Lagförslag 1
Ingressen.
Utskottet gör lagtekniska korrigeringar i ingressen.
1 §. Tillämpningsområde.
Utskottet gör en språklig korrigering i den finska texten i 1 mom.
2 §. Definitioner.
Utifrån de uppgifter som utskottet fått ändrar man hänvisningarna till lagen om paketresor (1079/1994) i 2 och 5 punkten till hänvisningar till lagen om kombinerade resetjänster.
3 §. Beviljande av person- och godstrafiktillstånd.
De sakkunniga sade under utfrågningen att det inte framgår tydligt av propositionen vem som i Finland beviljar de förartillstånd i anslutning till person- och godstrafiktillstånd som krävs vid internationella godstransporter. Utskottet kompletterar paragrafen med ett nytt 4 mom., där det föreskrivs om Trafiksäkerhetsverkets behörighet att bevilja tillstånden i fråga. Propositionens 4 mom. blir därmed 5 mom.
6 §. Gott anseende hos fysiska personer.
Utifrån de uppgifter utskottet har fått preciserar man det inledande stycket i 1 mom. så att förhållandet mellan bestämmelsen och kraven i EU:s förordning om trafikidkare framgår tydligare. Utskottet preciserar också den finska ordalydelsen i 1 mom. 3 punkten i enlighet med bestämmelsens syfte så att frågan om gott anseende ska granskas utifrån antalet gärningar och inte antalet utdömda straff.
12 §. Utredningsskyldighet för beställare av godstransport.
Utskottet gör en lagteknisk korrigering av hänvisningen i 2 mom. 1 punkten i den gällande lagen. Paragrafen fanns inte med i propositionen.
6 §. Villkor för utförande av internationella kombinerade transporter.
Utskottet gör en lagteknisk korrigering i 3 mom. i den finska texten.
5 §. Minimiålder för lastbils- och bussförare.
Utskottet lägger till en definition av direktivet om yrkeskompetens i vägtrafik.
6 §. Utbildning för grundläggande yrkeskompetens.
Utskottet stryker definitionen av direktivet om yrkeskompetens i vägtrafik i 1 mom. och gör lagtekniska korrigeringar i 5 mom.
Utskottet påpekar för tydlighetens skull att Utbildningsstyrelsen bereder grunderna för yrkesutbildningen men inte fastställer grunderna för själva proven.
8 §. Undantag vid förvärvandet av grundläggande yrkeskompetens i samband med yrkesutbildning.
Utskottet gör en lagteknisk precisering i 1 mom.
9 §. Fortbildning.
Utskottet delar upp 1 mom. i den finska texten på två separata moment för tydlighetens skull. Nuvarande 2 och 3 mom. blir 3 och 4 mom.
10 §. Utbildningscentrum.
Utskottet gör en lagteknisk korrigering i 1 mom. 1 punkten.
11 §. Provbedömare, undervisningspersonal och undervisningsmaterial vid utbildningscentrumen.
Utskottet ändrar 3 mom. så att skyldigheten för körlärare och föreståndare som ansvarar för undervisningen att ha behörighet för körundervisning för erhållande av körrätt för fordon av motsvarande klass som de fordon som används i undervisningen ska gälla också annan utbildning för grundläggande yrkeskompetens än sådan som ges i snabbare tempo. Enligt uppgift från kommunikationsministeriet motsvarar ändringen bestämmelsens syfte.
13 §. Påvisande av yrkeskompetens.
Utskottet gör en korrigering i den finska texten i 1 mom. Utskottet anser att det är klart att förutom polisen behöver också Tullen kunna avbryta körningen om yrkeskompetensen inte kan styrkas på det sätt som anges i bestämmelsen. Utskottet gör en ändring i 3 mom. i propositionen så att Tullen får denna behörighet.
Dessutom delar utskottet upp 1 mom. i den finska texten på två separata moment varvid 2 och 3 mom. blir 3 och 4 mom.
1 §. Definitioner.
Utskottet ändrar ordföljden i 1 mom. 13 punkten underpunkt a för tydlighetens skull. Dessutom gör utskottet lagtekniska ändringar i 1 mom. Ändringarna påverkar inte den svenska texten.
