Utskottet tillstyrker lagförslaget, men med ändringar. Den ändring som utskottet föreslår är av teknisk natur. Utskottet behandlar kortfattat ändringen i slutet av sitt betänkande.
Under utfrågningen i utskottet understödde de sakkunniga i stor utsträckning propositionen, och den ansågs behövlig. Man fäste dock utskottets uppmärksamhet vid propositionens effekter, den låga gränsen för avdragets maximibelopp och lagens begränsade giltighetstid. Utskottet behandlar dessa viktiga teman nedan.
Allmänt
Propositionen kompletterar det gällande tilläggsavdraget för forsknings- och utvecklingsverksamhet skatteåren 2021—2025. Utskottet anser det vara viktigt att utveckla det nuvarande tilläggsavdraget och förlänga dess giltighetstid.
Utifrån en inkommen utredning kan man se att skatteincitamentens effekt accentueras uttryckligen hos små och medelstora företag. Stora företag bedriver forsknings- och utvecklingsverksamhet i större utsträckning än andra oberoende av skatteincitamenten. Dessutom bör det noteras att de stora företagen utnyttjar de så kallade direkta stöden i stället för skattesubventioner. Utskottet betonar att de stöd som beviljas via beskattningen och de direkta stöden kompletterar varandra och kan ha olika målgrupper, men att incitamenten alltid ska vara kostnadseffektiva och verkningsfulla. Utskottet anser det vara viktigt att användningen av skatteincitament är tillräckligt långsiktig. Det skapar behövlig stabilitet bland företagen och forskningsinstituten.
Arbets- och näringsministeriet utredde åren 2019—2020 tillsammans med Statistikcentralen läget när det gäller företagens samarbete med universiteten. Åren 2016—2018 var innovationssamarbetet med universiteten vanligast i stora företag som sysselsätter minst 250 personer. Nästan hälften av dem uppgav att de bedrev sådant samarbete, men i de medelstora företagen var andelen klart under en femtedel. Av de små företagen som sysselsätter 10—49 personer uppgav endast 7 procent att de bedrev innovationssamarbete med universiteten.
Utskottet anser det också viktigt att de incitament som riktas till olika företag behandlar företagen på ett enhetligt sätt. I denna bedömning beaktas också forsknings- och utvecklingsverksamheten inom jordbruket i full överensstämmelse med den övriga näringsverksamheten. Att förbättra gårdarnas lönsamhet är en av de viktigaste utmaningarna inom sektorn. Tilläggsavdraget kan vara ett betydande incitament för gårdsbruksenheter och landsbygdsföretag att satsa på långsiktig forsknings- och utvecklingsverksamhet, vilket i sin tur skapar nya metoder för att förbättra deras lönsamhet och klimathållbarheten.
Den föreslagna höjningens effekter
Trots att de sakkunniga som utskottet hörde understödde propositionen till stora delar, ansågs dess konsekvenser delvis vara otillräckliga för att öka företagens forsknings- och utvecklingsverksamhet i betydande grad. Under utfrågningen menade sakkunniga att det är av stor betydelse för Finland att man inför ett omfattande skatteincitament som också riktar sig till exempelvis företagens utgifter för forsknings- och utvecklingsverksamhet. Utskottet gjordes också uppmärksamt på att tilläggsavdraget kan fungera som skattesubvention för de aktörer som i vilket fall som helst skulle ha samarbetat med de samarbetspartner som berättigar till stöd, och skattesubventionen ansågs erodera skattebasen.
Utskottet inser de utmaningar som hänför sig till att i omfattande grad öka företagens forsknings- och utvecklingsverksamhet. Utskottet påminner här om att statsrådets kansli den 18 juni 2021 tillsatte en parlamentarisk arbetsgrupp för forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet för att utreda metoder genom vilka man kan förbinda sig till en långsiktig ökning av den offentliga forsknings- och utvecklingsfinansieringen. Arbetsgruppen har också till uppgift att bedöma ett permanent skatteincitament för forsknings- och utvecklingsverksamheten som en del av en helhetslösning vars intensitet är fyra procent i förhållande till bruttonationalprodukten i fråga om privata och offentliga investeringar och finansiering i forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Mandattiden för arbetsgruppen löper ut vid utgången av 2021.
