Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av sjötrafiklagen (RP 54/2021 rd): Ärendet har remitterats till kommunikationsutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
I propositionen föreslås det att sjötrafiklagen ändras så att den motsvarar bestämmelserna i förvaltningslagen när det gäller offentliga kungörelser samt lagen om trafiksystem och landsvägar och lagen om Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakning.
De som färdas med vissa farkoster ska av säkerhetsskäl kunna nekas tillträde till slusskanaler eller deras tillträde till slusskanaler ska kunna begränsas.
Behörighetsvillkoren och utrustningskraven för nöjesfartyg som är större än fritidsbåtar preciseras. Det ska vara möjligt att avvika från utrustningskraven i fråga om vissa typer av farkoster. Preciseringar föreslås också i de förfaranden som gäller farledsbeslut och registrering av farkoster. Definitionen av sjösäkerhetsanordningar kompletteras med virtuella säkerhetsanordningar.
Bestämmelserna om registreringsförseelser och överträdelse av fartbegränsningar förtydligas. Vidare föreslås det att befälhavaren på en farkost inte längre ska kunna dömas till böter för avsaknad av adekvata sjökort ombord på farkosten.
Flera av ändringarna i lagen föreslås för att precisera Transport- och kommunikationsverkets bemyndiganden att meddela föreskrifter.
Syftet med propositionen är att öka sjösäkerheten och att i praktiken underlätta tillsynen över efterlevnaden av lagen.
Den föreslagna lagen avses träda i kraft den 1 juli 2021.
(1)Sammantaget anser utskottet att propositionen behövs och fyller sitt syfte. Det är bra att propositionen syftar till att öka sjösäkerheten med beaktande av nya fordon och företeelser.
(2)Utskottet välkomnar att gamla slusskanaler ska omfattas av lagens tillämpningsområde och att utrustningskraven och annan lagstiftning beaktas bättre i den föreslagna lagen. Det är också bra att man i den föreslagna lagen har beaktat att helt nya typer av farkoster har kommit ut på marknaden.
(3)Sakkunniga har föreslagit att användningen av flytvästar ska vara obligatorisk i alla båtar. Det har ansetts att en ökad användning av flytvästar minskar antalet dödsfall på grund av drunkning. En betydande del av dödsfallen inträffar på insjöar, ofta nära stranden och i samband med användningen av små båtar. Framöver finns det skäl att noggrant överväga reglering av användningen av flytvästar. Dessutom framhåller utskottet att en korrekt riktad och effektiv säkerhetskommunikation och attitydfostran har en avgörande betydelse när det gäller att minska antalet dödsfall på grund av drunkning.
(4)Enligt utredning ingick i den version av propositionen som sändes på remiss en paragraf där Transport- och kommunikationsverket gavs mer omfattande behörighet att avbryta eller begränsa allmän sjötrafik på grund av publikens säkerhet vid evenemang som ordnas i vattenområden, exempelvis motorbåts-, rodd-, sim- eller fisketävlingar. Detta skulle ha gjort det möjligt att snabbt avbryta sjötrafiken utan kungörelseförfarande. Under remissbehandlingen fick paragrafen stort stöd. Trots det slopades den och ärendet överfördes till kommunikationsministeriet för behandling i trafiksäkerhetsstrategin 2020–2026 inom ramen för säkerheten vid alla typer av evenemang.
(5)Utskottet anser det vara viktigt att man vid den fortsatta beredningen gör en samlad bedömning av hur säkerheten vid evenemang som ordnas i vattenområden bäst kan garanteras och att behövliga bestämmelser sätts i kraft så snart som möjligt.
(6)Vid utfrågningen fäste de sakkunniga utskottets uppmärksamhet vid den tilltänkta tidsplanen för ikraftträdandet. Enligt uppgift har avsikten varit att lagstiftningen ska träda i kraft före seglingssäsongens början, men de facto föreslås den nu träda i kraft vid ingången av juli i år. Bestämmelserna ändras således mitt under säsongen. Utskottet anser att detta i viss mån kan leda till problem. Fördelarna är dock större än nackdelarna med att lagstiftningen sätts i kraft så snart som möjligt.
(7)Att lagstiftningen träder i kraft mitt under seglingssäsongen ökar behovet av information, så att de som rör sig i sjötrafiken har vetskap om de nya bestämmelserna och kan iaktta dem. Utskottet betonar att det ska anvisas behövliga personalresurser och andra resurser för informationen och fäster därför både kommunikationsministeriets och Transport- och kommunikationsverkets uppmärksamhet vid vikten av att gå ut med information.
Kommunikationsutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var