3 §. Utfärdande av färdskrivarkort.
Utskottet förenhetligar ordalydelsen i paragrafen.
5 §. Arbetsgivarens och företagets skyldigheter i samband med användningen av färdskrivare.
Utskottet gör en lagteknisk korrigering i den finska texten så att det blir tydligt att 2 och 3 mom. är separata moment.
2 §. Förutsättningar för beviljande av koncession.
Utifrån de uppgifter utskottet fått från kommunikationsministeriet kompletterar utskottet paragrafen med ett nytt 2 mom. Propositionens 2 mom. blir därmed 3 mom. Utskottet gör också en lagteknisk korrigering i 1 mom. 5 punkten.
4 §. Beviljande av koncession.
Enligt uppgift kommer exempelvis en lokförare som i ett enstaka fall gjort sig skyldig till äventyrande av trafiksäkerheten enligt den föreslagna bestämmelsen att fråntas rätten att vara lokförare under fem års tid. Utskottet ändrar 2 mom. så att det motsvarar regleringen om beviljande av persontillstånd för luftfart i II avd. 13 kap. I det ändrade 2 mom. räknas de gärningar upp som kan visa att en sökande inte är lämplig att inneha tillstånd. I fråga om alla punkterna i momentet ska Trafiksäkerhetsverket ändå ha prövningsrätt från fall till fall.
9 §. Psykisk lämplighet.
Utskottet förtydligar formuleringen i 4 mom.
12 §. Det kompletterande intygets giltighet och ikrafthållande av det.
Utifrån en inkommen utredning kompletterar utskottet för tydlighetens skull den finska texten i 2 mom. 1 punkten med ordet ”vähintään”.
15 §. Erkännande av behörighetsbrev eller certifikat över specialbehörighet enligt STCW-konventionen som utfärdats av en behörig myndighet i en annan stat.
Utskottet förtydligar formuleringen i 1 mom.
3 §. Godkännande av utbildning inom sjöfarten.
Utskottet korrigerar ett skrivfel i 2 mom. 3 punkten i den finska bestämmelsen.
4 §. Reguljär flygtrafik mellan Finland och tredjeländer.
Utskottet ändrar en felaktig term i den finska texten i 1 mom. 3 punkten.
6 §. Icke-reguljär flygtrafik mellan Finland och tredjeländer.
Utskottet korrigerar momenthänvisningen i 4 mom.
2 a §. Tillgång till tjänster på någon annans vägnar.
Utskottet preciserar 1, 2 och 4 mom. Under utfrågningen av sakkunniga visade det sig vara oklart om huruvida 1 mom. förpliktar till att öppna flera än ett gränssnitt. Utskottet preciserar ordalydelsen i 1 mom. så att bestämmelserna inte förpliktar till att öppna flera gränssnitt samtidigt.
Utskottet kompletterar i enlighet med kommunikationsministeriets förslag också 4 mom. med en bestämmelse enligt vilken åtkomst till ett gränssnitt eller system ska ges utan några villkor som begränsar användningen. Tillägget motsvarar ordalydelsen i kapitlets 2 §. När det gäller tolkningsanvisningarna för de villkor som är tillåtna enligt regleringen hänvisar utskottet till sitt betänkande KoUB 20/2017 rd — RP 144/2017 rd.
4 §. Allmänna krav på tillträde till ett gränssnitt.
Utskottet anser att det är klart att tjänsteleverantörerna ska se till att varken datasäkerheten eller integritetsskyddet äventyras när gränssnitt öppnas och gör en ändring som förtydligar detta i paragrafen.
4 §. Behöriga vägtrafikmyndigheter enligt trafikavtalsförordningen.
Utifrån de uppgifter det fått anser utskottet att det är lämpligt att de behöriga vägtrafikmyndigheterna anges i lag. Beträffande detta gör utskottet en ändring i bestämmelsen utan att ändra på syftet med denna. Ändringen motsvarar den ändring som utskottet tidigare gjorde i kollektivtrafiklagen (869/2009) i sitt betänkande KoUB 20/2017 rd — RP 144/2017 rd.