Utskottet anser således att propositionen kan understödas. Utskottet föreslår inga ändringar i propositionens innehåll. Utskottet anser att det är viktigt att bedöma eventuella fortsatta åtgärder separat efter att den parlamentariska arbetsgruppen har slutfört sitt arbete.
Höjning av den övre gränsen
Under utfrågningen i utskottet föreslog sakkunniga utöver höjningen av procentsatsen för tilläggsavdraget också en höjning av avdragets maximibelopp per skatteår. Utskottet understöder den valda modellen och föreslår inga ändringar i den föreslagna övre gränsen för beloppet. Enligt tillgänglig statistik från tidigare skatteår täcker redan den övre gränsen på 500 000 euro merparten av de potentiella användarna också med ett tilläggsavdrag på 150 procent. En höjning av den övre gränsen skulle således ha praktisk betydelse endast för det lilla antal företag som bedriver mest forskningssamarbete. Utskottet inser att det är problematiskt att propositionen inte skapar något ytterligare incitament för företag som redan har utnyttjat tilläggsavdraget till dess maximibelopp.
En höjning av den övre gränsen skulle i någon mån öka de uteblivna skatteintäkterna till följd av skatteincitamentet och rikta sig till en liten grupp företag. Den föreslagna höjningen av tilläggsavdraget till 150 procent betyder att de faktiska utgifterna får dras av 2,5 gånger, vilket redan nu kan anses vara ett betydande incitament. I värsta fall kunde en höjning av den övre gränsen i kombination med den betydande tilläggsavdragsrätten på 150 procent leda till en artificiell höjning av priserna på underleveranser inom forskningen. Utskottet anser därför utifrån den utredning som utskottet fått att den föreslagna övre gränsen kan understödas.
Incitament till förlustbringande företag
Utskottet har också uppmärksammats på att det vore motiverat att komplettera stödinstrumentet med en ekonomisk ersättning i situationer där ett företag bedriver forskningssamarbete men inte går med vinst. Utskottet stöder inte en sådan skattegottgörelsemodell. I skatteincitamentet för forskningssamarbete enligt lagen om ett tilläggsavdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet under skatteåren 2021—2025 har förlustbringande företag beaktats så att tilläggsavdraget undantagsvis räknas in i näringsverksamhetens eller jordbrukets förlustresultat. Förlusterna till följd av tilläggsavdraget kan därför överföras till de kommande åren i enlighet med de vanliga bestämmelserna om överföring av förluster. Ett företag kan utnyttja dessa förluster under förutsättning att dess verksamhet uppvisar vinst under de följande tio åren. Utskottet anser att det räcker med denna möjlighet som ingår i skattesystemets grundstruktur och föreslår inga ändringar i stödinstrumentet.
Övriga synpunkter
Begreppet forskningssamarbete.
Under utfrågningen i utskottet fäste de sakkunniga uppmärksamhet vid terminologin i lagen i fråga om forskningssamarbetet och den faktura för underentreprenad som ligger till grund för avdraget. Utskottet betonar att propositionen inte innehåller några ändringsförslag till denna del. Begreppen ska således tolkas i enlighet med den gällande lagen, så att man här till exempel med forskningssamarbete avser den allmänspråkliga termen och inte det faktiska och genuina forskningssamarbete som avses i EU:s ram för statliga stödåtgärder. Utskottet hänvisar till denna del också till sitt tidigare betänkande om regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ett tilläggsavdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet under skatteåren 2021—2025 (FvUB 24/2020 rd).
Lagens tillämpningsområde.
Lagarna ska tillämpas första gången vid beskattningen för skatteåret 2022. Utskottet betonar att den förhöjda procentsatsen på 150 procent för tilläggsavdraget tillämpas endast under skatteåren 2022—2027, varvid det på de utgifter som godkänns för skatteåret 2021 tillämpas ett tilläggsavdrag på 50 procent enligt ordalydelsen i den gällande lagen. Om ett projekt har inletts 2021 och fortsätter under de följande åren, tillämpas det högre tilläggsavdraget på 150 procent till den del de utgifter för projektet som berättigar till tilläggsavdrag hänför sig till skatteåren 2022—2027.
Teknisk ändring.
Utskottet föreslår att 1 § i lagen om ett tilläggsavdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet under skatteåren 2021—2025 ändras så att det också i den hänvisas till skatteåren 2021—2027 i stället för skatteåren 2021—2025. Ändringen är närmast teknisk.