras. Utskottet föreslår att 6 § ändras så att den tidigare infogade 17 punkten noteras, varvid den 17 punkt som föreslås i propositionen blir ny 18 punkt.
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var