15 §. Handläggande och övervakande myndigheter för sociallagstiftningen inom vägtrafiken, övervakningsutrustning inom vägtrafiken och arbetstid för förare som är egenföretagare.
Utskottet gör en lagteknisk korrigering i den finska paragrafrubriken.
16 §. Behöriga myndigheter enligt direktivet om yrkeskompetens i vägtrafik.
Utskottet korrigerar paragrafhänvisningen i 2 mom. och preciserar ordalydelsen i 5 mom. så att den motsvarar den terminologi som används på andra ställen i propositionen. Det ändrar inte bestämmelsens innehåll eller syfte. Dessutom ändrar utskottet ordalydelsen i 5 mom. på det sätt som grundlagsutskottet har krävt så att uttrycket lokaler som används för permanent boende används i stället för uttrycket platser som omfattas av hemfriden. Utskottet kompletterar också momentet med en hänvisning till 39 § i förvaltningslagen (434/2003), som ska iakttas vid inspektioner.
1 §. Trafiksäkerhetsverkets inspektionsrätt.
På det sätt som grundlagsutskottet har krävt kompletterar utskottet 4 mom. med en bestämmelse om att en utomstående expert inte får utföra inspektioner i lokaler som används för permanent boende.
3 §. Rätt att bestämma om prov eller andra undersökningar.
Utskottet gör en lagteknisk korrigering i momenthänvisningen i 3 mom.
7 §. Ansvaret för den som utövar offentlig makt.
Under sakkunnigutfrågningen sades det att bestämmelserna om straffrättsligt tjänsteansvar enligt propositionen inte verkar gälla utomstående experter som Trafiksäkerhetsverket anlitar vid sin tillsyn. Utskottet ändrar momenthänvisningen i paragrafen så att ansvaret tydligt gäller också dem. Dessutom korrigerar utskottet den finska paragrafrubriken.
3 §. Uppgifter som gäller tillstånds- och registerverksamhet.
I enlighet med grundlagsutskottets utlåtande har utskottet utrett vad allt som innefattas i de av Trafiksäkerhetsverkets tillstånds- och registreringsuppgifter som grundar sig på annan lagstiftning. Enligt uppgift handlar det om uppgifter av klart teknisk natur, till exempel uppdatering av kunders adress- och namnuppgifter eller av uppgifter som hänför sig till marknadsföring eller utlämnande av adressuppgifter. Utskottet preciserar ordalydelsen i 2 mom., som gäller överföring av uppgifter i anslutning till tillstånds- och registerverksamhet. Enligt uppgift motsvarar ändringen bestämmelsens syfte.
5 §. Avtal med tjänsteleverantörer.
Utskottet preciserar ordalydelsen i 1 mom. utifrån grundlagsutskottets utlåtande så att 1 mom. 7 och 8 punkten flyttas och slås samman till ett nytt 2 mom. Utskottet betonar att syftet med bestämmelsen är att redogöra för rättigheter och skyldigheter som grundar sig på lag, inte att avtala om dem. Genom det nya 2 mom. blir 2 och 3 mom. 3 och 4 mom., och 1 mom. 9 punkten blir punkt 7.
1 §. Registrets innehåll och syfte.
Utskottet stryker begreppet egna data, som finns inom parentes i 2 mom., eftersom det är oklart och inte behövs.
2 §. Trafiksäkerhetsverkets rätt till information.
Utskottet korrigerar en paragrafhänvisning i 1 mom. Utskottet preciserar också ordalydelsen i 3 mom. med hänvisning till grundlagsutskottets utlåtande så att det blir klart att nödvändighetskravet också gäller brottsregistret och bötesregistret. Utskottet gör dessutom en språklig korrigering i den finska texten i 4 mom.
6 §. Förvaring och avförande av uppgifter.
