Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor, 40 och 58 § i gruvlagen och 23 § i kärnenergilagen (RP 169/2021 rd): Ärendet har remitterats till ekonomiutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
Regeringen föreslår ändringar i lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor, gruvlagen och kärnenergilagen. Lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor kompletteras i fråga om genomförandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om bedömning av inverkan på miljön och Europaparlamentets och rådets direktiv om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där farliga ämnen ingår. Ändringarna gäller bestämmelserna om att bevilja, delge och söka ändring i tillstånd enligt direktiven. Dessutom görs vissa tekniska ändringar i lagen.
Vidare kompletteras lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor, kärnenergilagen och gruvlagen med hänvisningsbestämmelser som gäller den nya bestämmelse om bedömning av gränsöverskridande miljökonsekvenser som fogats till lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning.
De föreslagna lagarna avses träda i kraft före utgången av 2021.
Bakgrunden till de ändringar i lagstiftningen som föreslås i propositionen är de överträdelseförfaranden som Europeiska kommissionen har inlett. Den 28 november 2019 mottog Finland en formell underrättelse från kommissionen om det nationella genomförandet av det så kallade MKB-direktivet. Underrättelsen gällde genomförandet av direktivets krav på tillståndsförfaranden i den nationella lagstiftningen.
Den 3 juli 2020 fick Finland dessutom en officiell underrättelse från kommissionen om det nationella genomförandet av det så kallade Seveso III-direktivet om förebyggande av allvarliga olyckshändelser. Kommissionen ansåg att flera av bestämmelserna i direktivet inte har genomförts på behörigt sätt. Underrättelsen gäller inkluderande av detaljer i direktivet i den nationella lagstiftningen, och ändringarna är huvudsakligen av teknisk natur.
Finland har i sitt svar i fråga om genomförandet av MKB-direktivet meddelat att den nationella lagstiftningen kommer att kompletteras före utgången av 2021. I propositionen föreslås det att de sektorsspecifika tillståndsbestämmelserna ändras i lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor (kemikaliesäkerhetslagen), gruvlagen och kärnenergilagen.
När det gäller Seveso III-direktivet har Finland till vissa delar konstaterat att de bestämmelser som kommissionens underrättelse gäller redan finns i den nationella lagstiftningen. Finland har därför i sitt svar delvis bestridit kommissionens underrättelse. Till övriga delar har Finland meddelat att man kommer att ändra den nationella lagstiftningen. De ändringar som behövs gäller delvis samma bestämmelser som det krävs ändringar i enligt kommissionens ovannämnda underrättelse om MKB-direktivet.
Det nationella genomförandet av MKB-direktivet och Seveso III-direktivet kompletteras genom att behövliga ändringar görs i kemikaliesäkerhetslagen. Till bestämmelserna om tillståndsförfarande i kärnenergilagen och gruvlagen fogas bestämmelser som hänvisar till den nya 29 a § i MKB-lagen. Paragrafen innehåller bestämmelser om tillståndsmyndigheternas skyldigheter i projekt som har gränsöverskridande miljökonsekvenser.
Ekonomiutskottet anser att förslagen i propositionen behövs och till centrala delar är ändamålsenliga. Utskottet förordar att de lagförslag som ingår i propositionen godkänns med de preciserande ändringar som anges nedan.
Utskottet noterar också att utfrågade sakkunnig pekade på ett behov av att säkerställa smidiga tillståndsförfaranden med en skälig längd. Detta betonas också för sin del av den omfattande tillgång till rättslig prövning som förutsätts i den EU-lagstiftning som ligger till grund för regleringen. Med avseende på detta mål är det viktigt att tillståndsansökningarna bereds omsorgsfullt och öppet, å en sidan, och att tillståndsmyndigheternas verksamhet är effektiv, att tillståndsprocesserna görs smidigare och att det säkerställs tillräckliga myndighetsresurser å den andra. I den sektorsspecifika lagstiftningen bör man också sträva efter en konsekvent reglering av tillståndsförfarandena och rätten att söka ändring.
127 a §. Besvärsrätt.
Ekonomiutskottet föreslår att uttrycket ”sådana registrerade föreningar och stiftelser vars syfte är att främja naturvård, miljöskydd eller hälsoskydd i det område som berörs av den verksamhet som beslutet avser” ersätts med uttrycket ”den berörda allmänheten”. Syftet med ändringen är att säkerställa att bestämmelsen uppfyller kraven på att Seveso III-direktivet, som ligger till grund för propositionen, ska genomföras på behörigt sätt. Bestämmelsens ordalydelse motsvarar då de begrepp som används i direktivet. Begreppet ”den berörda allmänheten”, som definieras i lagens 6 § 23 punkt, inbegriper också de ovannämnda registrerade föreningarna och stiftelserna.
Ekonomiutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var
Samlingspartiets utskottsgrupp ser det som beklagligt att regeringen har lovat kommissionen en lagändring och inte har försökt utreda hur Finlands gällande rätt uppfyller kraven i MKB-direktivet.
Samlingspartiet anser att det är rätt att de berörda parterna har besvärsrätt i fråga om projekt som påverkar miljöns tillstånd. För att säkerställa en rättvis behandling av företagen och undvika överlappande arbete hos myndigheterna är det dock viktigt att säkerställa att beslut om miljötillstånd och kemikaliesäkerhetstillstånd för ett projekt inte överklagas två gånger på samma grunder. Tillstånden enligt kemikaliesäkerhetslagen är ofta en del av en omfattande tillståndshelhet för aktörerna inom industrin. Organisationer och kommuner har redan nu omfattande besvärsrätt när det gäller tillstånden. I fråga om tillstånd enligt kemikaliesäkerhetslagen kan besvären således inte längre gälla exempelvis MKB-slutsatsen, om besvär över denna redan har anförts och ärendet har behandlats i samband med tillståndsbeslutet enligt miljöskyddslagen. De nuvarande reformerna kräver en översyn som gör processerna tydligare och smidigare. Den här propositionen gör tvärtom.
Vi föreslår