Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 137 och 143 § i mervärdesskattelagen (RP 139/2016 rd): Ärendet har remitterats till finansutskottet för betänkande.
Ärendet har beretts i finansutskottets skattedelegation.
Delegationen har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
I propositionen föreslås det att mervärdesskattelagen ändras så att företag vars omsättning under räkenskapsperioden är högst 500 000 euro ges möjlighet att redovisa sådan mervärdesskatt enligt betalningsprincipen som ska betalas på försäljning eller som dras av för inköp.
Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.
Lagen avses träda i kraft vid ingången av 2017.
Sammantaget anser utskottet att propositionen behövs och fyller sitt syfte. Utskottet tillstyrker lagförslaget men med vissa ändringar som främst är tekniska och klarlägger det rådande rättsläget. Ändringarna motiveras separat i detaljmotiven.
Propositionens syfte är att utvidga tillämpningsområdet för möjligheten att redovisa mervärdesskatten enligt betalningsprincipen. Utöver det nuvarande tillämpningsområdet ska de skattskyldiga vars omsättning under räkenskapsperioden är högst 500 000 euro får möjlighet att om de så vill redovisa mervärdesskatten enligt betalningsprincipen, och då hänförs den mervärdesskatt som ska betalas på försäljningar och den mervärdesskatt som dras av för inköp till den månad då betalningen för den sålda varan eller tjänsten har influtit eller inköpet har betalats. Om den skattskyldige väljer den redovisning enligt betalningsprincipen som föreslås i propositionen ska den tillämpas symmetriskt på både försäljningar och inköp.
137 §.
Avsikten med propositionen är inte att ändra nuvarande tillämpningspraxis för mervärdesskatt enligt betalningsprincipen, dvs. att den skatt som ska betalas på försäljningar med avvikelse från prestationsprincipen får hänföras till den kalendermånad under vilken försäljningspriset eller en del av det har influtit. Den gällande 137 § innehåller inte något gränsbelopp för omsättningen, utan rätten att redovisa mervärdesskatten enligt betalningsprincipen bestäms utifrån rättigheterna och skyldigheterna i bokföringslagen. På denna grund kan de skattskyldiga som bokföringslagen inte tillämpas på eller som enligt bokföringslagen har rätt att upprätta bokslut enligt betalningsprincipen, om de så vill, redovisa mervärdesskatten enligt betalningsprincipen. Genom den ändring av bokföringslagen som trädde i kraft 2016 ville man jämställa rörelseidkare med yrkesutövare med avseende på bokföringsskyldigheten och på samma sätt befria dem från kravet på att upprätta bokslut i vissa situationer. Efter ändringarna i bokföringslagen ska den gällande 137 § i mervärdesskattelagen tolkas så att också rörelseidkare som inte är skyldiga att upprätta bokslut har rätt att redovisa mervärdesskatten enligt betalningsprincipen. När bokföringslagen reviderades gjorde man inte de behövliga ändringarna i 137 § i mervärdesskattelagen. Utskottet föreslår därför att 1 och 4 mom. kompletteras med hänvisningar också till de skattskyldiga som enligt bokföringslagen inte behöver upprätta bokslut. Utskottet betonar att det handlar om en klargörande ändring som de facto trädde i kraft vid ingången av 2016. Formuleringen i 2 mom. preciseras. I förfarandet enligt betalningsprincipen har kreditförluster som hänför sig till försäljning inte uppgetts.
143 §.
Till följd av den ovannämnda ändringen i 137 § 1 och 4 mom. görs en motsvarande precisering i 143 § 1 och 2 mom. Också här handlar det om ett klargörande av rättsläget.
Finansutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var