Enligt grundlagsutskottet måste bestämmelsen preciseras väsentligt. Bland annat måste de föreslagna tiderna för förvaring av känsliga uppgifter förkortas. Enligt uppgift är det ändå inte nödvändigt att föreskriva om förvaringstiderna uttryckligen i lag. Utskottet stryker därför förvaringstiden på tio år i 1 mom. 7 punkten. Det betyder att uppgifterna ska avföras genast när de har blivit obehövliga. Utskottet gör en motsvarande ändring i 1 mom. 10 punkten. Dessutom gör utskottet en väsentlig precisering och skärpning i 2 mom. så att uppgifter får lämnas kvar endast i enskilda fall och om det finns särskilda skäl. När Trafiksäkerhetsverket förlänger förvaringstiden ska det dessutom ange orsaken till att en uppgift lämnas kvar och hur länge den får lämnas kvar.
1 §. Allmänna förutsättningar för utlämnande av uppgifter.
Grundlagsutskottet säger i sitt utlåtande att bestämmelserna i V avd. 3 kap. 2 och 3 § i propositionen är av den karaktären att Trafiksäkerhetsverket i praktiken inte beslutar om utlämnandet av uppgifterna på det sätt som avses i det kapitlets 1 § 1 mom. Kommunikationsutskottet menar ändå att till exempel utlämnandet av uppgifter enligt 2 § i praktiken sker genom att uppgifterna görs tillgängliga. Registret förs av Trafiksäkerhetsverket, som ansvarar för och beslutar om behandlingen och utlämnandet av uppgifterna i det. Det är också verket som beslutar om att göra uppgifterna tillgängliga, trots att uppgifterna i många fall utnyttjas automatiskt via ett gränssnitt. Utskottet ser följaktligen ingen orsak att ändra bestämmelserna, men konstaterar ändå för tydlighetens skull att Trafiksäkerhetsverket kan besluta att uppgifter inte ska lämnas ut i ett enskilt fall exempelvis i situationer som avses i kapitlets 2 §.
2 §. Utlämnande av offentliga uppgifter via ett öppet gränssnitt.
Utskottet hänvisar till grundlagsutskottets utlåtande där grundlagsutskottet förutsatte att kommunikationsutskottet bedömer hur bestämmelsen i praktiken skiljer sig från det tidigare förslaget från 2016 om offentliggörande ”elektroniskt eller med hjälp av en teknisk anslutning”. I fråga om det föreslog grundlagsutskottet en preciserande avgränsning (se GrUU 46/2016 rd, s. 5). Med avseende på skyddet för privatlivet och för personuppgifter ansåg grundlagsutskottet då när det handlade om lagprojektets första fas att det var av relevans att det i ett så omfattande webbaserat personregister inte skulle gå att söka uppgifter på stora grupper utan till exempel bara genom enskild sökning.
Syftet med den nu aktuella regleringen är att det till exempel ska gå att bygga heltäckande söktjänster på de öppna gränssnitten; kunderna ska där lätt kunna få information om bland annat tjänsteutbudet i ett visst geografiskt område. De uppgifter i trafik- och transportregistret som avses i propositionen kan också finnas tillgängliga på internet, och utifrån propositionen får uppgifterna också lämnas ut i större utsträckning än bara genom enskild sökning. Regleringen begränsar ändå inte användningen av uppgifterna till enbart söktjänster. Syftet med förslaget är att man med registeruppgifternas hjälp ska kunna skapa också andra tjänster som främjar användningen av trafiktjänster och som fyller behoven hos både de verksamhetsutövare som införts i registret och kunderna. Den föreslagna bestämmelsen skiljer sig således i princip inte från det som föreslogs i lagprojektets första fas vare sig tekniskt eller när det gäller användningen av uppgifterna. Utskottet påpekar ändå att de uppgifter som kan fås ur registret har begränsats märkbart.
Enligt uppgift skiljer sig förslaget väsentligt från propositionen om den första fasen av lagen om transportservice på det sättet att det utifrån den föreslagna bestämmelsen bara går att få uppgifter som hänför sig till tillstånd för verksamhetsutövare och annan motsvarande anmälningspliktig yrkesmässig verksamhet. Ur det personregister som avsågs i den första propositionen skulle det däremot också ha varit möjligt att få uppgifter om både persontillstånd och trafikansvariga personer.
