Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om godkännande och sättande i kraft av ändringarna i bilaga VI till MARPOL 73/78 och till ändring av miljöskyddslagen för sjöfarten (RP 42/2018 rd): Ärendet har remitterats till kommunikationsutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner dels de ändringar i 1978 års protokoll till 1973 års internationella konvention till förhindrande av förorening från fartyg (Marpol 73/78) som har gjorts genom resolutionerna MEPC.271(69) och MEPC.286(71) av Internationella sjöfartsorganisationen IMO, dels lagarna om sättande i kraft av de bestämmelser i ändringarna som hör till området för lagstiftning. Dessutom föreslås miljöskyddslagen för sjöfarten bli ändrad på det sätt som ändringarna i bilagorna till konventionen kräver.
Ändringarna genom resolutionerna gäller främst minimering av utsläppen av kväveoxider från fartygs dieselmotorer. Genom resolution MEPC.271(69) kompletterades 2016 bilaga VI i Marpol 73/78 med ett krav på att göra anteckningar i ett fartygs dagbok om driftläget för en minimering av utsläppen av kväveoxider från fartygets dieselmotorer alltid när fartyget anländer till eller lämnar ett kvävekontrollområde. Dessutom ska det antecknas när dieselmotorernas driftläge ändras medan ett fartyg befinner sig inom ett kontrollområde. Genom resolution MEPC.286(71) gjordes det 2017 sådana ändringar i bilaga VI som begränsar utsläpp av kväveoxider på Östersjön och Nordsjön i och med att dessa havsområden från och med 2021 kommer att vara kvävekontrollområden. Samtidigt gjordes det ändringar i bilaga VI om den leveranssedel för bunkerbränsle som ska användas för anmälan av svavelhalten i det bränsle som fartyget förses med.
Lagarna om sättande i kraft av de bestämmelser i ändringarna som hör till området för lagstiftningen och lagen om ändring av miljöskyddslagen för sjöfarten avses träda i kraft samtidigt som ändringarna i bilagorna till konventionen träder i kraft internationellt för Finlands del, vid en tidpunkt som bestäms genom förordning av statsrådet. Avsikten är att ändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2019, vilket är den internationella ikraftträdandedagen för de ändringar i bilaga VI till Marpol 73/78 som gjorts genom resolution MEPC.286(71).
Redan i betänkande KoUB 20/2014 rd — RP 86/2014 rd om utsläpp av svaveloxider ansåg utskottet det vara ett mycket bra och viktigt mål att minska miljöskadorna orsakade av utsläpp från sjöfarten. Med de aktuella ändringarna minskar skadorna ytterligare och utskottet välkomnar därför förslagen. I samband med behandlingen av utsläppen av svaveloxider 2014 hade i synnerhet sjöfartssektorn en reserverad inställning till kostnaderna för de nya bestämmelserna och faktorer som kan försämra konkurrenskraften. I det nu aktuella fallet har inga sådana farhågor lagts fram, utan sjöfartssektorn har i första hand understrukit att bestämmelserna måste gälla globalt och vara lika för alla aktörer.
Resolutionerna i propositionen avser främst minskade utsläpp av kväveoxider från fartygens dieselmotorer, och den tekniska ändringen i leveranssedeln för bunkerbränsle gäller utsläppen av svavel från fartygen. Det är viktigt med avseende på både miljöskyddet och konkurrenskraften att bestämmelserna godkänns och sätts i kraft globalt. Sjöfarten i Finland har anpassat sig till de rutiner som de nya bestämmelserna förutsätter och i själva verket har vi redan nu fartyg som drivs med flytande naturgas (LNG). I Finland har vi kompetens i de nya tekniker som bestämmelserna kräver och därför är det bra att bestämmelserna gäller samtliga aktörer. Det öppnar för nya affärs- och verksamhetsmöjligheter för finländska aktörer inom området.
Vidare är det viktigt att värna om tillgången till svavelfritt och kvävefritt bränsle och att se till att det finns ett distributionsnät.
Det är viktigt att ha effektiv och fungerande övervakning av bestämmelserna. I det fortsatta behandlingen av frågan är det därför av största vikt att lägga fast övervaknings- och kostnadsansvaret internationellt för att övervakningen ska fungera och vara lika inom ett så stort område som möjligt. Samtidigt bör det avsättas tillräckligt stora resurser för att garantera effektiv övervakning.
Redan i betänkande KoUB 20/2014 rd — RP 86/2014 rd ansåg utskottet det angeläget att sanktionssystemet effektivt måste medverka till att de nya kraven införs.
Det måste informeras i förväg om de nya ändringarna för att rederierna och andra aktörer i god tid ska kunna förbereda sig inför dem.
Kommunikationsutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var