Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (RP 114/2021 rd): Ärendet har remitterats till jord- och skogsbruksutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
Regeringen föreslår att det stiftas en ny lag om Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Samtidigt upphävs den gällande lagen om det nationella genomförandet av den europeiska förordningen om Europeiska havs- och fiskerifonden. Lagen ska enligt förslaget tillämpas på beredningen, förvaltningen, utvärderingen, övervakningen, samordningen och genomförandet av det program för Finland för perioden 2021—2027 som finansieras ur Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Propositionen grundar sig på Europaparlamentets och rådets förordningar om allmänna bestämmelser om fonder med delad förvaltning samt om Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden.
Den föreslagna lagen avses träda i kraft den 2021.
Sammantaget anser utskottet att propositionen behövs och fyller sitt syfte. Utskottet tillstyrker lagförslaget, men med följande synpunkter och ändringsförslag.
Författningsgrunden för Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden 2021—2027 utgörs på EU-nivå av Europaparlamentets och rådets allmänna förordning (EU) 2021/1060 och förordningen om Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EU) 2021/1139. Förordningarna har antagits och kommissionen bereder med stöd av dem ännu delegerade akter och genomförandeakter. Utskottet konstaterar att det centrala dokument med tanke på det nationella genomförandet av EU:s havs- och fiskerifond är det nationella operativa programmet, där de åtgärder som ska stödjas nationellt fastställs. Finansieringen av investerings- och utvecklingsprojekt ur EU:s fond inleds när kommissionen har godkänt Finlands operativa program. Det väntas ske i början av 2022. För att säkerställa en smidig övergång till nästa programperiod föreslås det att lagen träder i kraft redan före årsskiftet. Utskottet anser att det med tanke på en smidig förvaltning av stöden är viktigt att den föreslagna nya lagen, i enlighet med propositionen, träder i kraft så snart som möjligt.
Utskottet konstaterar att de viktigaste ändringarna jämfört med den gällande lagen är att förutsättningarna för mottagare av investeringsstöd för fiske ändras och att det blir obligatoriskt att sköta ärendena elektroniskt. Det är motiverat att fiskare som hör till grupp II kan vara berättigade till stöd. Genom att det blir möjligt att bevilja stöd också till fiskare i grupp II ökar flexibiliteten och möjliggörs en mer omfattande prövning från fall till fall vid beviljande av stöd och eventuella återkrav. Det är särskilt viktigt med tanke på nya fiskare som inleder sin verksamhet. Genomsnittsåldern för fiskare är hög, så under den kommande programperioden är det nödvändigt att rikta stöden så att de gynnar nya fiskare. Dessutom är det viktigt att rikta stödet till yrkesfiskare som har för avsikt att bedriva och utveckla sitt fiske på lång sikt. Utskottet betonar att verkställigheten av lagen och allokeringen av stöden bör följas upp så att det kan säkerställas att de nämnda målen uppnås.
I propositionen föreslås det att man till alla delar övergår till ett elektroniskt stödförfarande. Att ansökningsförfarandet förenklas genom att det elektroniska systemets användbarhet och tillgänglighet förbättras medför fördelar för både sökandena och förvaltningen. Datasystemets kundgränssnitt förblir detsamma som under perioden 2014—2020, så förutsättningarna för övergång till ett elektroniskt förfarande är tekniskt goda. Ungefär hälften av stödansökningarna görs dock fortfarande i pappersform. Utskottet betonar att man vid verkställigheten av den nya lagen måste förbereda sig på att i varje kommun ge tillräckligt med stöd för övergången till elektroniska tjänster, så att alla tillförsäkras lika möjligheter att ansöka om och få stöd. Dessutom måste det säkerställas att webbtjänsterna för ansökan om stöd fungerar klanderfritt genast när den nya programperioden börjar.
Utöver den föreslagna lagen tillämpas till många delar bestämmelserna i de allmänna förvaltningslagarna på förfarandet för ansökan om, beviljande och återkrav av stöd som avses i lagförslaget. Bland annat har bestämmelserna om omprövningsförfarandet förenhetligats med bestämmelserna i statsunderstödslagen. I lagförslaget föreslås bestämmelser om de lokala aktionsgrupperna inom fiskerihushållningen, vars uppgifter till vissa delar är offentliga förvaltningsuppgifter enligt 124 § i grundlagen. Vid behandlingen av ärenden enligt den föreslagna lagen ska aktionsgrupperna i likhet med myndigheterna också följa de allmänna förvaltningslagarna. Lagförslagets förhållande till de allmänna förvaltningslagarna, såsom offentlighetslagen och förvaltningslagen, bör för tydlighetens skull preciseras på det sätt som anges nedan i detaljmotiveringen.
27 §. Lokala fiskeaktionsgruppers rätt att se uppgifter i informationssystemet.
Enligt propositionen föreskrivs det i paragrafen om rätt för en lokal fiskeaktionsgrupp att se de finansierings- och övervakningsuppgifter som hänför sig till stöd som beviljats inom ramen för finansieringskvoten för den lokala fiskeaktionsgruppen. Finansierings- och övervakningsuppgifterna är i princip offentliga uppgifter, men i vissa situationer kan skötseln av aktionsgruppens uppgifter också kräva att sekretessbelagda uppgifter granskas i informationssystemet. Det föreslås att paragrafen kompletteras så att den lokala fiskeaktionsgruppen trots sekretessbestämmelserna har rätt att ur registret få de uppgifter som är nödvändiga för skötseln av de uppgifter som föreskrivits för gruppen. För att ett utlåtande enligt 16 § behöver aktionsgruppen uppgifter ur stödansökningarna, vilket kan förutsätta rätt att se också uppgifter som den som ansöker om stöd har meddelat att ska hållas hemliga stöd därför att uppgifterna utgör företagshemligheter. Med tanke på genomförandet av den lokala strategin är det dessutom väsentligt att aktionsgrupperna kan följa utbetalningen av stöd till projekten. Till aktionsgruppen kan också lämnas exempelvis uppgifter om återkrav som inverkar på användningen av finansieringen enligt aktionsgruppens strategi eller på avtal mellan aktionsgruppen och stödmottagaren. Det ska dock separat för varje begäran att få se uppgifter motiveras varför den sekretessbelagda informationen är nödvändig för skötseln av aktionsgruppens uppgifter.
28 §. Inspektionsrätt.
För att förtydliga förhållandet mellan bestämmelserna föreslås det att hänvisningen till statsunderstödslagen i 1 mom., som gäller inspektionsrätt, utvidgas så att den också omfattar 17 § i statsunderstödslagen, som gäller utförande av granskning.
För tydlighetens skull föreslås det att det till 3 mom. fogas en hänvisning till de allmänna bestämmelserna om inspektion i 39 § i förvaltningslagen. Grundlagsutskottet har i sin praxis påpekat att det i lagstiftning om inspektioner som har karaktären av tillsyn bör hänvisas till bestämmelserna om förfarandet för inspektioner vid behandlingen av förvaltningsärenden i 39 § i förvaltningslagen (se t.ex. GrUU 17/2018 rd och GrUU 39/2016 rd).
Jord- och skogsbruksutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var