De olika slags koncessionerna är typiska tillstånd för verksamhetsutövare. Största delen av verksamhetsutövarna är juridiska personer eller enskilda näringsidkare. Inom järnvägsbranschen, luftfarten och sjöfarten kan tillstånd för verksamhetsutövare över huvud taget inte beviljas fysiska personer. När det gäller yrkesmässig trafik på väg gör EU:s förordning om trafikidkare (1071/2009) däremot inte någon skillnad mellan fysiska och juridiska personer som innehar gods- eller persontrafiktillstånd, och även i framtiden kommer till exempel en stor del av dem som bedriver taxitrafik att vara fysiska personer. Utskottet påpekar ändå att det även i dessa situationer uttryckligen kan anses ligga i näringsidkarens eget intresse att uppgifterna om honom eller henne är så lättillgängliga som möjligt. Det skulle inte vara rättvist från konkurrenssynpunkt om uppgifterna om en fysisk persons yrkesutövning inte skulle finnas tillgängliga på samma sätt som uppgifterna om företag. Utövare av samma typ av verksamhet skulle då försättas i en ojämlik ställning. En annan sak som talar för att uppgifterna om yrkesmässigt trafikidkande ska vara fritt tillgängliga är att detta kan anses gynna användningen av tjänsterna och rent generellt bidra till att de fungerar. Utskottet konstaterar att det också ligger i kundernas intresse att de lätt kan kontrollera till exempel att en trafikidkare har tillstånd. Då blir också tjänsterna säkrare.
Utskottet noterar att det föreskrivs i artikel 16.2 i Europeiska unionens förordning om trafikidkare att vissa uppgifter om trafikidkare ska vara tillgängliga för allmänheten, i enlighet med de relevanta bestämmelserna om skydd av personuppgifter. I skäl 15 i ingressen till förordningen motiveras detta med att förbättra insynen och med att kunderna kan ha behov av att kontrollera om ett företag har det tillstånd som krävs.
Enligt uppgift till utskottet är det bara de uppgifter som anges i detalj i den föreslagna bestämmelsen som kan fås via ett gränssnitt med stöd av bestämmelsen. De uppgifterna hänför sig till verksamhetsutövning samt tillstånd och anmälningar i samband med sådan. Merparten av uppgifterna i registret gäller företag. Om exempelvis innehavaren av ett tillstånd för verksamhetsutövare är en fysisk person, kan endast personens namn och de kontaktuppgifter som hänför sig till verksamhetsutövningen i fråga lämnas ut. Enligt den nu föreslagna regleringen har dessutom en fysisk person utifrån samma kapitels 7 § rätt att helt och hållet förbjuda utlämnandet av uppgifter om honom eller henne själv. Det tillgodoser effektivt personens rätt att bestämma om användningen av uppgifterna. I förslaget i den första fasen av lagen om transportservice ingick det inte någon motsvarande rätt för fysiska personer att förbjuda användningen av uppgifter.
Utskottet anser att det nu är fråga om en mer begränsad bestämmelse om utlämnande av uppgifter än vad som föreslogs i den första fasen av lagen om transportservice. De uppgifter som får lämnas ut har begränsats till uppgifter som gäller tillhandahållande av yrkesmässiga tjänster. Också de olika typerna av uppgifter som får lämnas ut (endast yrkesutövarens namn och kontaktuppgifter) är färre i det nu aktuella förslaget. Det föreskrivs också om en uttrycklig rätt för en fysisk person som är verksamhetsutövare att förbjuda att uppgifter om honom eller henne lämnas ut, om personen inte vill att uppgifterna ska lämnas ut på det sätt som avses i bestämmelsen.
På de grunder som anges ovan anser utskottet att det inte är nödvändigt att komplettera den föreslagna bestämmelsen om utlämnande av uppgifter med ett villkor om att uppgifter endast får lämnas ut genom enskild sökning. Utskottet understryker verkets ansvar som registerförare att se till att utlämnandet och utnyttjandet av uppgifterna sker på behörigt sätt och att verksamhetsutövarna också i praktiken känner till rätten att förbjuda att deras uppgifter lämnas ut.
