Lagförslag 1
5 §. Bemyndigande att utfärda förordning.
Social- och hälsovårdsutskottet föreslår utifrån grundlagsutskottets utlåtande att bemyndigandet att utfärda förordning i 5 § ändras så att bemyndigandet gäller utfärdande av närmare bestämmelser. Genom förordning får det dessutom föreskrivas närmare om vilka av de smittsamma sjukdomar som kräver kontinuerlig uppföljning som ska omfattas av anmälningsplikt.
8 §. Bekämpning på regional nivå.
Utifrån grundlagsutskottets utlåtande föreslår social- och hälsovårdsutskottet att 1 och 2 mom. preciseras i enlighet med propositionsmotiven. Regionförvaltningsverkets och sjukvårdsdistriktens befogenheter preciseras så att omnämnandet i 1 mom. att regionförvaltningsverket administrativt styr bekämpningen av smittsamma sjukdomar stryks. I 2 mom. preciseras sjukvårdsdistriktets uppgift att styra och stödja kommunerna och verksamhetsenheterna så att uppgiften gäller medicinsk sakkunskap.
9 §. Bekämpning i kommunerna.
Grundlagsutskottet ansåg i sitt utlåtande (s. 7) att 9 § med hänsyn till den kommunala självstyrelsen bör preciseras genom en noggrannare förklaring av vad man i bestämmelsen avser med befolkning i förhållandet till kommunmedlemmarna, i det fall att bestämmelsen leder till nya uppgifter för kommunerna.
Enligt propositionsmotiven medför lagen inte några nya skyldigheter för staten eller kommunerna jämfört med gällande lag. Likaså förblir uppgiftsfördelningen mellan stat och kommun oförändrad. Social- och hälsovårdsutskottet föreslår att 1 mom. ändras så att dess inledande del motsvarar 7 § och dess avslutande del 3 § 1 mom. i den gällande lagen om smittsamma sjukdomar. Ordalydelsen förtydligar det som avses i propositionen, nämligen att tillämpningsområdet och målgruppen för lagen är desamma som i den gällande lagen. Den föråldrade termen sjukhusinfektion ersätts med det numera använda uttrycket vårdrelaterad infektion.
Utskottet föreslår vidare att bemyndigandet att utfärda förordning i 13 § preciseras och att det blir 9 § 2 mom.
10 §. Bekämpning av smittsamma sjukdomar inom försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet och vid vissa statliga inrättningar.
Utifrån grundlagsutskottets utlåtande föreslås det att myndigheternas befogenheter preciseras så att 1 mom. i stället för andra liknande statliga inrättningar nämner polisen i fråga om dem som har omhändertagits av den. Vidare föreslår utskottet att det i slutet av 1 mom. läggs till att de myndigheter och inrättningar som nämns där får fatta sådana myndighetsbeslut som avses i paragrafen, om personen inte har permission eller vårdas vid en annan verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården.
12 §. Övervakning av bekämpningen.
Utskottet föreslår att de nya bestämmelserna om tillsynen över hälso- och sjukvården inom försvarsmakten och hälso- och sjukvården för fångar beaktas i författningshänvisningarna i 5 mom.
13 §. Bemyndigande att utfärda förordning.
I enlighet med grundlagsutskottets utlåtande föreslås det att bemyndigandet att utfärda förordning om kommunernas uppgifter flyttas till 9 §. Vidare föreslås det att 13 § får hänvisningar till de paragrafer där det föreskrivs om uppgifterna för social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd och regionförvaltningsverket samt om delegationen för smittsamma sjukdomar.
18 §. Laboratorieundersökningar och tillstånd.
Utifrån grundlagsutskottets utlåtande föreslås det att villkoren för återkallelse av tillstånd binds till väsentliga förändringar i förutsättningarna för tillstånd och till att uppdagade brister i fråga om villkoren inte har avhjälpts trots föreläggande från regionförvaltningsverket.
