Propositionen har samband med pensionsreformen som avses träda i kraft i början av 2017 och som samtidigt behandlas i riksdagen (RP 16/2015 rd). I pensionsreformen föreslås det att pensionslagarna för anställda inom kommunerna, staten, den evangelisk-lutherska kyrkan och FPA sammanslås till en ny pensionslag för den offentliga sektorn. Av de lagar som upphävs föreslås i propositionen att bestämmelserna om finansiering av statens samt den evangelisk-lutherska kyrkans pensionsskydd överförs utan ändringar till de nya lagarna om finansiering.
Utskottet konstaterar att det skapar klarhet i regleringen och i fördelningen av behörighet mellan ministerierna att bestämmelserna om pensionsskyddets innehåll respektive finansiering ingår i separata lagar. Pensionslagen för den offentliga sektorn, som gäller innehållet i pensionsskyddet, hör i fortsättningen entydigt till social- och hälsovårdsministeriets ansvarsområde och lagarna om finansiering av pensionsskyddet hör till de ministerier som ansvarar för dem.
Förslaget till lag om Keva som ingår i propositionen föreslås innehålla de bestämmelser om förvaltningen och finansieringen av samt tillsynen över Keva, som nu ingår i lagen om kommunala pensioner. Dessutom ska lagen innehålla nya bestämmelser om riskhantering, intern kontroll och intern revision. Som nya uppgifter för Kevas styrelse föreslås ansvar för att ordna Kevas interna kontroll och riskhantering. I den nya lagen föreskrivs också om behörighetsvillkor för Kevas verkställande direktör och vice verkställande direktör och om behörighetsvillkor för styrelsen och dess medlemmar. Det är adekvat, anser utskottet, att dessa bestämmelser som nu huvudsakligen ingår i Kevas instruktioner och administrativa bestämmelser tas in i lag.
Kevas roll är att genomföra den lagfästa sociala tryggheten och förvalta betydande pensionsmedel. Utskottet menar att det förutsätter insyn i verksamheten och att principerna för en god förvaltning följs. Därför är det positivt att de bestämmelser som nu föreslås om riskhantering och om intern kontroll och tillsyn huvudsakligen motsvarar de bestämmelser som i början av innevarande år fogades till lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag.
Finansinspektionen föreslås stå för tillsynen över planeringen av Kevas finansieringsverksamhet och för granskningen av placeringsverksamheten. I övrigt ansvarar finansministeriet för tillsynen över Keva. Ekonomiutskottet konstaterar i sitt utlåtande att rättigheterna och ansvaret visavi myndigheternas och organens tillsyn måste vara konsekventa och välavvägda. Tydlig och entydig tillsyn ligger i alla parters intresse, påpekar utskottet. Av allt att döma finns det en del oklarheter i skarven mellan finansministeriets och Finansinspektionens tillsyn. Följaktligen förutsätter utskottet att det noga följs upp hur bestämmelserna fungerar och att de i förekommande fall förtydligas.
Social- och hälsovårdsutskottet konstaterar att tillsynen över Kevas placeringsverksamhet bör vara heltäckande och att eventuella kontaktytor mellan tillsynen av placeringsverksamheten och förvaltningen bör minskas. Med hänsyn till karaktären av Kevas verksamhet och mängden och arten av de medel som Keva har hand om bör rättigheterna och ansvaret i fråga om tillsynen vara en tydlig och välfungerande helhet. Social- och hälsovårdsutskottet anser det behövligt att utreda hur tillsynen fungerar, och att man utifrån utredningen vid behov bereder eventuella lagändringar.
I bedömningen av nuläget konstateras det i propositionen att i samband med lagberedningen har även det eventuella behovet att ändra bestämmelserna om sammansättningen av Kevas förvaltningsorgan utvärderats. Föremål för diskussion har enligt motiven särskilt varit huruvida arbetsmarknadsparterna ska vara företrädda inom förvaltningen i enlighet med paritetsprincipen på samma sätt som i arbetspensionsbolagen. Dessutom konstateras i propositionsmotiven att parterna har meddelat att de bereder ärendet separat och på så sätt strävar efter att hitta en gemensam syn. De eventuella ändringarna i bestämmelserna om förvaltningsorganens sammansättning bereds så att de kan tillämpas genast efter kommunalvalet i april 2017. Utskottet anser att frågan behöver utredas. Sedan Kevas uppgifter har utvidgats till att omfatta också verkställigheten av pensionsskyddet för statens, kyrkans och FPA:s personal behövs enligt utskottets uppfattning ytterligare en utredning om statens, kyrkans och FPA:s representation i Kevas styrelse.
Revisionslagstiftningen ändras genom en lag (1141/2015) som träder i kraft den 1 januari 2016. Därför föreslår utskottet att 6 och 35 § i lagförslag 1 ändras.