Utskottet konstaterar att tidpunkten för propositionen är utmanande när man beaktar att EU:s allmänna dataskyddsförordning träder i kraft våren 2018 och att den nationella allmänna lag genom vilken förordningen ska genomföras fortfarande är under beredning. Utskottet poängterar att man bör följa situationen noga och vid behov utarbeta behövliga ändringsförslag i samarbete med justitieministeriet.
5 §. Utlämnande av uppgifter för utvecklings- och innovationsverksamhet.
Grundlagsutskottet ansåg i sitt utlåtande att regeringen inte ger någon tillräckligt utförlig eller övertygande förklaring om hur Trafiksäkerhetsverket säkerställer att sekretessbelagda personuppgifter eller uppgifter om andra i dataskyddsförordningen avsedda särskilda kategorier av personuppgifter inte kan kopplas till någon enskild person. Enligt utlåtandet bör kommunikationsutskottet överväga att precisera regleringen, om EU:s dataskyddsförordning möjliggör det. Kommunikationsutskottet anser att det i paragrafen handlar om att anonymisera uppgifter innan de lämnas ut. Med anonym information avses enligt ingressen till dataskyddsförordningen sådan information som inte hänför sig till en identifierad eller identifierbar fysisk person, eller personuppgifter som anonymiserats på ett sådant sätt att den registrerade inte eller inte längre är identifierbar. Dessutom har EU:s arbetsgrupp för uppgiftsskydd gett ett yttrande (5/2014) om metoder för att anonymisera information. Kommunikationsutskottet har bedömt saken och övervägt en precisering av regleringen. Utskottet anser ändå att Trafiksäkerhetsverket måste beakta EU-rättens krav och dataskyddsmyndigheternas utlåtanden och att det därför inte är befogat att komplettera den nationella lagen med reglering som överlappar bestämmelserna i EU-rätten. Utskottet betonar att verket handlar under tjänsteansvar. Om verket inte kan garantera anonymiteten för en sekretessbelagd personuppgift, får det inte lämna ut uppgifter med stöd av bestämmelsen. Enligt utskottet är det emellertid viktigt att man i fortsättningen följer hur bestämmelserna fungerar.
1 §. Tillämpningsområde.
De sakkunniga var inte på det klara med om Trafiksäkerhetsverket kan återkalla ett beslut om att godkänna en aktör, till exempel en examinator inom förarutbildningen inom järnvägstrafiken. Också grundlagsutskottet fäste uppmärksamhet vid frågan. Enligt uppgift till utskottet har det föredragande ministeriet behandlat saken tillsammans med justitieministeriet, som har bekräftat att den föreslagna regleringen räcker till dessa delar. Utskottet anser därför inte att det behövs några ändringar.
2 §. Återkallande, ändring och begränsning av tillstånd.
Utskottet stryker en överflödig streckad linje i paragrafen.
3 f §. Förlust och återupprättande av gott anseende.
De sakkunniga påpekade att lagen om transportservice inte har några bestämmelser om en nationell åtgärd enligt artikel 14.2 i EU:s förordning om trafikidkare för att återupprätta yrkeskunnandet för en trafikansvarig som har förlorat sitt goda anseende. Utskottet kompletterar lagen med en ny 3 f §, som till innehållet motsvarar den gällande lagen om kommersiell godstransport på väg (693/2006).
3 g §. Förfarande i fråga om tillstånd som beviljats av någon annan stat.
Utskottet gör en lagteknisk korrigering i paragrafen.
6 §. Besvär hos förvaltningsdomstolen.
I 1 mom. 6 punkten hänvisas det till polisens beslut om återkallande av ett yrkeskompetensbevis. Enligt uppgift bör det i punkten föreskrivas om Trafiksäkerhetsverkets beslut. Utskottet ändrar bestämmelsen i enlighet med detta.
6 §. Brott mot viss social lagstiftning om vägtransporter.
Utskottet gör en teknisk korrigering av en hänvisning i 1 mom. 3 punkten.