47 §. Obligatoriska vaccinationer.
Utifrån grundlagsutskottets utlåtande föreslås det att bestämmelsen utformas som en grundläggande bestämmelse om möjligheten att ordna obligatorisk vaccination under vissa i bestämmelsen nämnda omständigheter. Beslutet om ordnande av obligatorisk vaccination ska enligt bestämmelsen fattas genom förordning av statsrådet. Vidare föreslås en bestämmelse om en möjlighet att begränsa den obligatoriska vaccinationen till en viss befolkningsdel, grupp eller åldersgrupp. Det föreslås att bestämmelsen kompletteras med ett omnämnande av kommunernas skyldighet att ordna obligatorisk vaccination.
50 §. Upphandling av vacciner.
Utskottet föreslår att hänvisningen i 1 mom. rättas, eftersom avsikten är att 50 § ska tillämpas också på försvarsmaktens upphandlingar av vaccin enligt 46 §.
58 §. Åtgärder i samband med en omfattande smittrisk.
Med stöd av grundlagsutskottets utlåtande föreslås det att 1 mom. preciseras så att bestämmelsen gäller stängning av de lokaler som nämns och förbud mot evenemang. Det föreslås att omnämnandet av färdmedel stryks, eftersom behövliga åtgärder kan riktas mot dem med stöd av 59 och 60 §.
Utifrån grundlagsutskottets utlåtande föreslås det vidare att 1 och 2 mom. kompletteras med att åtgärderna måste vara nödvändiga för att förhindra spridningen av en smittsam sjukdom.
70 §. Brådskande beslut om restriktioner.
Utifrån grundlagsutskottets utlåtande föreslås en precisering av de förutsättningar under vilka någon annan än en tjänsteläkare får fatta beslut om restriktioner i inledningsfasen. Restriktionen ska enligt förslaget vara nödvändig för att förhindra spridningen av en smittsam sjukdom och de villkor som gäller restriktionen ska föreligga när beslutet fattas. Utskottet föreslår att restriktionens varaktighet förkortas från fem till tre dagar. Beslutet ska så fort omständigheterna tillåter det föreläggas den läkare i tjänsteförhållande för fastställelse som i kommunen eller samkommunen för ett sjukvårdsdistrikt ansvarar för smittsamma sjukdomar.
79 §. Statens medfinansiering av särskilda kostnader.
Utskottet föreslår för tydlighetens skull att det i 2 mom. nämns att bestämmelsen gäller åtgärder som vidtagits med anledning av en allmänfarlig smittsam sjukdom eller en sjukdom som med fog kan misstänkas vara en allmänfarlig smittsam sjukdom. I motiveringen till paragrafen hänvisar regeringen till bedömning av behovet av nödvändiga hälso- och sjukvårdstjänster i enlighet med 50 § i hälso- och sjukvårdslagen. Utskottet konstaterar att motiven felaktigt hänvisar till nödvändiga hälso- och sjukvårdstjänster. I stället skulle det i motiven ha stått brådskande vård, om vilken det föreskrivs i 50 § i hälso- och sjukvårdslagen.
93 §. Ikraftträdande.
Utskottet föreslår att 48 § om vaccinationsskydd för anställda och studerande träder i kraft ett år i stället för sex månader efter det att lagen trätt i kraft, så att anställda och studerande ges tillräcklig tid att komplettera sitt vaccinationsskydd. Härigenom får också de som avser studera inom området i tid vetskap om att vaccinationsskydd krävs för vissa uppgifter.
Lagförslag 9
Utskottet föreslår att ett skrivfel i ingressen i den finska språkdräkten rättas. Ändringen påverkar inte den svenska språkdräkten.
Motionen
Eftersom det i budgetpropositionen för 2017 föreslås att vattkoppsvaccination tas in i det nationella vaccinationsprogrammet föreslår utskottet att åtgärdsmotionen förkastas.