Ikraftträdandebestämmelsen.
Utskottet gör en språklig korrigering i 4 mom. 4 punkten. Ändringen påverkar inte den svenska texten.
Lagförslag 2
Ingressen.
Utskottet gör lagtekniska korrigeringar i ingressen.
65 §. Körförbud på grundval av återkommande förseelser.
Utskottet förenhetligar ordalydelsen i 65 § med lagen om ändring av körkortslagen (96/2018) som redan har blivit stadfäst. Dessutom korrigerar utskottet paragrafhänvisningen i 1 mom. 5 punkten.
101 §. Anmälan till trafik- och transportregistret.
Utskottet gör en lagteknisk korrigering i 2 mom.
Lagförslag 10
11 §. Språket i handlingar som inlämnas till Statens ämbetsverk på Åland.
Utskottet stryker 11 § i lagförslaget med hänvisning till den konstitutionella anmärkningen om Ålands självstyrelse i grundlagsutskottets utlåtande. Utskottet korrigerar också lagens ingress. Utskottet påpekar att Ålands landskapsregering ska höras på behörigt sätt vid beredningen av lagförslag och att man bör redogöra för detta i propositionsmotiven.
Lagförslag 13
29 §.
Utskottet stryker 29 § i lagförslaget eftersom den överlappar regeringens proposition RP 178/2017 rd. Utskottet korrigerar också ingressen.
Lagförslag 16
13 §.
Med hänvisning till grundlagsutskottets utlåtande stryker utskottet hänvisningarna till de åländska myndigheterna och registren i lagförslaget. Utskottet gör också en lagteknisk korrigering i lagens ingress.
Lagförslag 17
22 §. Gränsbevakningsväsendets rätt att få uppgifter ur vissa register och informationssystem.
Utskottet ändrar det inledande stycket i paragrafen så att det motsvarar ordalydelsen i regeringens proposition RP 41/2017 rd. Utskottet gör också en lagteknisk korrigering i ingressen i lagförslaget.
Lagförslag 20
Ingressen.
Utskottet gör lagtekniska korrigeringar i ingressen.
Lagförslag 25
18 §. Förberedelse för undantagsförhållanden och störningar.
Utskottet slår samman 1 och 2 mom. så att strukturen motsvarar de motsvarande bestämmelserna i propositionen. Paragrafens 3 mom. blir därmed 2 mom.
19 §. Trafiksäkerhetsverkets rätt att använda administrativt tvång och förbud mot att bedriva verksamhet.
Utskottet gör en språklig korrigering i den finska texten i 1 mom.
Lagförslag 32
15 §. Behörighet för nöjesfartygs befälhavare.
Utskottet ändrar paragrafrubriken utifrån de uppgifter det fått.
Lagförslag 35
10 §. Upprättande och godkännande av ett system för personlistor samt utseende av en person att föra personlistan.
Utskottet stryker ett överflödigt ord i 1 mom. i den finska texten.
Lagförslag 40
14 §. Rätt att få uppgifter av myndigheter.
Med hänvisning till grundlagsutskottets utlåtande stryker utskottet hänvisningarna till de åländska myndigheterna och registren.
Lagförslag 47
3 §. Behöriga tjänstemän och tillämpningsområdet för bötesföreläggande.
Utskottet stryker ett överflödigt ord i den finska texten i 2 mom. 5 punkten.
Lagförslag 51
Ingressen.
Utskottet gör lagtekniska korrigeringar i ingressen.
106 §. Anmälan om beslut som gäller trafikbrott.
Utskottet förenhetligar ordalydelsen i 106 § så att den motsvarar ordalydelsen i regeringens proposition RP 103/2017 rd.
Lagförslag 55
Ingressen.
Utskottet korrigerar utifrån uppgifter det fått lagens ingress och ändrar lagtekniskt sättet att ange ändringen av lagens rubrik.
Lagförslag 59
31 §. Bekämpningsmyndigheternas rätt till information.
Med hänvisning till grundlagsutskottets utlåtande stryker utskottet hänvisningarna till de åländska myndigheterna och registren.